Σε αυστηρότατο διάβημα προς τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα προέβη την Τρίτη 1 Νοεμβρίου οΠολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής λόγω των σχεδιαζόμενων, από τις αλβανικές Αρχές, κατεδαφίσεων που συνεπάγονται καταστρατηγήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής εθνικήςμειονότητας στη Χειμάρρα. Συνέδεσε δε τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης με τη στάση της Αθήνας στην ευρωπαική πορεία της γείτονος.

Ο κ. Μαυροειδής ανέφερε στον Αλβανό Πρέσβη ότι το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο ειλικρινούς και διαφανούς διαβούλευσης με τους κατοίκους και ότι είναι απαράδεκτο ότι η αποστολή των ειδοποιητηρίων κατεδάφισης έγινε αποκλειστικά σε άτομα ελληνικής εθνικής καταγωγής. Πρόσθεσεότι αυτή η κίνηση δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μαυροειδής, δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά κανενός, δεν απειλεί κανέναν, ούτε όμως πρόκειται να ανεχθεί προκλήσεις. Η Αλβανία, υπογράμμισε, οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις δηλαδή να σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας. Όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυρισθεί η Αλβανία ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα μειονοτικά στη Χειμάρρα.

Ο Πολιτικός Διευθυντής κατέστησε σαφές στο συνομιλητή του ότι η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά θα βαρύνει κατά την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι το θέμα των κατεδαφίσεων είναι θέμα περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι οι κατεδαφίσεις θα πρέπει να ανασταλούν άμεσα.

Τονίστηκε δε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για κάθε κράτος που θέλει να λειτουργεί με σύγχρονο και δημοκρατικό τρόπο. Πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση της Αλβανίας, της οποίας οι επιδόσεις στο εν λόγω πεδίο παρακολουθούνται εξονυχιστικά στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Οι τελευταίες, υπογράμμισε, εξαρτώνται άμεσα από την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, εκ των οποίων ένα από τα πιο σημαντικά είναι η προστασία των μειονοτήτων.