Το δικό της «θετικό πρόγραμμα αλλαγής» επιχειρεί να «περάσει» σε τμήματα ψηφοφόρων, πέραν της Ν.Δ. και του χώρου της κεντροδεξιάς, επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμμένοντας στον όρο «πολιτική αλλαγή» και στις πρόωρες εκλογές. Ο αρχηγός της Ν.Δ. μιλάει για επερχόμενη πολιτική ανατροπή και η κυρίαρχη εκτίμηση στην ηγεσία του κόμματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο παρελθόν.

Παράλληλα, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι ανασύρει από το…χρονοντούλαπο της ιστορίας μια προ 30ετίας συμβουλή αμερικανών ειδικών προς την τότε ηγεσία της Ν.Δ. επί παντοδυναμίας του ΠαΣοΚ, η οποία ήταν η εξής: «Με κάθε τρόπο η Ν.Δ. πρέπει να αποφύγει τη δημιουργία της αίσθησης πως θα γυρίσει πίσω σε ένα παρελθόν που κανένας δε θέλει».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία της Ν.Δ. προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα ότι το κόμμα δεν επιθυμεί την επιστροφή στο παρελθόν, αλλά θέλει να βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη σε δυνάμεις πέραν της κεντροδεξιάς.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη είναι ότι στο συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι έχει μπει σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης και επιστροφής σε ένα τμήμα του αρχικού πυρήνα στελεχών του της εποχής του 4%, ενώ επισημαίνουν ότι το κυβερνών κόμμα συρρικνώνεται εν αντιθέσει με τη Ν.Δ. που αιφνιδιάζει
και διευρύνει την επιρροή της.

«Η επιχείρηση διεύρυνσης αποτυγχάνει, γιατί όλοι συνειδητοποιούν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει οριστικά σε τροχιά αποδρομής. Συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πολύ βαριάς στρατηγικής ήττας και ότι όσο ο χρόνος περνά ο εκλογικός ανταγωνισμός θα οδηγεί σε διαρκή απομείωση τον πολιτικό ρόλο που απέκτησε στα χρόνια της αντιμνημονιακής του ρητορείας» λένε κεντρικά στελέχη και επισημαίνουν ότι εκτός από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ανεπίστρεπτη πορεία ήττας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και οι εκλογές στους κοινωνικούς χώρους (π.χ. εκλογές ΓΣΕΒΕΕ), όπου η επιρροή του κυβερνητικού κόμματος συρρικνώνεται με δραματικό τρόπο.

Σε μια από τις πρόσφατες συσκέψεις στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, και στον απόηχο της παρουσίας του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου κάλεσε όλους σε «δημοκρατική εγρήγορση» και κατήγγειλε τις παρακρατικές μεθόδους που μετέρχονται κυβερνητικοί παράγοντες, επισημάνθηκε ότι μέσα σε αυτό το τοπίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένος από τα λάθη του αδυνατεί να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα.

«Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί εκλογές και πολιτική ανατροπή, ώστε να προκύψει μια αξιόπιστη κυβέρνηση με συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Μια Κυβέρνηση που γνώρισμά της δεν θα είναι ο λαϊκισμός αλλά η αλήθεια. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει τη Συμφωνία Αλήθεια και την ενότητα των Ελλήνων» τονίζουν ανώτερες κομματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η «Συμφωνία Αλήθειας» μπορεί να διαφυλάξει και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και του Συντάγματος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και μέσω αυτής στην ανάκαμψη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει την άποψη σε εσωτερικές συσκέψεις, ότι η εμμονή της κυβέρνησης σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ώστε μέσω αρεστών σε αυτήν αποφάσεις να ελέγξει και το τηλεοπτικό τοπίο, την έχει εγκλωβίσει σε μια πολιτική τυφλής σύγκρουσης, σε απανωτά λάθη και τελικά σε περαιτέρω απομόνωση από τον Ελληνικό λαό.

«Η εμμονή αυτή του κ. Τσίπρα δείχνει και το πραγματικό του πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που παραπέμπει σε άλλες αλήστου μνήμης εποχές, αφού προκειμένου να πετύχει το στόχο του, της παραμονής στην εξουσία πάση θυσία, δεν διστάζει να καταπατήσει το Σύνταγμα αλλά και να φέρει στην επιφάνεια παρακρατικές μεθόδους, που συνθλίβουν κάθε έννοια ευαισθησίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» λένε από την Πειραιώς.

Το μείζον όμως στην παρούσα φάση για τη Ν.Δ. πέρα από την κατάσταση στην οικονομία, είναι το μέγα πρόβλημα Δημοκρατίας που δημιουργούν στη χώρα οι αντιδημοκρατικές και καθεστωτικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, όπως τονίζουν τα στελέχη της.

«Για πρώτη φορά μετά από το 1974 Κυβέρνηση με τις πράξεις της δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καλέσει το λαό σε εγρήγορση για να προστατεύσει όσα κατέκτησε με αγώνες τα τελευταία 42 χρόνια και κυρίως την ανεξαρτησία θεσμών όπως η Δικαιοσύνη η οποία, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε πολίτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία» λένε και διαμηνύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δια του προέδρου της κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κατήφορο και θα αποτελέσει ανάχωμα δημοκρατίας.

Η αναφορά ότι δεν θα επιτρέψουν αυτόν τον κατήφορο και πως η Ν.Δ. θα αποτελέσει ανάχωμα δημοκρατίας σημαίνει πολλά: από πρόταση μομφής στη Βουλή κατά της κυβέρνησης, γνωστοποίηση σε όλα τα διεθνή φόρα τι συμβαίνει στη χώρα με αφορμή τη δικαιοσύνη, η διοργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης, όπως είχε αναφέρει και το «Βήμα» προ ημερών, με αίτημα τις πρόωρες εκλογές, κ.α.