Στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πιθανότατα Εξωτερικών, φαίνεται πως εντοπίζονται τα σημεία τριβής εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού, ο οποίος κατά κάποιους ήδη δρομολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιθανολογείται ότι αλλαγές θα υπάρξουν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και αυτές κατά κάποιες πληροφορίες σχετίζονται (αν γίνουν), περισσότερο με τις διαθέσεις του Ν. Παρασκευόπουλου.

Δεδομένων των εσωκομματικών πιέσεων, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αλλαγή και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο κ. Τόσκας δε φαίνεται πολύ πιθανό να παραμένει στην θέση του.

Επιπλέον – και παρά τα όσα επιμένουν να διακινούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές – οι εξελίξεις στο θέμα των αδειών των ΜΜΕ και των αποφάσεων του ΣτΕ θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα σε σχέση με την θέση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά. Είτε αυτός μείνει στην θέση του και λειτουργήσει ως «αλεξικέραυνο» σηκώνοντας όλο το βάρος των αποφάσεών του (οι οποίες πάντως ήταν εν γνώσει του Πρωθυπουργού), είτε απομακρυνθεί, σε μία απόπειρα εκτόνωσης αντιδράσεων.

Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως θα ξεκλειδώσει πάντως από το υπουργείο Ενέργειας, όπου ο Π. Σκουρλέτης έχει τις τελευταίες εβδομάδες ανοίξει περπατησιά πολιτική, θέτοντας ζητήματα κεντρικά, όπως η μη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ή ακόμη μιλώντας και γιατην δομή του ίδιου του υπουργείου.

Φαίνεται πως η απομάκρυνση του κ. Σκουρλέτη είναι προεξοφλημένη, καθώς οτιδήποτε αντίθετο ή διαφορετικό θα στείλει μήνυμα στους διεθνείς συνομιλητές της κυβέρνησης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται πως σπάει σε δύο χαρτοφυλάκια (ένα για τις επενδύσεις, ένα για την ανάπτυξη…), με τον κ. Σταθάκη πιθανότατα να κρατάει το δεύτερο.

Μεγάλο ερωτηματικό φαίνεται πως προκύπτει σε σχέση με την παραμονή του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικώς έπειτα από τις τελευταίες αποκαλύψεις σε σχέση με τα non papers που φαίνεται πώς αντάλλαξε με τον αλβανό ομόλογό του για το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα», αλλά και τους ατυχείς χειρισμούς σε σχέση με την πρόσφατη ειδησεογραφία αναφορικά με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν.