Μπορεί να μην κλήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο στο δείπνο προς τιμή του Προέδρου Ομπάμα, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος φρόντισε και προσκάλεσε την ελίτ των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών, περισσότερους υπουργούς απ΄ότι αρχικά είχε προσκαλέσει.

Προσέτρεξαν όλοι προθύμως οι επιχειρηματίες (ορισμένοι κρατικοδίαιτοι) να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Πρ. Παυλόπουλου για ένα δείπνο που τα είχε όλα και για μία foto opportunity με τον απερχόμενο πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμα και πρόεδροι κάποιων μικρών ναυτιλιακών εταιριών είχαν προσκληθεί κι ας διαμαρτυρόταν ο Βασ. Λεβέντης της Ενωσης Κεντρώων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον «έκοψε» από το δείπνο, επειδή εν μία νυκτί αποφάσισε να το μετατρέψει από επίσημο δείπνο σε δείπνο εργασίας. Παρέστησαν όμως και λαμπερές παρουσίες, όπως οι δύο Μαριάννες, Βαρδινογιάννη και Λάτση, ο Πρόεδρος των Εφοπλιστών κ. Βενιάμης. ο Πρόεδρος των Βιομηχάνων κ. Φέσσας, ο πρόεδρος της Solidarity Now Στέλιος Ζαββός σαν εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών, νεοεμφανιζόμενοι και παλαιοί επενδυτές, χρηματιστές κτλ. Και μέσα σ΄όλους αυτούς που έδωσαν το παρόν τους (περίπου 130) ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καθώς και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.
Ανάμεσα στις συζητήσεις για θέματα όπως το προσφυγικό, η οικονομία, το κυπριακό και η Ακρόπολη ακούστηκαν ξαφνικά παιδικές φωνές μέσα στην επιβλητική αίθουσα « Βυζαντινό» του Προεδρικού Μεγάρου. Ηταν τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σχολής. Η έκπληξη που ετοίμαζε ο κ. Παυλόπουλος προς τιμή του αμερικανού Προέδρου, παρ΄ολίγον να ήταν έκπληξη για τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο, αφού ένας Θεός ξέρει πως τα κατάφεραν αυτά τα παιδάκια και οι συνοδοί τους να φθάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο μέσα από τόσες διαδηλώσεις (μετά δακρυγόνων) που γίνονταν στο κέντρο της Αθήνας και με τα τόσα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στην Ηρώδου Αττικού. Πραγματικός άθλος. Στάθηκαν όμως εκεί πειθαρχημένα, προσηλωμένα στον στόχο τους, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη και με τις παιδικές φωνούλες τους τραγούδησαν πέντε έως έξι τραγούδια στον πλανητάρχη. Την ώρα που τραγουδούσαν το «Imagine», το «Sound of Silence», τον «Γλάρο» και το «Χρυσοπράσιμο Φύλλο» κάθε συζήτηση στο τραπέζι σταματούσε και η προσοχή όλων ήταν στραμμένη σ΄αυτήν την παιδική χορωδία. Στο πιάνο ήταν η Σοφία Ταμβακοπούλου και λίγο πριν τελειώσουν το καλά προετοιμασμένο (και συμβολικό) ρεπερτόριο τους αποφάσισαν να πουν ένα τραγούδι παραπάνω, έτσι ως δώρο προς τον κ. Ομπάμα. Και τραγούδησαν το «Εφτά τραγούδια θα σου πω», ο ρυθμός του οποίου ενθουσίασε τον αμερικανό Πρόεδρ που πήρε τους Παυλόπουλο και Τσίπρα και πήγαν κοντά στα παιδιά για να τους πει ένα μεγαλοπρεπέστατο…thank you, ένα ελληνικότατο «εφκαριστώ» και να κάνει take five με ορισμένους από τους πιτσιρίκους. Αυτοί βεβαίως δεν έχασαν την ευκαιρία για selfies.
Πιο πολύ ενδιαφέρον φαίνεται να έδειξε ο πρόεδρος Ομπάμα για το προσφυγικό. Ηθελε να μάθει και από τον κ. Τσίπρα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πώς τα κατάφερε η Ελλάδα, με οξύ οικονομικό πρόβλημα, να φιλοξενεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, να σώζει ζωές στο Αιγαίο και πως κατασκεύασε σε μικρό χρονικό διάστημα τα hot spots. Εκανε λόγο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, του είπαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με την Τουρκία για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας και θέλησε να μάθει όσο περισσότερα γίνεται για τους πρόσφυγες λέγοντας ότι στα αρχικά του σχέδια ήταν ένα επισκεφθεί ένα προσφυγικό καταυλισμό.
Είχε μια θερμή χειραψία και συνομιλία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο ωστόσο ούτε καν πλησίασαν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, πλην ίσως του Νίκου Παππά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε μια τυπική χειραψία με τον Πρωθυπουργό και αυτό ήταν. Κάθισε δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο με τον οποίο συνομιλούσε για θέματα Εκκλησίας. Ο υπουργός ο οποίος φάνηκε να γνωρίζεται καλύτερα με τον κ. Ομπάμα δεν ήταν άλλος από τον κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος μάλιστα του αποκάλυψε ότι τον έχει ψηφίσει δύο φορές: «Θα σε ψήφιζα και τρίτη εάν ήσουν υποψήφιος». Ο Πρόεδρος Ομπάμα τον κοίταξε με κατανόηση λέγοντάς του ότι «αυτά να τα πεις, τώρα στον Τραμπ». Ο κουμπάρος του Σόρος κ. Ζαββός και αυτός φαινόταν να γνώριζε πολλούς από τους επιτελείς του κ. Ομπάμα. Βρέθηκε κάποια στιγμή να συνομιλεί με την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου κυρία Ράϊς, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανού προέδρου κ. Ερνεστ ζητούσε πληροφορίες από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη για το Αγιο Ορος. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη έλεγε ότι έρχεται στην Ελλάδα η γενική γραμματέας της Ουνέσκο, ενώ η κυρία Λάτση έπιασε συζήτηση με εφοπλιστές και επιχειρηματίες.
Δεν έγινε καμία συζήτηση για το χρέος. Η ατμόσφαιρα μάλλον ήταν εορταστική περίπου ένα είδος send off, ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο για τον Ομπάμα και αυτό που άκουσε από τους Ελληνες συνδαιτυμόνες του ήταν «πόσο καλός Πρόεδρος ήταν, πόσο βοήθησε την Ελλάδα κ.α». Κάποιος τον ρώτησε εάν στο μέλλον θα μπορούσε να διεκδικήσει και άλλη μια θητεία, αλλά μάλλον ο κ. Ομπάμα έκανε πως δεν άκουσε. Αλλά και οι αμερικανοί συνεργάτες του Προέδρου τον ύμνησαν δεόντως. Η κυρία Νούλαντ για παράδειγμα έλεγε στον Πάνο Καμμένο πόση σημασία δίνει ο Πρόεδρο Ομπάμα στην ομιλία του την Τετάρτη (στο Ιδρυμα Νιάρχου). Είπε ότι την έγραψε μόνος του, χωρίς να χρησιμοποιήσει λογογράφους και ότι για να είναι τέλεια και για να δώσει τα μηνύματα που ήθελε έγραφε και έσβηνε εδώ και εβδομάδες: «Θα είναι μια ιστορική ομιλία», ανάφερε.
Υπήρξαν και διάφορα πηγαδάκια, δηλαδή οι κύριοι Τσακαλώτος και Τζακ Λιού που κάθισαν δίπλα τα έλεγαν συνεχώς. Οπως και οι κύριοι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ) και Α. Ανδρέαδης (ΣΕΤΕ), καθώς και οι κκ. Δασκαλόπουλος (που παρέστη με το δεξί χέρι στον.. γύψο) με τον κ. Λογοθέτη. Ωστόσο υπήρξε τόσο στον πολιτικό, όσο και στον επιχειρηματικό γκρίνια, Με ποια κριτήρια εστάλησαν οι προσκλήσεις; Γιατί για παράδειγμα να διευρυνθεί ο κατάλογος προσκεκλημένων από το Υπουργικό Συμβούλιο; Πώς ξαφνικά βρέθηκαν οι κκ. Νίκος Παππάς, Μ. Καλογήρου, Ν. Τόσκας , Λένα Κονιόρδου, Γ. Χουλιαράκης, Γιώργος Τσίπρας, Ι Αμανατίδης σ΄ένα δείπνο με τον Πλανητάρχη και δεν προσκλήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί, έστω οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί ή πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας. Γιατί από τους τέσσερις ή πέντε υπουργούς που είχαν κληθεί στην αρχή γέμισε η αίθουσα από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου; Η Προεδρία της Δημοκρατίας άφηνε να διαρρεύσει ότι εκλήθησαν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Δημοκρατίας αλλά δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και ότι το δείπνο δεν ήταν επίσημο, αλλά εργασίας.
Οπως και νάχει το πράγμα ο Πρόεδρος Ομπάμα φαινόταν ότι το διασκέδασε. Και τις γαρίδες με το ρύζι έφαγε με όρεξη (ηταν όλη μερα νηστικός) και την φρεσκότατη σφυρίδα και το γλυκό από κάστανα και τα σταφύλια, τα μήλα και μανταρίνια που του προσφέρθηκαν. Αντηλλάγησαν και δώρα. Οχι επισήμως αλλά, όπως ειπώθηκε ανεπισήμως. Αυτό σημαίνει ότι δόθηκαν δώρα χωρίς τηλεοπτική κάλυψη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο έναν αετό, το εθνόσημο των ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του προσέφερε και αυτός το εθνόσημο με υπογραφή δική του. Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι θα το φυλάξει για πάντα…