Όλα άρχισαν όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας. Εμφανίστηκαν τότε για πρώτη φορά, στο προσκήνιο δύο κύπριοι δικηγόροι οι Αρτέμης Αρτεμίου και Λάμπρος Πιερί της εταιρίας APLaw Servises LTD, με έδρα στο Λονδίνο και με παρουσία στην Κύπρο και στην Αγγλία. Εμφανίστηκαν συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου στο γραφείο του Ν. Παππά, ο οποίος έχει εδώ και καιρό μετατρέψει το γραφείο του ως ένα μίνι υπουργείο Ανάπτυξης, αφού εκεί δέχεται τους εκάστοτε επενδυτές (καμιά φορά με την παρουσία και του Αλ. Φλαμπουράρη). Άλλωστε ας μην ξεχνάμε κοτζάμ πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Τόνι Μπλερ είχε δεχθεί στο γραφείο του, ενώ ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσουν περί πετρελαϊκών θεμάτων.

Παραμένει άγνωστο εάν ο κ. Αρτεμίου γνώριζε από παλιά τον κ. Παππά από το Λονδίνο (όπως κάποιοι λένε ότι εκεί τον γνώρισε) ή του τον γνώρισε το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ της Κύπρου, με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι το ΚΚΕ) είχε αναπτύξει προεκλογικώς αδελφικές σχέσεις. Παλαιότερα ΑΚΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν σχέσεις ανοχής. Μάλιστα η ηγεσία του ΑΚΕΛ στην Κύπρο έλεγε περιφρονητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ (που βρισκόταν στην αντιπολίτευση) ότι «εμείς κάνουμε πολιτική, αυτοί στην Αθήνα σπάνε πεζοδρόμια» (για τις διαδηλώσεις).Οι σχέσεις τους όμως ομαλοποιήθηκαν λόγω της αντιμνημονιακής πολιτικής που ακολούθησαν τα δύο κόμματα (κι ας έφερε τα μνημόνια στην Κύπρο η πολιτική της κυβέρνησης του αριστερού Χριστόφια).
Προτού αναφερθεί τι ακριβώς έκανε ο κ. Αρτεμίου στην Κύπρο και ποιες ήταν οι σχέσεις του με τον πρώην Πρόεδρο της Μεγαλονήσου Δημ. Χριστόφια και με την ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΚΕΛ «Ομόνοια», καλό θα είναι να μεταφερθούμε στο ΤΑΙΠΕΔ και το ενδιαφέρον που έδειξε αυτή η κυπριακή εταιρία να αναλάβει την πώληση περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των ασημικών της χώρας. Κάποιες πληροφορίες τον φέρνουν να είχε δείξει ενδιαφέρον και με τις επενδύσεις από το Ιράν. Ίσως ο Πάνος Σκουρλέτης να γνωρίζει καλύτερα, ή ακόμα ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, αν όντως αυτός ο περιβόητος δικηγόρος είχε σχέση και με τον Ιράν.
Αν και δεν ήρθαν ποτέ σε επαφή με τον ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (ο Στ. Πιτσιόρλας λέει ότι αγνοούσε και αγνοεί την ύπαρξή τους), ωστόσο μέσω κυβερνητικών προσώπων έδειξαν ενδιαφέρον για την αγορά αρκετών κρατικών εταιριών, όπως για παράδειγμα τα τρένα, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον και για τους αγωγούς πετρελαίου).Με τη ιδιότητα των επενδυτών φαίνεται πως μπαινόβγαιναν στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν συναντήσεις με τον κ. Παππά, χωρίς ωστόσο ποτέ να ανακοινωθούν, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού ή όχι. Οι συναντήσεις αυτές, λένε οι πληροφορίες, πύκνωσαν όταν ο κ. Τσίπρας έδωσε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες στον κ. Παππά και τον τοποθέτησε ως επικεφαλής των επενδύσεων. Συνεπώς δικαιολογία για να συναντήσει κάθε είδους επενδυτές είχε ο κ. Παππάς λόγω αρμοδιοτήτων αποκτηθέντων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Όπως και για τα ταξίδια που έκανε ανά την υφήλιο για να προσελκύσει επενδυτές, πλην όμως δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα. παρά μόνον ότι αυτός ήταν, όπως άφησε να διαρρεύσει, που κανόνισε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, μόλις έγιναν γνωστές αυτές οι επισκέψεις των κύπριων δικηγόρων (από δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου») δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση και όπως το συνηθίζει επιτέθηκε στη ΝΔ, που τόλμησε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή. Ενώ ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, φαινόταν εκνευρισμένος συνοφρυωμένος και επιτέθηκε με πρωτοφανείς υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντάς τον «παιδί της Siemens».Ο φόβος των Συριζαίων και προφανώς του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην υπάρξει για τον ΣΥΡΙΖΑ καιν την κυβέρνηση ένας… «κόκκινος Παπασταύρου», ένας άνθρωπος, κομμουνιστής, όπως ο κ. Αρτεμίου, αναμεμειγμένος σε offshore εταιρίες που το όνομά του, όπως γράφτηκε και δεν διαψεύσθηκε είναι αναμεμειγμένος στα περίφημα Panama Papers.
Το Μέγαρο Μαξίμου έως αυτή τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές δεν απάντησε με ποιους συναντήθηκε ο κ. Αρτεμίου, εάν υπήρξαν και άλλες συναντήσεις υπουργών και κορυφαίων στελεχών με τον εν λόγω δικηγόρο και κυρίως ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της κυπριακής εταιρίας που αγόρασε το 2,93% της «Αυγής».Ένα πρόσωπο που η κυβέρνηση και κόμμα αρνούνται πεισματικά να αποκαλύψουν.
Ο κ. Αρτεμίου ως κομμουνιστής δικηγόρος υπήρξε μέλος της (πανίσχυρης) Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και διετέλεσε μάλιστα αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου (το κυπριακό ΕΣΡ).Το όνομά του εμφανίζεται σύμφωνα με καταγγελίες του Μιλτιάδη Νεόφυτου ενός πρώην στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια σε σοβαρή οικονομική υπόθεση στην Κύπρο. Ο κ. Νεόφυτου διετέλεσε πρόεδρος της «Ομόνοιας» και κατέθεσε αγωγή εναντίον του κ. Χριστόφια, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την οικονομική του κατάρρευση