Μετά από μία ανάπαυλα αρκετών εβδομάδων, λόγω των συλλήψεων που έγιναν στην τουρκική αεροπορία από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι τούρκοι άρχισαν και πάλι τις προκλήσεις στο Αιγαίο, εγκαινιάζοντας ένα νέο σύστημα: Πετούν για δευτερόλεπτα πάνω από βραχονησίδες και εντός του FIR Αθηνών και έως ότου απογειωθούν τα ελληνικά μαχητικά για να τα αναχαιτίσουν εξαφανίζονται, Ολα αυτά γίνονται μετά τις οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Ετσι οι νέες επιθετικές ενέργειες των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο προβληματίζει τους αξιωματικούς των γενικών επιτελείων στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.
Δύο φορές την Δευτέρα (πρωί και απόγευμα) τέσσερα τουρκικά F-16 -χωρισμένα σε δύο ζεύγη- πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά, προχώρησαν δηλαδή σε μία πολύ σοβαρή πρόκληση σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η πρώτη σοβαρή πρόκληση σημειώθηκε στις 15:08. Δύο τουρκικά F-16 που είχαν μπει στο FIR Αθηνών ένα λεπτό νωρίτερα από την περιοχή βόρεια της Χίου πέταξαν στα 8.800 πόδια πάνω από τη νήσο Παναγιά. Στις 15:09 τα δύο τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR Αθηνών. Δηλαδή παρέμειναν μέσα στο FIR Αθηνών, μόλις 60 δευτερόλεπτα.
Η δεύτερη σοβαρή πρόκληση καταγράφηκε σχεδόν ταυτόχρονα και συγκεκριμένα στις 15:09, και προφανώς ήταν μέρος σχεδίου. Ενα δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που είχαν μπει στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Λήμνου στις 15:08 πέταξαν μόλις 1.500 πόδια πάνω από τη Ζουράφα και στις 15:14 βγήκαν από το FIR Αθηνών.
Την ίδια ώρα τα τουρκικά ελικοφόρα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN 235 προχωρούν και αυτά σε παραβιάσεις ακόμα και μέσα στη νύχτα. Μπαίνουν στο FIR Αθηνών από τη Ρόδο και εξέρχονται από τη Λέσβο και μπορούν να κάνουν σ΄ένα και μόνον πέρασμα τους πάνω από 25 παραβιάσεις.
Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα (μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα) οι εμπλοκές (dogfights). Εάν εξαιρέσει κανείς μία εμπλοκή που έγινε ανάμεσα σε ελληνικά Mirage και τουρκικά F-16 κοντά στη Χίο, άλλη εμπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί.
Η Πολεμική Αεροπορία αντιδρά άμεσα στις προκλήσεις των τούρκων και προχωρεί σε επίδειξη δυνάμεως. Πρώτα απ΄όλα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να υπάρξει επίδειξη από ένα F-16 του σμήνους επιδείξεων με χειριστή (κατά πιθανότητα) τον σμηναγό Στρέλη μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Στις 6 Νοεμβρίου η Πολεμική Αεροπορία με την ευκαιρία της εορτής του προστάτη Αρχαγγέλου της θα πραγματοποιήσει στον Φλοίσβο ένα εντυπωσιακό air show με επιδείξεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων καθώς και ρίψεις αλεξιπτωτιστών.