O αρμόδιος υπουργός Ν.Παππάς έπρεπε να έχει παραιτηθεί από χθες για να διευκολύνει την κυβέρνηση, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΙ τις εξελίξεις τόνισε:

  • Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει το νόμο Παππά αντισυνταγματικό, αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό ράπισμα για την κυβέρνηση.
  • Ο αρμόδιος υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες και έπρεπε να παραιτηθεί χθες για να διευκολύνει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός τον έχει καλύψει απόλυτα όλη αυτή την περίοδο, άρα οι ευθύνες είναι συνολικές. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα μία συγνώμη για τα πολιτικά παιχνίδια με την δημοκρατία και την πολυφωνία.
  • Ο νόμος θα οδηγούσε σε μία κατάσταση στην οποία θα είχαμε ολιγοπωλιακές συνθήκες, με μοναδικό κριτήριο το μεγάλο πορτοφόλι και θα οδηγούμασταν και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι αυτή η διαδικασία όπως έγινε, είναι αντισυνταγματική.
  • Βλέπουμε πολλά ζητήματα να είναι στα όρια της θεσμικής εκτροπής.
  • Ανησυχώ βαθύτατα από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, αυτά που ειπώθηκαν δείχνουν πανικό και έλλειψη αυτοκριτικής. Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε μία συνολική επίθεση στο ΣτΕ, υπουργοί, όπως ο κ. Πολάκης, μίλησαν για δικαστικό πραξικόπημα, ακόμα και ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε με μία λογική αλαζονείας, δεν κατάλαβε ούτε ένα λάθος, δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική.
  • Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μία μαύρη σελίδα. Αμφισβήτησε το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών και ανέφερε ότι τα 250 εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν από τα νοσοκομεία ή την παιδεία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, αφού δεν είχε καταγραφεί καν στον προϋπολογισμό και με την δική μας πρόταση διασφαλίζονται τα ίδια τουλάχιστον ποσά για το κράτος. Πρόκειται για λαϊκισμό.
  • Εμείς από την αρχή είπαμε ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών είναι λαθεμένη κεντρική και αυθαίρετη απόφαση, τα ίδια χρήματα μπορεί να τα πάρει το κράτος, θεσπίζοντας ένα τίμημα, για παράδειγμα 20-25 εκατ. ευρώ, και με αυτό το τίμημα, τουλάχιστον 8-10 άδειες θα μπορούσαν να δοθούν, τόσο υφιστάμενοι όσο και νέοι να μπουν στην αγορά και να μείνουν και οι θέσεις εργασίας. Δυστυχώς δεν άκουγε η κυβέρνηση.
  • Οι αρμοδιότητες εδώ και τώρα πρέπει να περάσουν στο ΕΣΡ.
  • Η προαναγγελία, αλλά και η σπουδή για νομοθετική πρωτοβουλία τη Δευτέρα δείχνει ότι το μήνυμα των ανώτατων δικαστών δεν έγινε κατανοητό. Θα πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων άμεσα να πραγματοποιηθεί. Να συγκροτηθεί το ΕΣΡ άμεσα.
  • Εμείς θα συμβάλλουμε ενεργά και θετικά στη συγκρότηση του ΕΣΡ για να προχωρήσει τη διαδικασία των αδειών. Το σύνταγμα επιτάσσει το ΕΣΡ να συγκροτηθεί και μετά να τα αποφασίσει όλα αυτά από την αρχή.