«Λευκός καπνός» βγήκε τελικώς από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όσον αφορά την συγκρότηση του ΕΣΡ. Η έκτη κατά σειρά απόπειρα απέδωσε και τα κόμματα συνέκλιναν στην αναγκαιότητα να προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 ώστε να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή, η οποία και θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η οπισθοχώρηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, όσον αφορά τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η δέσμευση που ζήτησε και έλαβε προσωπικά από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα και η υιοθέτηση εκ μέρους του της πρότασης της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνου αλλά και του «βέτο» που έθεσε (η ΝΔ) όσον αφορά την (μη) συμμετοχή στο ΕΣΡ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, άνοιξαν τον δρόμο για να βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» που ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες το πολιτικό σύστημα και την θεσμική τάξη.

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, που έγινε στο «παρά πέντε» της έναρξης της συνεδρίασης, έδωσε την δυνατότητα να προκύψει η απαραίτητη συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε θέσει εξ αρχής τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Λίγη ώρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων και πριν γίνει η επίμαχη δήλωση Παππά, το άτυπο συντονιστικό όργανο της ΝΔ παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη διακήρυττε ότι «η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ» και ότι «απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά “καπελώματα” και πλειοψηφίες». Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα».Κι ακόμα, της ζητούσε «να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί» και «να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παππάς προέβαινε μέσω ΑΠΕ στην δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ένα σημαντικό βήμα πίσω εκ μέρους του, όσον αφορά τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε λύση».

Οι διαβουλεύσεις του κ. Βούτση με τα κόμματα εντάθηκαν με αποτέλεσμα να αναβληθεί για μια ώρα η προγραμματισμένη για τις 15.00 Διάσκεψη των Προέδρων. Όπως όμως απεδείχθη, απέδωσαν καρπούς. Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αντιπολίτευση «ζήτησε μια επιπλέον ισχυρή δέσμευση ότι ο αριθμός των αδειών δεν θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των αδειών».Ενώ ανέφερε ότι «πέραν του προσώπου ευρύτερα αποδεκτού ανώτατου δικαστικού που είχε προτείνει η ΝΔ ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη κομματική ιδιότητα του Β. Μουλόπουλου».Και διευκρίνισε ότι αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν και έτσι «έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται στην Διάσκεψη με την διάθεση να είναι η τελευταία». «Να λήξουμε σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και να υπάρξει ένα νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί και με την απόφαση του πολιτικού συστήματος και την πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο, για να μην χαθούν σε συζητήσεις εξ υπαρχής, και μέσα στο οποίο να κινηθούν και πολύ γρήγορα να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία», είπε. Έτσι, υιοθέτησε την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο (πρόεδρο) και πρότεινε τον Ρ. Μορώνη (για αντιπρόεδρο) και μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλη, Ν. Κιάο, Β. Κουφόπουλο (αντικαταστάθηκε τελικά από τον Γ. Πλειό), Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας καλωσόρισε την δήλωση Παππά: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερου του προηγούμενου που είχε διατυπώσει περί των 4 αδειών», είπε. Ωστόσο, ζήτησε την προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Βουλής, καθώς, όπως είπε, ο υπουργός Επικρατείας «δεν έπαιξε τον εποικοδομητικό ρόλο που έπρεπε». «Προσβλέπουμε πολύ περισσότερο στην δική σας καθαρή θέση παρά του υπουργού», τόνισε ο κ. Δένδιας, αποτιμώντας ως «εξαιρετικά θετική» την συμβολή του κ. Βούτση. Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο αριθμός των τεσσάρων καναλιών «ήταν πρόταση της κυβέρνησης και όχι του υπουργού και ως τέτοια την ψηφίσαμε και την χρεωθήκαμε». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι σαφής η δέσμευση ότι είναι προφανές πως και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε ένα αυξημένο αριθμό αδειών». Πάντως ο ίδιος αποκλείει το επιχείρημα περί 12 – 14 αδειών, με βάση την διαφημιστική «πίτα» που υπάρχει, ενώ σημείωσε ότι «είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ αυτός ο αριθμός (των τεσσάρων αδειών) μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα νομοθετημένο αριθμό». «Στη νέα διαδικασία βεβαίως μπορεί να είναι κατά τι ή κατά περισσότερο αυξημένος», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο Αν. Λοβέρδος συντάχθηκε με την πρόταση του Προέδρου της Βουλής για τον κ. Κουτρομάνο και χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη την αναδίπλωση της ΝΔ» στην κατεύθυνση της συναίνεσης, ενώ ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι τόνισε ότι «διαμορφώνεται μια πολιτική βάση συναίνεσης» μετά την τοποθέτηση της ΝΔ και μετά τις διαβεβαιώσεις Βούτση δήλωσε ότι δημιουργείται το πλαίσιο για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Ωστόσο, επέμεινε στην πρόταση του καθηγητή Μ. Σταθόπουλου για την προεδρία της ανεξάρτητης αρχής.

Αιχμές Μεϊμαράκη

«Εδώ παρίσταμαι ως Πρόεδρος της Βουλής και όχι ως βουλευτής της ΝΔ», δήλωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος, πάντως, διευκρίνισε ότι συντάσσεται με όποια πρόσωπα προτείνει το κόμμα του, αν και δεν έκρυψε ότι «δεν συμμετέχω στην εσωκομματική συζήτηση για τα πρόσωπα». «Από τότε που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής ήθελα ΕΣΡ. Και είχα δεχθεί και φίλια πυρά. Επειδή είχα αποδεχθεί τον κ. Μορώνη ακόμα και για “παράγκα” μου είχαν είπαν», σημείωσε με αιχμηρό τρόπο ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν στέκομαι στα πρόσωπα» και υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους να στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί». Προειδοποίησε δε τον κ. Βούτση ότι δεν πρέπει να βγει από την Διάσκεψη των Προέδρων λάθος εικόνα: «Πρέπει να βγει εικόνα συνεννόησης και όχι εικόνα συναλλαγής. Δεν πρέπει να κατηγορηθούμε ότι συναλλασσόμεθα. Εδώ υπάρχει η πραγματική βούληση για συνεννόηση. Και αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε ως πολιτικό σύστημα ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί».

Διαβουλεύσεις μέχρι τέλους

«Υπάρχουν βήματα προς τον δρόμο της συναίνεσης», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδης, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν και κατά την διάρκεια της διακοπής της συνεδρίασης που ζήτησε ο κ. Λοβέρδος. «Είναι κοινός τόπος ότι το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί», δήλωσε ο κ. Βούτσης κατά την επανέναρξη της συνεδρίασης, ξεκαθαρίζοντας ότι «και διαγωνιστική διαδικασία θα γίνει και τίμημα θα υπάρξει και έλεγχος θα γίνεται».Η τελική πρόταση που κατατέθηκε από τον ίδιο είχε κάποιες αλλαγές μόνο ως προς τα μέλη (αντί του κ. Κουφόπουλου προτάθηκε ο καθηγητής Γ. Πλειός). Όπως είπε «η αποδοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης της ΝΔ (για τον κ. Κουτρομάνο) στο πλαίσιο μιας πολιτικής λειτουργίας, είναι κάτι σημαντικό και πρέπει να σηματοδοτήσει την έναρξη της λειτουργίας του ΕΣΡ», ενώ για την πρόταση του Ποταμιού για τον κ. Σταθόπουλο, είπε ότι η στη μη αποδοχή της «δεν υπάρχει ίχνος στοιχείου απόρριψης ή συγκρισιμότητας και αντίστιξης με τον κ. Κουτρουμάνο».Το Ποτάμι δήλωσε ότι παρά την πρόταση Σταθόπουλου θα στηρίξει την συναινετική πρόταση Κουτρουμάνου. Έτσι την πρόταση του κ. Βούτση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ (20 θετικές ψήφοι), ενώ Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων επέλεξαν το «παρών». Έτσι, επιτεύχθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που ορίζει το Σύνταγμα και συγκροτήθηκε ΕΣΡ.

Ν. Παππάς: Στη διάθεση του νέου ΕΣΡ ό,τι αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού

Δήλωση για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έκανε ο υπουργόςΨηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Ν. Παππά:

«Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια.

Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.

Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία.

Υπάρχει πλέον και πολιτική βούληση και ΕΣΡ και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30.8.2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.

Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.

Καλή επιτυχία σε όλους».