Η σπασμωδική κίνηση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά να καταθέσει την τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, δίχως καν να περιμένει την προγραμματισμένη για την περασμένη Τρίτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αποδείχθηκε «μοιραία». Η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση υπήρξε καταλυτική ώστε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός αυτός, ο οποίος δυναμίτιζε κάθε προσπάθεια –έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων –διαμόρφωσης συναινετικού κλίματος στη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ»
δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας στη Διάσκεψη, καλώντας ευθέως την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά της τροπολογίας Παππά, ζήτημα που έθετε την ίδια ώρα και ο Κυρ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση και τον κ. Παππά «να μη διανοηθεί να επαναφέρει την πραξικοπηματική τροπολογία».
Σε δύσκολη θέση, όμως, έφερε και τον Πρόεδρο της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας με την αιφνιδιαστική κίνησή του –και εν μέσω Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ -, πυροδοτώντας έναν ακόμη κύκλο εκρηκτικών πολιτικών αντιδράσεων και επισκιάζοντας τη σημαντική για την κυβέρνηση διαδικασία του Συνεδρίου. Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφόρησαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, ο κ. Βούτσης δεν ήταν ενήμερος για την κατάθεση της τροπολογίας το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής. Λέγεται ότι πληροφορήθηκε για αυτήν από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, ο οποίος και έδωσε το πράσινο φως για την κατάθεση της τροπολογίας, και βεβαίως με τον ίδιο τον κ. Παππά, ο οποίος και την απέσυρε άρον άρον λίγη ώρα αργότερα, κάνοντας μάλιστα τη σχετική δήλωση που συνιστούσε την εκ μέρους του ανάληψη της ευθύνης. Πάντως η τροπολογία ήταν προετοιμασμένη και βρισκόταν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για να κατατεθεί, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσουν ποιοι παράγοντες επέβαλλαν την επίσπευσή της.
Το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον, παρά την αναδίπλωση του κ. Παππά, όπως αυτή αποτυπώθηκε με τις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, κατά τις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών και βελτιώσεων της τροπολογίας (χωρίς το τελεσίγραφο των πέντε ημερών), είναι ότι ώσπου να μπει το ΣτΕ στην ουσία της υπόθεσης και να εκδώσει την απόφασή του, δεν αναμένεται επανακατάθεσή της, αν και ο ίδιος είπε ότι δεν θα περιμένει την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας. Κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι δεν αναμένεται «σε ορατό διάστημα ή και καθόλου» η επίμαχη τροπολογία, καθώς πέραν των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με το ΣτΕ, θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος «για το αν και πότε θα κατατεθεί», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, με στόχο «να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», για τις οποίες μίλησε –ύστερα από όλα αυτά –και ο κ. Παππάς.
Η αντιπολίτευση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να προστρέξει στις συναινετικές εκκλήσεις του υπουργού Επικρατείας, όσο ο νόμος που φέρει την υπογραφή του θα είναι σε ισχύ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή την ημέρα της ομιλίας του για τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης και στο τηλεοπτικό τοπίο, «είτε κριθεί ο νόμος Παππά συνταγματικός από το ΣτΕ είτε όχι, εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση θα τον καταργήσουμε». Ως τότε το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ παραμένει στην ατζέντα. Είναι αξιοσημείωτη η επισήμανση του κ. Δένδια μετά την άκαρπη ψηφοφορία για το ΕΣΡ ότι «δεν συνιστά η σημερινή απόφαση αδυναμία σύστασης του ΕΣΡ και δεν συνιστά η στάση μας αρνητική ψήφο για τα πρόσωπα που προτείνονται από τον Πρόεδρο της Βουλής», με τον οποίο, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, έχει οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και, αν μη τι άλλο, διαφαίνεται μια διάθεση για αναζήτηση πεδίου συναίνεσης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τον υπουργό Επικρατείας. «Τη συναίνεση με τον κ. Παππά δεν τη δίνει κανείς», όπως είπε ενδεικτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Α. Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή, αντιπαραβάλλοντας όμως τη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία, όπως σημείωσε, «έχει τη δυνατότητα συναίνεσης».

ΟΡΟΙ
Στην άκαρπη ψηφοφορία για το ΕΣΡ, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, έχει οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και, αν μη τι άλλο, διαφαίνεται μια διάθεση για αναζήτηση πεδίου συναίνεσης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τον υπουργό Επικρατείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ