Συνεχίζονται οι επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών εναντίον του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την απόφαση σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Βερναρδάκης: Θεσμική πληγή η απόφαση του ΣτΕ
Για «θεσμική πληγή» που άνοιξε με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 Fm». Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση ακυρώνει την εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα την επέμβαση της μίας εξουσίας στην άλλη.
Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι η απόφαση θα γίνει δεκτή, όμως συμπλήρωσε «η απόφαση ακυρώνει τη δυνατότητα του κράτους να ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα τη διαδικασία για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και υπογράμμισε ότι «η απόφαση του ΣτΕ δεν κάνει νομική ερμηνεία, αλλά ενσωματώνει ένα πολιτικό επιχείρημα».
Κρέτσος: Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς είναι casus belli.
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι «το ΣτΕ αποφάσισε να γυρίσουμε στο σημείο που ήμασταν πριν, δηλαδή σε μία κατάσταση ανομίας που το ίδιο το ΣτΕ και η έννομη τάξη είχε καταδικάσει στο παρελθόν. Αυτό για εμάς είναι casus belli, εμείς δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, οπότε έρχεται μία νέα νομοθετική ρύθμιση, που αφορά την προσωρινή λειτουργία (των καναλιών). Το τζάμπα θα πεθάνει. Όποιος θέλει να εκπέμπει θα πληρώσει ένα αντίτυπο και θα περάσει ξανά τη βάσανο της κατάθεσης δικαιολογητικών που αφορούν μία σειρά από προϋποθέσεις».
Μπαλάφας: Η απόφαση με κάνει και διερωτώμαι
Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία, η οποία είναι δεσμευτική, όμως και αυτές οι αποφάσεις κρίνονται. Ως μέσος Έλληνας λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι το ΣτΕ, με όλο τον σεβασμό στον ρόλο και την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, έκρινε συνταγματικά όλα τα μνημόνια, έκρινε συνταγματικό το λουκέτο και το μαύρο στην ΕΡΤ το 2013, έκρινε συνταγματική τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI του Βενιζέλου, και έκρινε αντισυνταγματικό τον συγκεκριμένο νόμο, ώστε με κάνει να διερωτώμαι. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής ως προς την απολυτότητά της και άδικη, παραμένει όμως δεσμευτική για την κυβέρνηση.
Η απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει το τηλεοπτικό τοπίο στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικό. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι απαιτείται επιτέλους, η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), για να κάνει την αδειοδότηση των καναλιών, μετά από 4 φορές που η ΝΔ, έχει μπλοκάρει την συγκρότησή του».
«Σε κάθε περίπτωση το καθεστώς της δωρεάν νομής και χρήσης των δημόσιων συχνοτήτων έχει τελειώσει» ξεχνώντας βέβαια ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μιλάει για συχνότητες, αλλά για άδειες παρόχου περιεχομένου.