Με βασικό θέμα τις κύριες προκλήσεις για την ευρωμεσογειακή περιοχή, αρχισε σήμερα Δευτέρα, στη Βραυρώνα, η ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

«Η Μεσόγειος, εκτός από κοινός τόπος πολιτισμών και θρησκειών, είναι και χώρος κοινών εμπειριών.Είμαστε κοινωνίες με διακριτά χαρακτηριστικά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη της συνόδου.

«Έχουμε,συνεπώς, κοινό ενδιαφέρον και συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε.

«Αυτήν την περίοδο δε κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης -είτε της οικονομικής είτε της προσφυγικής- αλλά η ίδια η συνοχή της Ευρώπης. Και κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της. Την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας…» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση στις χώρες του Βίζενγκραντ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ειδικότερα στις χώρες του Βίζενγκραντ.

Εστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της «μη Ευρώπης»», για να υπογραμμίσει: «το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», «δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte».

«Ακούω να γίνεται λόγος για τη λεγόμενη ευέλικτη αλληλεγγύη, που επινόησαν οι χώρες του Βίζενγκραντ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν κοινές αποφάσεις και την ξενοφοβική τους πολιτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε και την ΕΕ για έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης να κλείσει ο δρόμος της λιτότητας αλλά και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, γιααδυναμία να επιβάλλει τις ίδιες της τις αποφάσεις στα κράτη – μέλη.

«Η αρχή της αλληλεγγύης είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης. Χωρίς αυτήν υπνοβατούμε προς τη «σκοτεινή Ευρώπη» του 20ου αιώνα»» τόνισε.

Τώρα είναι ώρα για το χρέος

«Η χώρα μας δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της μόνο στο προσφυγικό. Τηρούμε και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει από τον Ιούλιο του 2015», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι πιστωτές της θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους» υπογράμμισε.

«Η ίδια απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα.
Τώρα, που μπαίνουμε με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το το χρέος».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα ελληνικό, αλλά με ένα θέμα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη στο σύνολό της έχει ισχυρό κίνητρο να ξεκαθαρίσει άμεσα τον ορίζοντα για το ελληνικό χρέος. Διότι, όπως εξήγησε, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση του ελληνικού χρέους σε προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό θα συμβεί εάν η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας της Συμφωνίας, αναβληθεί για το β’ εξάμηνο του 2017.

«Τηρούμε απαρέγκλιτα και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους πιστωτές μας τον Ιούλιο του 2015», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016.

Υπογράμμισε ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.

«Η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων του περασμένου Ιουλίου πρέπει να λειτουργήσει ως πυξίδα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την αναδιανομή».