Υστερα από έξι επεισοδιακές και πολύωρες συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση προέβησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, επετεύχθη τελικά, την περασμένη Πέμπτη, συμφωνία για τη σύσταση του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Υστερα από πολλούς μήνες ακραίας πολιτικής πόλωσης και αλληλοκατηγορίες για παλιά και νέα διαπλοκή τα μέλη της Διάσκεψης κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βρουν κοινό τόπο.
Ο αρμόδιος υπουργός κ. Νίκος Παππάς εμφανίστηκε υποχωρητικός μετά την κυβερνητική ήττα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλώνοντας λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως του ΕΣΡ». Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δεκτή την πρόταση της ΝΔ για την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου του κ. Αθανασίου Κουτρομάνου, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου. Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε νερό στο κρασί της αποσύροντας το αίτημα για συνολική κατάργηση του νόμου Παππά, ενώ ΠαΣοΚ και Ποτάμι κατάφεραν να γίνουν αποδεκτές οι δικές τους προτάσεις τους για μέλη του ΕΣΡ (Λίλιαν Μήτρου και Πόπη Διαμαντάκου).
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συναινετική στάση του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, προκειμένου η αντιπολίτευση να άρει τις επιφυλάξεις της για το αν η κυβερνητική αναδίπλωση είναι ουσιαστική. Κομβικής σημασίας ήταν η επιβεβαίωση του κ. Βούτση ότι οι άδειες θα είναι περισσότερες από τέσσερις, και μάλιστα ότι η αύξηση δεν θα είναι εικονική. «Είναι προφανές ότι το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη διερεύνησης με ανοικτό τον ορίζοντα για αυξημένο αριθμό αδειών» είπε ο κ. Βούτσης. Τελικά, υπέρ της συγκρότησης της Αρχής ψήφισαν 20 μέλη της Διάσκεψης από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» δήλωσαν 4 μέλη της Διάσκεψης από τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και την Ενωση Κεντρώων.
Η Ανεξάρτητη Αρχή καλείται τώρα να φέρει σε πέρας την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών δίνοντας ένας τέλος σε μια εκκρεμότητα δεκαετιών και σε ένα ζήτημα που τους τελευταίους μήνες είχε εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση της σύνθεσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη συγκρότηση του Συμβουλίου, αναμένεται συνάντηση με τον κ. Παππά, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι επόμενες κινήσεις. Αν από τα νέα μέλη υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι η αδειοδότηση θα ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, θα υπάρξει στάση αναμονής και στα κανάλια που ήδη λειτουργούν θα καταλογιστεί αναλογική χρέωση για το 2015-2016. Αν το Συμβούλιο χρειαστεί περισσότερο χρόνο, τότε με νομοθετικές παρεμβάσεις θα ρυθμιστεί το καθεστώς για τις βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα ήδη λειτουργούντα κανάλια, αλλά και τους δύο υπερθεματιστές στον διαγωνισμό του Αυγούστου. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν, δηλαδή εκεί που βρισκόμασταν πριν από αρκετούς μήνες, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Παππά, με την προσθήκη δύο νέων παικτών στο παιχνίδι.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ως προπαρασκευαστική ενέργεια θα καταρτιστεί μελέτη από το ΕΣΡ για το τι ακριβώς ισχύει σχετικά με τις αδειοδοτήσεις στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες, η οποία θα δοθεί για ενημέρωση στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Συμβούλιο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια αν στο μεταξύ δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να έχουν ακριβή γνώση για το ποιες διατάξεις του νόμου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.
Επίσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διαμόρφωση του νέου χάρτη συχνοτήτων, γεγονός που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να εκκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης. Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει όχι μόνο τον αριθμό των αδειών, αλλά και τα κριτήρια για τη συμμετοχή, καθώς επίσης το τίμημα αλλά και τη μορφή που θα έχει ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι βέβαιο ότι πριν ξεκινήσει η αδειοδότηση θα έχει καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός όλων των αδειών που θα παραχωρηθούν, είτε αυτές αφορούν εθνικής εμβέλειας είτε περιφερειακά κανάλια, ώστε να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι σε ποιο ακριβώς τοπίο θα λειτουργήσουν.
Είναι εμφανής η κυβερνητική βούληση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι το ΕΣΡ αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον «να διεξαγάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν τον διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας τον νόμο 4337/2015», ενώ ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.Και το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε –ελπίζουμε συντομότατα –το νέο ΕΣΡ επιλέξει».
Ωστόσο μέλη του νέου Συμβουλίου με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα της Κυριακής» τόνισαν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αφεθεί η Ανεξάρτητη Αρχή να φέρει εις πέρας την αποστολή της, χωρίς πιέσεις και βιασύνες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μορώνης, «το Συμβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ψύχραιμα την κατάσταση και να προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται τη διαδικασία της αδειοδότησης».

ΒΗΜΑΤΑ
Μέλη του νέου Συμβουλίου με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα της Κυριακής» τόνισαν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να χαμηλώσουν οι τόνοι και να αφεθεί η Ανεξάρτητη Αρχή να φέρει εις πέρας την αποστολή της, χωρίς πιέσεις και βιασύνες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μορώνης, «το Συμβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει ψύχραιμα την κατάσταση και να προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται τη διαδικασία της αδειοδότησης».

ΟΙ «ΠΑΛΙΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ «ΝΕΟΙ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ
Το who is who του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου

  • Αθανάσιος Κουτρομάνος: Πρώην ανώτερος δικαστικός. Στον Αρειο Πάγο εισήλθε το έτος 2006 με τον βαθμό του αρεοπαγίτη, όπου και παρέμεινε επί πέντε έτη στον βαθμό αυτόν. Το 2011 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου Αρείου Πάγου όπου υπηρέτησε επί τρία έτη. Τον Αύγουστο του 2014 κατόπιν πρότασης του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου ανέλαβε το τιμόνι του Αρείου Πάγου. Εναν χρόνο αργότερα παρέδωσε στη σημερινή Πρόεδρο κυρία Βασιλική Θάνου.
  • Ροδόλφος Μορώνης: Δημοσιογράφος, έχει διατελέσει διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ κατά τις περιόδους 1991-1993 και 2002-2005. Υπήρξε πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και πρώην αναπληρωτήςδιευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ.
  • Πόπη Διαμαντάκου: Δημοσιογράφος, διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα ΜΜΕ και Ψυχολογία (2002-2008).
  • Βασίλης Καραποστόλης: Καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
  • Νίκος Κιάος: Δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, πρώην γενικός γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, πρώην μέλος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ (2015-2016).
  • Λίλιαν Μήτρου: Δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου: Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία διανύει ήδη θητεία.
  • Γεώργιος Πλειός: Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.
  • Γεώργιος Σαριδάκης: Οικονομολόγος, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ