Σε εσπευσμένη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής πριν την κατάθεση της εξαγγελθείσας νομοθετικής πρωτοβουλίας – «γέφυρα», οδηγείται η κυβέρνηση. Υπό το βάρος της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση προκειμένου να υπάρξει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ πριν κατατεθεί στην Βουλή η επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται ή το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την επομένη ημέρα.

Εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τη ΝΔ «να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ». Είχε προηγηθεί κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα με την συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, Επικρατείας Ν. Παππά, του Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου και της κυρίας Γεροβασίλη, καθώς και συνεργατών του πρωθυπουργού, όπου συζητήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση «προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο, μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τηλεφώνησε στον κ. Βούτση και του ζήτησε να συγκαλέσει την Διάσκεψη των Προέδρων την Δευτέρα, πριν την κατάθεση της επίμαχης ρύθμισης, για συγκρότηση νέου ΕΣΡ. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η όχι με αυτές. Γι αυτό και σπεύδει για μια ακόμα φορά στην συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ενώ απευθυνόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε ότι «απομένει να φανεί αν θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων η για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν την συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». «Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία», υπογράμμισε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένα να «συρθούν» σε ένα «παιχνίδι τακτικισμών της κυβέρνησης», η οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «δεν πήρε το μήνυμα που εξέπεμψε το ΣτΕ με την απόφαση – κόλαφο κατά του αντισυνταγματικού νόμου Παππά». Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να παράσχει συναίνεση στην κυβέρνηση εφ’ όσον δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά και τυπικά με νέο νόμο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν του τη νομολογία του ΣτΕ. Αλλά και από την πλευρά του ΠαΣοΚ διαμηνύεται ότι «δεν πάμε σε ραντεβού στα τυφλά» και επισημαίνουν ότι πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να δούμε το σκεπτικό της και μετά να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος ασάφειας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν ο κ. Τσίπρας επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας του την σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων πριν την κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο κ. Βούτσης δήλωνε στον «Σκάι» ότι «μέσα στην άλλη εβδομάδα, θα έχει κλείσει ο κύκλος και της έκδοσης της απόφασης και της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας προανήγγειλε η κυβέρνηση» και «αφού κλείσει αυτός ο κύκλος –και πιστεύω ότι θα έχει κλείσει σε μια εβδομάδα- θα ξεκινήσω τη διαδικασία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».