Βγήκαν ξαφνικά τα μαχαίρια στην ΕΡΤ. Τα εσωκομματικά μαχαιρώματα έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την καρατόμηση, μέσω δικαστικού κλητήρα, του Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Σταύρου Καπάτου. Εμφύλιος δηλαδή με τα όλα του. Μέσα σε λίγα 24ωρα επεκτάθηκε σ΄άλλα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα, ακόμα και στα περίεργα sites που σιτίζονται (προφανώς με μαύρο χρήμα) από το Μαξίμου.
Το ποιος κάνει κουμάντο τέλος πάντων στην ΕΡΤ, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη νεοσύστατη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωσάν να είχαν λύσει όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο. Ωσάν να τελείωσαν με την αξιολόγηση των δανειστών. Υπό την πίεση της κλεψύδρας , όπως λένε οι γνωρίζοντες, που είναι εμφανές πλέον ότι έχει γυρίσει, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη άρχισαν να επιδίδονται μέσω της ΕΡΤ σε παιχνίδια εξουσίας.. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά…
Αιτία για να ξεσπάσει αυτός ο εμφύλιος στην ΕΡΤ στάθηκε μια παρουσιάστρια ειδήσεων. Πρόκειται για τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου, την οποία ο Λάμπης Ταγματάρχης την προέκρινε ως κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, σε αντικατάσταση του Πάνου Χαρίτου (που αναλαμβάνει σχολιαστής στο δελτίο, παίρνοντας και μία εκπομπή). Ο κ. Καπάκος όμως είχε αντιρρήσεις. Χωρίς να προσάπτει οτιδήποτε στην κυρία Αναγνωστοπούλου ήθελε ως κεντρική παρουσιάστρια την Σταυρούλα Χριστοφιλέα, το πρόσωπο, όπως έλεγε που συνέδεσε το όνομά της λέγοντας το τελευταίο δελτίο ειδήσεων όταν έκλεισε η ΕΡΤ. Σε περίπτωση που δεν γινόταν αποδεκτή η πρότασή του για την κυρία Χριστοφιλέα, ο κ,. Καπάκος είχε έτοιμες δύο εναλλακτικές λύσεις (πρόσωπα που είχαν ενεργό ρόλο στην ΕΡΤopen), όπως τον Γιάννη Δάρα ή τον Νίκο Αγγελίδη. Ο κ. Ταγματάρχης, επέμενε για την Δώρα Αναγνωστοπούλου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το καταστατικό της ΕΡΤ του έδινε ρόλο ακόμα και στη Διεύθυνση Ενημέρωσης.
Το ποια ή ποιος θα είναι κεντρικός παρουσιαστής στην ΕΡΤ ήταν ωστόσο η αφορμή του ακήρυχτου εδώ και μήνες εμφυλίου πολέμου που καλά κρατούσε στην δημόσια τηλεόραση. Η πραγματική αιτία ήταν όμως άλλη: Ο διευθυντής ειδήσεων κ. Καπάκος συντάκτης στην «Αυγή», αλλά και πρώην αρχισυντάκτης στο «Mega» είχε τοποθετηθεί με πρόταση του Νίκου Φίλη στη νευραλγική αυτή θέση. Ηπιος άνθρωπος, με εμπειρία, αγαπητός στους συναδέλφους, πλην όμως, κατηγορήθηκε ότι ήταν αναποτελεσματικός. Κυρίως δεν ήθελε να ανακατεύονται οι άλλοι στα πόδια του. Οι «άλλοι» ήταν, για τον κ. Καπάκο, οι κκ. Ταγματάρχης και Διον. Τσακνής..
Ο Λάμπης Ταγματάρχης λέγεται πως ήταν προσωπική επιλογή του Αλ. Τσίπρα στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Δημόσια Τηλεόραση. Ο πρωθυπουργός ήθελε ένα πρόσωπο που είχε προηγούμενη θητεία στην ΕΡΤ (είχε χρηματίσει και στην κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά) διότι θεωρούσε ότι έπρεπε κάποιος με την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης να γνωρίζει πράγματα και πρόσωπα, εκ των έσω. Με την τοποθέτησή του όμως στην ΕΡΤ, ήρθαν οι πρώτες αντιρρήσεις: Η (τότε) Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρούσε ότι ο κ. Ταγματάρχης συνεργάστηκε με το παλαιό μνημονιακό καθεστώς και έθεσε βέτο στην τοποθέτησή του στην ΕΡΤ. Εν συνεχεία έθεσαν επιφυλάξεις για το πρόσωπο του κ. Ταγματάρχη, ολόκληρη η Αριστερή Πλατφόρμα του Παν. Λαφαζάνη. Δεν τους πέρασε όμως.
Οι σκληροί του ΣΥΡΙΖΑ κήρυξαν αμέσως έναν σιωπηλό πόλεμο εναντίον του. Συγκεκριμένα τον κατηγορούσαν ότι διατήρησε στη θέση τους πασόκους και νεοδημοκράτες, δηλαδή πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά που είχαν εργαστεί και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ποιοι ήταν αυτοί; Οι υπεύθυνοι του Οικονομικού τομέα, η νομική σύμβουλος, ο σκηνοθέτης που είχε καλύψει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Γ. Παπανδρέου, αλλά και του Ευ. Βενιζέλου. Ο κ. Ταγματάρχης ωστόσο παρά τον πόλεμο κατάφερνε και έμενε ακλόνητος στη θέση του. Στην πορεία γνώρισε και τον Νίκο Παππά ο οποίος και τον στήριξε.
Από την πλευρά του οι επιτελείς του κ. Ταγματάρχη, κατηγορούσαν ανοιχτά πλέον τον κ. Καπάκο για χαμηλές θεαματικότητες στα δελτία ειδήσεων, ότι «ασκούσε σταλινική διακυβέρνηση» ότι δεν είχε φροντίσει να προβάλλονται ενημερωτικές εκπομπές και ότι έβαζε «κάτι παράξενους τύπους σε νευραλγικές θέσεις, μόνον και μόνον επειδή στήριξαν την ΕΡΤ-Open». Συγκεκριμένα τον κατηγορούσαν ότι πήρε έναν κλητήρα και τον έκανε υπεύθυνο των συνεργείων, ότι έδωσε υπερβολική εξουσία στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ σ΄ένα πρόσωπο που το μόνο που είχε κάνει ήταν ότι αντιστάθηκε στα ΜΑΤ όταν έκλεισε η ΕΡΤ.
Αρχισαν στο μεταξύ και οι πρώτες υπόνοιες για οικονομικά σκάνδαλα. Υπόνοιες από τον καρατομηθέντα Διευθυντή Ενημέρωσης. Στην ουσία πρόκειται για την έγκριση μιας εκπομπής από το ΔΣ της ΕΡΤ, η οποία θα στοιχίζει στη δημόσια τηλεόραση 23.000 ευρώ τον μήνα. Ο κ. Ταγματάρχης δεν το θεωρεί σκάνδαλο αυτό, επειδή όπως έλεγε η εκπομπή αυτή την πήραν όπως ήταν από ιδιωτικό κανάλι, όπου στοίχιζε 60.000 ευρώ τον μήνα.
Οταν έγινε γνωστή η καρατόμηση του κ. Καπάκου, ο εμφύλιος πέρασε αυτομάτως στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κυβέρνηση. Ο υπουργός- καναλάρχης Νίκος Παππάς, μίλησε μέσω του… περιβάλλοντός του, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΕΡΤ (διάβαζε για το δίδυμο Ταγματάρχης- Τσακνής) και για τη βιασύνη της που επέδειξε χωρίς να δώσει την ευκαιρία συμβιβασμού. Το περιβάλλον όμως του κ. Παππά φαίνεται πως ενόχλησαν οι υπαινιγμοί που άφησε ο καρατομηθείς Διευθυντής Ενημέρωσης για τα οικονομικά σκάνδαλα της ΕΡΤ. Τι απάντησε το περιβάλλον του κ. Παππά: «τα σκάνδαλα αυτά δεν… τεκμηριώνονται!»
Αλλος θιγείς από την καρατόμηση Καπάκου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος αυτός ήταν που πρότεινε την τοποθέτηση του κ. Καπάκου στην ΕΡΤ. Αλλά και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης αντέδρασε με τον γνωστό του τρόπο (σε μήνυμά του στο Twitter): «Η απομάκρυνση του Στ. Καπάκου από την ΕΡΤ, μέσω δικαστικού κλητήρα, είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ» έγραψε για να συμπληρώσει «Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τάγμα…». (σ.σ. το τάγμα, πάει στο Ταγματάρχης)