«Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τις κυβερνήσεις όμως, δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τάξη θα μπει και θα είναι πολύ αυστηρή και δωρεάν δεν θα μπορούν να εκπέμπουν. Όσοι δε ονειρεύονται σενάρια αποσταθεροποίησης τους λέμε να αλλάξουν πλευρό» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που «δικαίως δημιουργεί αίσθημα αδικίας σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, διότι έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης που έβαλε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας 27 χρόνων» και εκτός αυτού μετέφερε -όπως υποστήριξε- πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας σε εκείνους που είχαν ανάγκη και σε παιδικούς σταθμούς νοσοκομεία.

«Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα νέα ρύθμιση, που θα ισχύει από τώρα μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός κατά το σκεπτικό του ΣτΕ» είπε ο κ. Παππάς. «Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Θα είναι ρύθμιση-γέφυρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός όπως τον προβλέπει το σκεπτικό» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το τίμημα που θα προβλέπει η «βεβαίωση προσωρινής άδειας» για την οποία μίλησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο κ. Παππάς απάντησε:

«Έγινε ένα διαγωνισμός που έδωσε de facto ένα τίμημα, μία αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Το τίμημα θα είναι ανάλογο και θα πρέπει να φέρει στο δημόσιο τα ίδια έσοδα. Ούτε το τσάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό».

«Ούτε οι συχνότητες είναι δωρεάν, ούτε η ανομία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Ο διαγωνισμός έφερε 255 εκ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πολύ δύσκολη για την πατρίδα περίοδο. Δυστυχώς υπήρξε αυτή απόφαση. Είναι προφανώς δεσμευτική, προφανώς, είναι όμως και άδικη και δημιουργεί και αισθήματα στον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

«Η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν – και όσοι νομίζουν ότι αυτή η απόφαση θα βάλει φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να πληρώσουν όσοι θέλουν να λάβουν άδεια, να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν εφαρμόζοντας τις βασικές προδιαγραφές και δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας και κατέληξε:

«Με βάση την απόφαση γυρίζουμε σε καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό. Ο ομιλών δεν έχει υπογράψει το καθεστώς παράτασης νόμιμης λειτουργίας που υπέγραφαν οι προκάτοχοί μου λίγο πριν από τη Βασιλόπιτα κάθε χρόνο για να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων – και αυτή τη στιγμή, κανένα απ’ τα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας».

Η δήλωση του Παππά

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Ούτε η αεροπειρατεία θα συνεχισθεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Θα έχουμε όλη την ευκαιρία να συζητήσουμε στη Βουλή και θα αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του. Ο διαγωνισμός που εμείς διοργανώσαμε έφερε 255 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σε μια πάρα πολύ κρίσιμη, δύσκολη για την πατρίδα και τα δημόσια οικονομικά της φάση.
Δυστυχώς υπήρξε αυτή απόφαση, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, προφανώς. Είναι όμως και άδικη και δικαίως νομίζω δημιουργεί τέτοια αισθήματα στον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε υπουργέ ότι ηττηθήκατε; Η αντιπολίτευση σας ζητά να παραιτηθείτε, θα το πράξετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές ημέρες, ότι εκτιμούν και προσπαθούν κάποιοι να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω δικαστικών αποφάσεων. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζουν ή τις ρίχνουν οι εκλογές, η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή.
Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν και όσοι νομίζουν ότι αυτή η απόφαση θα βάλει φρένο στη δεδηλωμένη δική μας βούληση και αποφασιστικότητα, να κάνουμε πρώτον αυτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα να πληρώσουν. Δεύτερον, να ανοίξουν την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν, εφαρμόζοντας, βεβαίως, τις αυστηρές μας προδιαγραφές, να συμμετέχουν σε αυτήν την τηλεοπτική αγορά. Ούτε αυτό δεν θα το πετύχουν. Και βεβαίως δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ η ρύθμιση που περιμένουμε θα περιλαμβάνει το ΕΣΡ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης και η ρύθμιση θα είναι η ρύθμιση γέφυρα, μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός κατά πως θα το προβλέπει το σκεπτικό της απόφασης, η οποία μόλις ανακοινώθηκε. Όποιοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε με τρόπο καθαρό, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε για λίγο η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Και τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο θα μπει και δωρεάν – οι καβαλάρηδες των συχνοτήτων – δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Και οι όροι πιστέψτε με, θα είναι πολύ αυστηροί. Όσοι δε ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, τους λέμε να αλλάξουν πλευρό. Αυτό και τίποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση υπουργέ, προσπαθούμε να συλλέξουμε κάποιες πληροφορίες για το ρεπορτάζ, ο Γιάννης Φασουλάς μας έδωσε νωρίτερα το περίγραμμα αυτού του νομοθετικού πλαισίου. Γνωρίζουμε ποιο είναι το τίμημα της προσωρινής άδειας, τις προϋποθέσεις του προγράμματος και για τους εργαζομένους;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος έδωσε de facto ένα τίμημα, μια αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αυτοί που χρησιμοποιούν τη δημόσια συχνότητα σε πανελλαδική εμβέλεια. Συνεπώς το τίμημα πρέπει να είναι ανάλογο και να φέρνει στο δημόσιο αντίστοιχα έσοδα. Επαναλαμβάνω ούτε το τσάμπα θα υπάρχει, ούτε το επάγγελμα του καναλάρχη θα είναι κλειστό και αποκλειστικό προνόμιο ενός κλάδου. Λέω κάτι τελευταίο και είμαι σαφής, αυτή τη στιγμή με βάση την απόφαση του ΣτΕ, γυρίζουμε σε καθεστώς το οποίο το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό. Ο ομιλών εφαρμόζοντας συλλογική απόφαση της κυβέρνησης, δεν έχει υπογράψει την παράταση νόμιμης λειτουργίας, που ντροπιαστικά υπέγραφαν προκάτοχοι μου, λίγο πριν τη βασιλόπιτα κάθε χρόνο, για να νομιμοποιήσουν το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων. Και αυτήν τη στιγμή που μιλάμε κυρία Αναγνωστοπούλου, κανένα από τα λειτουργούντα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας.