Στρατηγική ήττα που θα επηρεάσει από εδώ και πέρα σημαντικά την πορεία της, υπέστη η κυβέρνηση σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση του ΣτΕ που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμα τις πολιτικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο πολιτικό σκηνικό, η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είχε περιγράψει από χθες το Βήμα, ετοιμάζεται να καταθέσει τη δική της πρόταση νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ παράλληλα εμμένει στο αίτημα για προκήρυξη εκλογών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης που ανέβαλλε, λόγω των εξελίξεων, την προγραμματισμένη για σήμερα προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Άγιον Όρος, έχει δώσει εντολή ήδη από χθες νωρίς το μεσημέρι να επιταχυνθεί η επεξεργασία της πρότασης νόμου του κόμματος.

Επίσης, ο ίδιος προέβη σε δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες για την απόφαση του ΣτΕ:

«Η αντίδραση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ αποτελεί μέγιστο θεσμικό ατόπημα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση.

Ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης για σύσταση του ΕΣΡ και ζήτησε εκ νέου εκλογές.

«Ο κ. Τσίπρας ας μην παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα». κατέληξε

Ολόκληρη η δήλωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το “νόμο Παππά”.

Είχα προειδοποιήσει προσωπικά τον κ. Τσίπρα ότι με τις μεθοδεύσεις του οδηγούσε την χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς. Είχα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει να προσθέσει στην οικονομική κρίση και μια κρίση Δημοκρατίας.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεύθυνη στάση μας. Η δε αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου συνιστά μέγιστο θεσμικό ατόπημα. Επιβεβαιώνει την πρόβλεψή μας ότι ο κ. Τσίπρας θα απαντά στα τραγικά αδιέξοδα που οδηγεί τη χώρα με περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας.

H Κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εικόνα ενός αποτυχημένου Κράτους, που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του.

Αποδεικνύει ξανά πόσο επικίνδυνη είναι για τον τόπο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Αντί να στρέψει όλη της την ενέργεια στην ανάταξη της οικονομίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία.

Η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη παράταξη ευθύνης, ενώνει όλους τους πολίτες που δεν ανέχονται την υπονόμευση του Κράτους Δικαίου.

Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση.

Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές.

Είναι ταυτόχρονα χρέος μου είναι να δώσω λύση και στο τραγικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταθέτει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπισή του.

Η πρόταση επαναφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Η υιοθέτηση της πρότασής μας, σε συνδυασμό με τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμφισβήτητου κύρους, θα βάλει τέλος σε μια πολυετή εκκρεμότητα για την οποία όλα τα Κόμματα εξουσίας έχουν τις δίκες τους ευθύνες.

Ο κ. Τσίπρας ας αναλογιστεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες του, ώστε να μην παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα μας.

Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε, η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να εμπνέει και να ενώνει τους Έλληνες, δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «γαλάζια» πρόταση νόμου που θα συνταχθεί εντός του τριημέρου, είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, οπότε και θα καταθέσει και η κυβέρνηση τη δική της νέα νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Η πρόταση της Ν.Δ.θα στηρίζεται, όπως λένε κεντρικά στελέχη του κόμματος, στην εξής σαφή συνταγματική πρόβλεψη: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση η διάχυση της πληροφορίας συνιστά ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας διότι η ποιοτική ενημέρωση και η πολυφωνία κατατείνουν στη διαμόρφωση ενημερωμένων πολιτών και τελικά στην εγκαθίδρυση μιας γνήσιας διαβουλευτικής δημοκρατίας. Τούτο ισχύει κατεξοχήν στην τηλεόραση, όπως λένε και διευκρινίζουν ότι ως δημόσιο αγαθό η χρήση φάσματος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος δεν πρέπει να υπόκειται σε τέτοιους περιορισμούς ώστε να καθίσταται εξαιρετικά περιοριστική η πρόσβαση.

Άρα, η πρόταση της Ν.Δ.δεν θα έχει περιορισμό ως προς τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, καθώς η λογική δεν είναι να δημιουργηθεί ολιγοπώλιο, αλλά να λειτουργήσουν οι νόμοι της αγοράς και βεβαίως, όπως διευκρινίζουν να μην υπαχθεί σε συνθήκες δημοπρασίας η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί στα ενδότερα της Ν.Δ. σχετικά με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου που θα κατατεθεί, η ωφέλιμη και συμβατή με το Σύνταγμα διαδικασία θα ήταν, η χορήγηση των αδειών έναντι ενός γνήσια ανταποδοτικού –υψηλού αλλά όχι απαγορευτικού – τιμήματος ενιαίου για όλους τους παρόχους σε συνδυασμό με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, με την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων και με τη φερεγγυότητα και βιωσιμότητα των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων, υπό τον εποπτικό έλεγχο του Ε.Σ.Ρ.

Επί των πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, η Ν.Δ. διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση, αμφισβητώντας την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου ακολουθεί τον «ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα».

Η ηγετική ομάδα μεταδίδει ότι δικαιώθηκε η στάση της Ν.Δ.όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ίδια έδωσε μια μάχη υπεράσπισης, όπως λένε, όχι συγκεκριμένων καναλαρχών σύμφωνα με την κατηγορία του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά του ίδιου του Συντάγματος.

Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και πάλι το αίτημα για εκλογές με πιο έντονο τρόπο και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος που χαρακτηρίζει και την απόφαση του ΣτΕ ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

«Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά τις επικρίσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι η Ν.Δ. πανηγυρίζει, από την αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφεται και στην επίσημη ανακοίνωση ότι, «σήμερα δεν πανηγυρίζουμε» και «μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε».

Σύμφωνα με τα ανώτερα κομματικά στελέχη, οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Δεν τα κατάφερε» σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου τίθεται και πάλι το αίτημα της αποχώρησης του.

«H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ν.Δ.που αναφέρει και πάλι την κίνησή της να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

Το σχέδιο νόμου δεν θα κομίζει κάτι συνταρακτικό, αλλά θα εμπεριέχει τη βασική συνταγματική διάταξη και θα έχει στον πυρήνα του τη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα διενεργήσει το διαγωνισμό με ελεύθερο αριθμό αδειών και ενιαίο τίμημα.

Το ενδιαφέρον είναι πλέον και πως θα τοποθετηθεί η Ν.Δ. έναντι της νέας πρόσκλησης από την κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει ως όρο την κατάργηση του νόμου Παππά, κάτι που έγινε με την απόφαση του ΣτΕ.