Αυστηρό μήνυμα έστειλε από τον Αη Στράτη ο πρωθυπουργός στην Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε ούτε μία σπιθαμή ελληνικής γης». «Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα» είπε συγκεκριμένα. Και πρόσθεσε ότι εάν θέλουν οι γείτονες να ξαναγράψουμε την Ιστορία τότε «να δώσουμε ένα τέλος στην παράνομη κατοχή της Κύπρου»
Εχοντας μαζί του την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη, τον αντιστασιακό συγγραφέα (που εξορίστηκε στον Αη Στράτη) Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση της περιφερειάρχου Χριστιάνας Καλογήρου και βρέθηκε ανήμερα της επετείου του «Οχι», μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο στον Αη Στράτη, ως μια επίσκεψη συμβολικού χαρακτήρα, όπως είπε στον «μαρτυρικό τόπο»
Ο πρωθυπουργός, αφού παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση και την παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και επισκέφθηκε μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο το «Μουσείο Δημοκρατίας» αναφέρθηκε, στην ομιλία του στις θυσίες του ελληνικού λαού τα χρόνια της κρίσης. «Η χώρα μας τα τελευταία 4-5 χρόνια με τις θυσίες του ελληνικού λαού έχει κρατήσει όρθια την Ευρώπη» είπε για να σημειώσει: «Η ανταπόδοση δεν πρέπει να είναι μία λογική πίεσης των συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφονται και τηρούνται από όλες τις πλευρές. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι ισχυροί. Δεν υπάρχει αλά καρτ Ευρώπη. Ή θα μοιραζόμαστε μαζί ευθύνες και υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη».
Μήνυμα όμως έστειλε προς τον πρωθυπουργό και στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τους κατονομάσει και ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι «πρέπει εμείς που είμαστε πιο ψηλά να βάλουμε τις μικρότητες στην άκρη » σκιά των εμπρηστικών δηλώσεων του Νίκου Φίλη για τα Θρησκευτικά και το ρόλο της εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ακόμα ότι: «υπάρχει αναβρασμός και πρέπει να προλάβουμε, να δουλέψουμε όλοι μας, να βάλουμε πλάτη. Δεν είναι καιρός ο ένας να υπονομεύει τον άλλο. Δεν πρέπει να αφήσουμε πείσματα, πράγματα που μας έχουν πληγώσει και μας πληγώνουν και που όταν τα σκεφτεί κανείς είναι χωρίς σοβαρότητα». Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Αναφέρθηκε και σ΄όλους τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για διαχωρισμό της Εκκλησίας- Κράτους τονίζοντας αλληγορικά: «η εγχείριση γίνεται όταν δεν υπάρχει πυρετός. Ο γιατρός αφήνει να περάσει πρώτα ο πυρετός αυτός».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε πει ότι το χριστιανικό «αγαπάτε αλλήλους» είναι το ίδιο με το αριστερό της «αλληλεγγύης» για να του απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος: «η διαφορά μας είναι σε αυτή την πορεία είναι ότι ενώ συμφωνούμε στο ότι πρέπει να προσέξουμε τον άνθρωπο, τον ακουμπάμε με διαφορετικό τρόπο. Εδώ είναι η και η διαφορά μας που δεν πρέπει να μας χωρίζει αλλά να μας ενώνει». Και πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να συνεργαστούμε όλοι μας. Ο τόπος έχει ανάγκη να βάλει ο καθένας μας ό,τι μπορεί και να εφαρμόσουμε αυτό που λέει το Ευαγγέλιο για τα τάλαντα» . Και εν συνεχεία εξήγησε τι ακριβώς εννοεί το Ευαγγέλιο για τα τάλαντα:ς. «Εκείνοι που κρατούν τα τάλαντα για τον εαυτός τους, αυτοκτονούν και κρατούν πίσω την πατρίδα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας τέλος υποσχέθηκε δωρεάν ιντερνεντ σ΄όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας..