Σε εσπευσμένο κούρεμα των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης και των προπαγανδιστικών της μηχανισμών εν όψει της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου προχώρησε ο Λευκός Οίκος.

Με επίσημη δήλωση του εκπροσώπου Τζος Ερνεστ, λίγες μόλις ώρες έπειτα από την έκδοση ενός υπερβολικά φιλόδοξου non paper από το Μέγαρο Μαξίμου, η αμερικανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι σκοππός της επίσκεψης του αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα δεν είναι κανενός είδους παρέμβαση στο θέμα του χρέους ή στην υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών του Λευκού Οίκου, ο κ. Ερνεστ δέχθηκε την εξής ερώτηση: «Θα βρίσκεται στο τραπέζι ων συζητήσεων η απομείωση του χρέους; Και δεδομένης της ιστορικής σημασίας της επίσκεψης, τι θα σημάνει αυτό για τις μελλοντικες σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας
Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου ήταν: «Μπορώ να σας πω ότι ο Πρόεδρος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα για να διαπργαμτατευθεί κάποιον νέο διακανονισμό (financial arrangement) μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αυτό που θα ανέμενα είναι πως ο Πρόεδρος θα αφιερώσει κάποιο χρόνο προκειμένου να εγκωμιάσει την ελληνική κυβέρνηση για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί να κάνει. Επιπλέον, για να την παροτρύνει να συνεχίσει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι ευεργετικές για την μακροχρόνια οικονομική και δημοσιονομικη κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό αποτελέσει με βεβαιότητα ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο Πρόεδρος».