Αμερικανική παρέμβαση, υπό τον φόβο εμποδίων και προσπαθειών υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, φέρεται να ζήτησε η ελληνική πλευρά κατά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ομπάμα και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αμερικανού Προέδρου έγιναν δύο συναντήσεις, μία σε στενό κύκλο και μία με διευρυμένη σύνθεση. Στην πρώτη οι συζητήσεις περιελάμβαναν τα οικονομικά θέματα, το προσφυγικό, το Κυπριακό και τα θέματα ασφαλείας.
Με την συμμετοχή από ελληνική πλευράς των Ν. Κοτζιά, Ν. Παππά, Ευκλ. Τσακαλωτου του διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Βαγγ. Καλπαδάκη.
Η δεύτερη συνάντηση ακολούθησε με την συμμετοχή και των υπουργών Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, με τους οποίους είχε συνομιλία και ο κ. Ομπάμα. Συζητήθηκαν θέματα επενδύσεων start up.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επισήμαναν την σημασία που δίνουν στην τήρηση του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση αξιολόγησης, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για χρέος
Από ελληνικής πλευράς τέθηκε το ζήτημα αποφυγής κάθε ενδεχόμενου και πιθανού εμποδίου έως τις επικείμενες συνεδριάσεις του EWG και Eurogroup.
Κυβερνητικές πηγές δεν διευκρίνιζαν για τι εμπόδια έγινε συζήτηση, όμως εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μία παρέμβαση του Προέδρου Ομπάμα προς το Βερολίνο και σε αυτό το πεδίο.
«Φαντάζομαι θα τεθεί στην γερμανική πλευρά», ανέφερε σχετικά κυβερνητική πηγή.
Ως προς το προσφυγικό ζητήθηκε υλική υποστήριξη, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποδομές για ανηλίκους.
Κατά τα όσα αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κατά την συζήτηση για το κυπριακό δεν υπήρξε αμερικανική πίεση και συμφωνήθηκε να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ηταν πάντως σαφές ότι η επίλυση του θέματος αποτελεί προτεραιότητα της απερχόμενης κυβέρνησης της Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική κυβέρνηση επισημάνθηκε από την αμερικανική αντιπροσωπεία ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα διαθέτει ένα εκτενές σχέδιο για επενδυτικά προγράμματα, για τα οποία πάντως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτάχυνση και διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.