Πολύ θερμός για την Ελλάδα και αποφασισμένος να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο κατάστρωμα του USS Mount Whitney, της ναυαρχίδας του Έκτου Στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένη στον Πειραιά, ο αμερικανός διπλωμάτης έκανε ουσιαστικά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος ήλθε στην Αθήνα από το Κίεβο, έκανε εκτενέστατη αναφορά όχι μόνο στη στενή σχέση των δύο χωρών αλλά ιδιαίτερα στη συνεργασία τους στον ναυτικό τομέα. Κορωνίδα αυτής της συνεργασίας είναι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η αεροναυτική βάση της Σούδας που συνιστά μείζον παράγοντα προβολής της αμερικανικής ισχύος στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εξήρε με τη σειρά του τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και ότι παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία περιφέρεια μείζονος αστάθειας.

Παρόντες στην εκδήλωση, πέραν του κ. Καμμένου ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, Μάκης Βορίδης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης και ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κ.ά.