Στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά την Τουρκία και πριν την Κύπρο, βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο κ. Ερό θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και συναντήσεις με εκπροσώπους των γαλλικών εταιριών στην Ελλάδα για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών καθώς η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα μας.

Μεταναστευτικό, Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα αναμένεται ότι θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών του. Με τον κ. Κοτζιά η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 το πρωί, αρχικά σε επίπεδο κατ’ ιδίαν συνομιλιών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, μετά την ολοκλήρωση των οποίων οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο.

Μία μέρα πριν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Τουρκία όπου, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, θα προεδρεύσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη δεύτερη συνάντηση συνεργασίας του «Γαλλο-Τουρκικού Στρατηγικού Πλαισίου», διμερούς οργάνου που ξεκίνησε στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ τον Ιανουάριο του 2014 στην Τουρκία.

Στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, μετά την Αθήνα, ο κ. Ερό θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη, καθώς και με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε αλλά και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο κ. Ερό εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη χώρα μας. Η παρουσία Ερό στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων Ολάντ και Βαλς τον προηγούμενο χρόνο και αποδεικνύει τη στενή διμερή συνεργασία αλλά και συναντίληψη των δυο πλευρών σε ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα.

Το Μεταναστευτικό εξακολουθεί να καίει την Ευρώπη, ενώ όπως λέει στην εφημερίδα ο γάλλος ΥΠΕΞ, η υλοποίηση της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί αφού λειτουργεί και έχει ανασχέσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών προς στην Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει την Τουρκία στην αδιαφιλονίκητη προσπάθεια που καταβάλει για να υποδεχτεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στα δίκτυα των διακινητών, για να μην κινδυνεύει πλέον η ζωή των μεταναστών και των προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο» σημειώνει.

Παράλληλα, δηλώνει ότι οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα συνεχιστούν, παρά τα προβλήματα, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα των βομβαρδισμών στο Χαλέπι. «Ο διάλογος με τη Ρωσία για τη Συρία, αλλά και για άλλες διεθνείς κρίσεις, είναι δύσκολος αλλά αναγκαίος, Δεν σταματήσαμε ποτέ τις συνομιλίες με τη Ρωσία και θα τις συνεχίσουμε. Ο πρόεδρος Πούτιν προτίμησε να αναβάλει την επίσκεψή του στο Παρίσι. Αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε έναν απαραίτητο διάλογο, όπως αυτό συνέβη στις 19 Οκτωβρίου στο Βερολίνο. Για να μπορέσει ωστόσο ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός, πρέπει να γίνει σε ειλικρινή και ξεκάθαρη βάση», επισημαίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική πολιτική σκηνή και για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ο κ. Ερό απάντα: «Τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό για τους έλληνες φίλους μου για να σχολιάσω την εσωτερική πολιτική τους! Εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι η Γαλλία συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση. Η πρόσφατη επιτυχία της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 9 του περασμένου Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει μία νέα πτυχή της συνεργασίας αυτής».