Μήνυμα πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το πρωί της Τετάρτης.

«Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες» είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεργκέι Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής» επισήμανε ο Πρ.Παυλόπουλος, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ».
Στη συνέχεια, ο Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού και τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη στενότερη.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο για την σταθερότητα της περιοχής και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και της Ρωσίας και της ΕΕ, για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα [εμπάργκο της ΕΕ] στο διμερές εμπόριο, αλλά ειδική επιτροπή ξεκινά τις εργασίες της αυτές τις ημέρες προκειμένου να ξεπεραστούν.

Ο ίδιος επισήμανε ότι έχουν αυξηθεί οι ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν καλές προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε, ακόμη, ότι η Μόσχα συζητά με όλους τους εταίρους της τρόπους για την επίλυση διενέξεων στη Μεση Ανατολή. Παρατήρησε, δε, ότι τόσο στην περίπτωση της Συρίας, όσο και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ειδικότερα για το θέμα του Κυπριακού, δήλωσε προσηλωμένος στις αρχές για την επίλυση του ζητήματος και τόνισε ότι δεν προκειται να δεχθεί επανεξέταση των αρχών αυτών.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Λαβρόφ συζήτηκε ευρεία γκάμα θεμάτων όπως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ρωσίας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και την Ουκρανία. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις για την σημασία εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού. Αναφέρθηκαν, τέλος, στις ελληνο-ρωσικές πολιτιστικές σχέσεις, με εφαλτήριο την επιτυχία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Κοτζιάς- Λαβρόφ: Ανάγκη να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη

Τη βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως απεικονίζουν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και λαών, αλλά και όπως επιβεβαιώνει μακροπρόθεσμα η υπογραφή του Προγράμματος Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών 2017-2019, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

Τονίζοντας τις βαθιές ρίζες που συνδέουν τους δύο λαούς, οι δύο υπουργοί εξήγησαν ότι συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά θέματα και συμφώνησαν στη ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης στη Συρία μέσω του τερματισμού των βιαιοτήτων, καθώς και την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς προάγει την σταθερότητα στην περιοχή με πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, Μ. Ανατολή και Βαλκάνια.

Σχετικά με το Κυπριακό διατυπώθηκε σύμπτωση απόψεων. Ο κ. Λαβρόφ τόνισε από την πλευρά του ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκυπρίου και Τουρκοκυπρίους και ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε δημόσια τον Ρώσο ομόλογό του για τη σταθερή στάση της Ρωσίας στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη ανοιχτών διαύλων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και την ανάγκη στην Ευρώπη μίας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και δεν θα την τοποθετεί απέναντι. Ο κ. Λαβρόφ εξήρε τη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας τίθεται πάντα υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης λύσεων και όχι της σύγκρουσης.