«Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευέλικτη αλληλεγγύη. Θέλουμε αποτελεσματική αλληλεγγύη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχε ως θέμα το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό. Κατά τον έλληνα Πρωθυπουργό, η «ευέλικτη αλληλεγγύη», ένας όρος που έχει εσχάτως υιοθετηθεί από την Κομισιόν, συνιστά αλληλεγγύη a la carte, δηλαδή κατ’ επιλογήν. Αυτό, κατά τον κ. Τσίπρα σημαίνει ότι αν η αλληλεγγύη είναι κατ’ επιλογήν τότε και οι συμφωνίες θα πρέπει να εφαρμόζονται κατ’ επιλογήν.

Αν και τα Συμπεράσματα σε σχέση με το Προσφυγικό ήταν σε γενικές γραμμές θετικά (υπήρχαν αναφορές στην ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά παράλληλα και έκκληση να κινηθούν ταχύτερα τα κράτη – μέλη στην αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα), ο Πρωθυπουργός ζήτησε άμεση επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης (μόλις 5.200 πρόσφυγες έχουν προς το παρόν μετεγκατασταθεί). Επεσήμανε επίσης ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν έγινε για να σφραγισθούν οι προσφυγικές ροές αλλά να αντικατασταθούν οι παράνομες ροές με νόμιμες.

Σε σχέση με την ίδια συμφωνία και καθώς το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες παραμένει το υψηλότερο εμπόδιο, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι ναι μεν πρέπει να γίνει με βάση την εκπλήρωση των σχετικών, 72, κριτηρίων, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υπάρξουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε σχέση με την Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε καταθέσει τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας σε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Κομισιόν για την αναθεώρηση του Συστήματος του Δουβλίνου, διότι δεν δίνουν καμία προοπτική κατανομής των προσφύγων και επιβαρύνουν τις χώρες πρώτης υποδοχής.