Ένα κόμμα, δυο όψεις. Μια παράταξη, πολλές απόψεις. Μια στρατηγική, δυο θεωρίες. Αυτό φάνηκε σαφώς από δυο κυρίως παρεμβάσεις, αν και ο στόχος είναι κοινός, δηλ. η πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες θολώνουν, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του κόμματος με μετριοπαθή πολιτικό λόγο, το κεντρικό μήνυμα που επιχειρεί να περάσει ο κ. Μητσοτάκης προς την κοινωνία, ανεξαρτήτως τι ψήφισε στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Από τη μια πλευρά αναδείχθηκε χθες Δευτέρα ο ενωτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη που επιχειρεί να οικοδομήσει ένα εθνικό αφήγημα στηριζόμενο στην κατάρρευση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και από την άλλη πλευρά αναδεικνύεται και πάλι η περίφημη θεωρία των δυο άκρων που είχε υιοθετηθεί από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή την θεωρία, εμπνεύσεως Χρύσανθου Λαζαρίδη, την επαναφέρουν ουσιαστικά δυο πρόσωπα που συνδέονται πολιτικά με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Γεωργιάδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι αποκηρύσσει τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και υπάρχουν διαρροές από την ηγετική ομάδα, ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ.θα συνεχίσει να προτάσσει τον προγραμματικό λόγο έναντι της ακραίας ρητορικής και της τεχνητής πόλωσης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ», η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε με την…πλάτη στον τοίχο και απολογούμενη για τις παρεμβάσεις των δυο στελεχών της, ενώ δέχθηκε πυρά, όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και από το ΚΚΕ, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Σε μια χρονική στιγμή που η Ν.Δ. ήθελε να κυριαρχήσει επικοινωνιακά το μήνυμα που έστειλε χθες από την Ελευσίνα για το τέλος των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, γενικευόταν η πολιτική σύγκρουση για τα όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα ο κ. Γεωργιάδης σε κομματική εκδήλωση στη Χίο.

Την ίδια στιγμή πολλά ήταν τα αρνητικά σχόλια και από το εσωτερικό της Κ.Ο.της Ν.Δ.για την αναφορά της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης στις τηλεοπτικές άδειες, παραπέμπουν στην εποχή της Γερμανίας του Χίτλερ.

«Σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας και λαϊκισμού και ψέματος αφετέρου…Δεν μας ενδιαφέρει η κομματική προέλευση του καθενός. Στόχος μας, δεν είναι να διχάσουμε, αλλά να ενώσουμε» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη που καλύφθηκε επικοινωνιακά από τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη: «Πάντα έλεγα ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες και με έλεγαν υπερβολικό. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο….Έχουν ξαναπεράσει πιο φασίστες απ’ αυτούς στην εξουσία;».

Η αναφορά αυτή έγινε στην σκιά του άρθρου του πρώην υπουργού Θόδωρου Πάγκαλου στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου κάλεσε_ προκαλώντας και την ενόχληση του ΠαΣοΚ_ σε συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων απέναντι, όπως ανέφερε, «στο μέτωπο των αναρχοκομμουνιστών, των φασιστών, των πάσης φύσεως αποβλήτων της δημόσιας ζωής και των κατσαπλιάδων» για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, δημιουργώντας εκλογική συμπαράταξη υπό τον κ. Μητσοτάκη.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ (ήταν πιο έντονη), του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ ήταν έντονη στα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Αναρωτιόμαστε όμως αυτή είναι η σύγχρονη μεταρρυθμιστική πολιτική που διακηρύσσει ο κ. Μητσοτάκης. Περιμένουμε το σχόλιο της ΝΔ» σημείωσε το ΠαΣοΚ που ακόμα περιμένει την επίσημη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όμως δεν υπήρξε ποτέ.

Παρασκηνιακά όμως έγινε μεγάλη συζήτηση και υπήρξε ενόχληση για όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης που χθες το βράδυ έδωσε διευκρινίσεις στη Βουλή, αλλά και σήμερα σε πρωινή εκπομπή του Σκάι, ενώ σε διευκρινιστική παρέμβαση προέβη και η κυρία Ασημακοπούλου.

Οι διευκρινιστικές αυτές παρεμβάσεις των δυο στελεχών κρίθηκαν αναγκαίες, διότι είχε ήδη δημιουργηθεί μεγάλη φασαρία, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούσαν για απαράδεκτες εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα δηλώσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν σε «ακροδεξιό παραλήρημα του αντιπροέδρου της ΝΔ».

«Δεν μου αρέσει να διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Εγώ δεν είπα στην ομιλία μου στην Χίο, να απαγορεύσουμε στην Ελλάδα, ή να κλείνουμε στην φυλακή όσους πιστεύουν στον κομμουνισμό. Είπα ότι σε μια σειρά ανατολικών χωρών ισχύουν αυτού του τύπου οι πρακτικές, γιατί αυτοί θυμούνται την εποχή που είχαν κομμουνισμό και έχουν πολύ άσχημες μνήμες αυτό. Είναι μια ιστορικού τύπου συζήτηση. Εγώ πιστεύω στην φιλελεύθερη αστική δημοκρατία και μου αρέσει και όλοι να εκφράζουν ελεύθερα τις πολιτικές τους απόψεις, και εσείς. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι αν ερχόταν κομμουνισμός εμάς δεν θα μας αφήνατε να μιλάμε, γιατί ο κομμουνισμός είναι ένα κόμμα, χωρίς Κοινοβούλιο. Εμείς είμαστε φιλελεύθερο κόμμα με Κοινοβούλιο και πολλά κόμματα και με εσάς μέσα»είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση των λεγομένων του όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Χίο.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο κ. Γεωργιάδης στην τηλεόραση του Σκάι, αφού είπε αρχικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα διαστρέβλωσε τις δηλώσεις του για πολιτικούς λόγους, τόνισε. «Τι είπα εγώ; Στις χώρες που έχουν κομμουνισμό, τόσο έχουν φοβηθεί από τον ολοκληρωτισμό αυτών των ανθρώπων, που αφού έπεσε εκεί ο κομμουνισμός, και έχουν περάσει 20 χρόνια και 30, παραμένει ο κομμουνισμός απαγορευμένος…Να μην πέφτουμε από τα σύννεφα, όταν την ώρα που πήραν την εξουσία άνθρωποι αυτών των ιδεών, φέρονται ολοκληρωτικά. Καταλάβατε;… Σε κανένα σημείο δεν είπα ότι πρέπει στην Ελλάδα να τους απαγορεύσουμε».

Στην ερώτηση για το αν πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ολοκληρωτικού χαρακτήρα και εκτός «δημοκρατικού τόξου», ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν είπα ότι είναι εκτός δημοκρατικού τόξου, είπα ότι η σημερινή κυβέρνηση, αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να μείνει στην εξουσία. Ήδη χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικά μέτρα. Ο εκβιασμός του δικαστή του ΣτΕ είναι δημοκρατικό μέτρο;».

Την ίδια στιγμή συζήτηση γίνεται και για τις δηλώσεις της κυρίας Ασημακοπούλου που έκανε λόγω στην ΕΡΤ, την ώρα που περιόδευε στην Ελευσίνα ο κ. Μητσοτάκης, για «αντιθεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή κορυφαίου μεγέθους» που θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει όλους τους Έλληνες και να τους θέσει σε μια εγρήγορση, μέχρι και για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

«Είδαμε πρωτοφανή παρέμβαση και παρακρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης σε σχέση με τη Δικαιοσύνη απόφαση του ΣτΕ. Όποιος δεν καταλαβαίνει το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε από την καθεστωτική αυτή αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης, ειλικρινά πρέπει να σκεφτεί και άλλες εποχές. Στην Γερμανία όταν βγήκε ο Χίτλερ οι Εβραίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες, υπήρχαν αυτοί που τον άκουγαν και έλεγαν ότι αυτά τα οποία λέει θα τα κάνει. Αυτοί λοιπόν τα μάζεψαν και πήγαν στην Αμερική ή κάπου αλλού και σώθηκαν. Αυτοί που έλεγαν δεν πειράζει και έμειναν, αποτεφρώθηκαν» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Μαντά που της απάντησε: «Είναι άθλια και χυδαία αυτά που λέτε».

Το πρωί της Τρίτης, όπως και ο κ. Γεωργιάδης και αφού είχε ξεσηκωθεί πολιτική θύελλα, η κ. Ασημακοπούλου προέβη σε διευκρινιστική παρέμβαση μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter, αναγνωρίζοντας…«αστοχία». «Επειδή ακούω διάφορα για τη δήλωσή μου, η υπερβολή με στόχο την αφύπνιση ήταν άστοχη, όμως ο κίνδυνος θεσμικής εκτροπής είναι μεγάλος».

Έξαλλη με όσα έχουν γίνει είναι η Ντόρα Μπακογιάννη που θεωρεί ότι με τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν «νερό στο μύλο του Τσίπρα». Μάλιστα η ίδια τονίζει ότι η κυβέρνηση χτίζει την πολιτική της επιβίωση πάνω στον διχασμό και δαιμονοποιεί τους αντιπάλους. «Είναι παλιά και επικίνδυνη για την κοινωνία μέθοδος, την οποία και άλλα κόμματα έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν» λέει και εκτιμά πως δεν πρέπει να πέσει η Ν.Δ. σε αυτή την παγίδα. Μάλιστα, θυμίζει ότι ο Μπομπ Ντίλαν που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Κένεντι είχε πει: «Τελικά δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά. Υπάρχει πάνω ή κάτω». Ως εκ τούτου για την ίδια το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι ποια είναι αυτή η πολιτική η οποία θα είναι αποτελεσματική, και προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολλών θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αποστάσεις από Γεωργιάδη

Αποστάσεις από τον κ. Γεωργιάδη πήρε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι ήταν «μια λάθος δήλωση», ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι επιλέγει την πόλωση και τον διχασμό, διότι είναι η μόνη οδός διαφυγής που έχει, μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα.

«Προφανώς ήταν μια λάθος δήλωση. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργιάδης την ανασκεύασε χθες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως πάμε στην πολιτική ουσία του θέματος. Η θέση του κόμματος εκφράζεται από τον πρόεδρό του και χθες, επισκεπτόμενος την Ελευσίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε και σχεδόν είναι τα λόγια του ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας από τη μία πλευρά και λαϊκισμού και ψέματος από την άλλη» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9FM, ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το στίγμα, το ιδεολογικό που εξέπεμψε χθες ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που λέει η ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., όπως την κληροδότησε στις επόμενες γενεές νεοδημοκρατών ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπου λέει ότι η ΝΔ υπηρετεί πάντα τα αληθινά συμφέροντα του έθνους που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου, της Αριστεράς. «Θυμίζω άλλωστε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε μια ιστορική απόφαση νομιμοποίησε τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτή είναι η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και σας εξήγησα ότι οι δηλώσεις Γεωργιάδη ήταν μια λάθος δήλωση, γι’ αυτό άλλωστε ο ίδιος ανασκεύασε μέσα στο Κοινοβούλιο» τόνισε.

Το non paper του Μαξίμου: Η Νέα Δημοκρατία και οι διαχωριστικές γραμμές

Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διαγράψει τις διαχωριστικές γραμμές αριστεράς – δεξιάς (πιστεύοντας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις μεταγραφές στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι), ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Γεωργιάδης σπεύδει να τις ξαναχαράξει, τοποθετώντας τις, μάλιστα, εκεί που τις έθετε η χούντα και ο Γεωργαλάς.

Διαχωριστικές γραμμές στην πολιτική υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Και αφορούν, κάθε φορά, τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Σήμερα οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές είναι:

· Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας και σε αυτούς που προσπαθούν να την υπονομεύσουν

· Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που επιδιώκουν την έξοδο από την κρίση και σε αυτούς που επενδύουν στην όξυνσή της για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

· Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που επιδιώκουν να κλείσει οριστικά για την Ελλάδα ένα αμαρτωλό καθεστώς διαπλοκής που επικράτησε για δεκαετίες στην Ελλάδα και σε αυτούς που επιχειρούν με κάθε μέσον να το υπερασπιστούν και να το προστατεύουν.

· Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτούς που προωθούν μια αποτελεσματική και ταυτόχρονα ανθρωπιστική διαχείριση του Προσφυγικού και σε αυτούς που μιλάνε με διπλή γλώσσα, συμμαχούν ανοιχτά με τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη, και ενθαρρύνουν ευθέως ξενοφοβικές και ρατσιστικές εκδηλώσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Αυτές είναι οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές σήμερα. Και είναι ακριβώς οι γραμμές πάνω στις οποίες η Νέα Δημοκρατία διεξάγει απεγνωσμένη μάχη, προκειμένου να μην χαθούν τα κεκτημένα ενός πολιτικού κατεστημένου που έχει οριστικά χρεοκοπήσει.