Αποστολή, Βρυξέλλες

«Σιγήν ιχθύος» κρατούσαν το μεσημέρι της Παρασκευής κυβερνητικές πηγές σε σχέση με την απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για άρση της αβεβαιότητας και λύσης στο θέμα του χρέους μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση το πρωϊ της Παρασκευής με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με σκοπό να αποπειραθεί «να ξεκλειδώσει» η εξίσωση της δεύτερης αξιολόγησης, της βιωσιμότητας του χρέους και της εισόδου της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε και την ενόχληση της Αθήνας για τη στάση που τηρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας στην κυρία Μέρκελ τη φράση περί τήρησης των συμφωνιών από όλες τις πλευρές. Μάλλον περισσότερη ώρα συζήτησαν οι δύο ηγέτες για την ταχύτερη εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, με την κυρία Μέρκελ να υπόσχεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να κινηθεί τόσο σε γερμανικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση της Ελλάδος με ειδικούς στο θέμα του ασύλου.

Στη συνάντηση με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση για το χρέος και τονίστηκε ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Ο κ. Ολάντ φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι «θα θέλαμε να συμβεί» η διευθέτηση του χρέους, ενώ αναγνωρίστηκε από τις δυο πλευρές η ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις διαφορές στους κόλπους των θεσμών ως προϋπόθεση για τη λύση αυτή. Τέλος, υπήρξε συμφωνία ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

Αναζητείται σήμα για το ελληνικό χρέος από την Ευρώπη

Το ζήτημα του χρέους και την ανάγκη να επιλυθούν οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών που διαιωνίζουν την αβεβαιότητα, έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, όπως τονίστηκε από τις δύο πλευρές, η επίλυση των διαφορών μεταξύ των θεσμών για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, ενώ η επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της.

Επίσης, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι κρίσιμο για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη, κάτι που έγινε δεκτό από τη γαλλική πλευρά.

Αυτή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έθεσε ο κ. Τσίπρας και στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, επισημαίνοντας, επίσης, πως η άρση της αβεβαιοτητας είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει λύση και γρήγορη έξοδος στις αγορές.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κ. Μέρκελ τις εξελίξεις στο προσφυγικό, σε θετικό κλίμα, όπως σημείωσαν κυβερνητικοί κύκλοι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και επικράτησε η κοινή αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της Ελλαδας σε εμπειρογνόμωνες και επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πρόθεση να υποστηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα στο προσφυγικό, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και διμερές.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο, επίσης, τέθηκε στη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος, ότι στηρίζει τις διακοινοτικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας είχε σύντομη συνάντηση και με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο της διμερών επαφών της με τα κράτη-μέλη, ενόψει Βrexit. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων στη Βρετανία, ενώ συζητήθηκε και το Κυπριακό.

Επιμένει για λύση στο χρέος εντός 2016 η ελληνική κυβέρνηση

Σταθερή στη θέση της ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και παράλληλα να συμφωνηθεί μία λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι το τέλος του 2016 και θα επιτρέπει τόσο την έξοδο στις αγορές όσο και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παραμένει η κυβέρνηση.

Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν καθοριστεί συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ή τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ για το πρωϊ της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέλει και έχει τη διάθεση να συμβάλει στο ζήτημα του χρέους τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και με την όποια επιρροή διαθέτει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται σε σχέση με το χρέος» ήταν το μήνυμα που φέρεται να μετέφερε ο Πρωθυπουργός στον κ. Σουλτς.Ωστόσο, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη διαμάχη Γερμανίας και ΔΝΤ στο θέμα του χρέους και επιπλέον δεν είναι σαφές σε πιο μέρος της Δήλωσης του Eurogroup του περασμένου Μαϊου αναφέρεται όταν ομιλεί περί βιωσιμότητας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θεωρεί, μάλλον υπερβολικά, ότι η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Εργασιακών Υποθέσεων της Ευρωβουλής μπορούν να βοηθήσουν ώστε ιδιαίτερα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων – που θεωρείται μείζον θέμα της δεύτερης αξιολόγησης – οι λύσεις που θα αναζητηθούν να παραμείνουν εντός του πλαισίου του κοινοτικού κεκτημένου.

Σχετική ηρεμία στο Μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί σε σχέση με το μεταναστευτικό, το οποίο θα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με το τελευταίο Προσχέδιο Συμπερασμάτων που βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», σε ό,τι αφορά στην οδό της Ανατολικής Μεσογείου επισημαίνονται τα εξής:

1.Η ενίσχυση των προσπαθειών για την επιτάχυνση των επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία,

2.Ο ταχύς διορισμός μονίμων συντονιστών στα ελληνικά hotspots,

3.Η υποχρέωση των κρατών – μελών να ανταποκριθούν πλήρως στις εκκλήσεις για τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, άρα και ειδικών, που είναι απαραίτητοι ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το ελληνικό σύστημα ασύλουκαι,

4.Η επίτευξη προόδου σε όλο το φάσμα των δεσμεύσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων.

Τέλος, στο δείπνο της Πέμπτης, οι «28» (σσ. είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε Σύνοδο Κορυφής η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι) θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία αλλά και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στο προσχέδιο Συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στην εξέταση όλων των λύσεων, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων, λόγω της κατάστασης στο Χαλέπι. Δεν αναμένονται όμως, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αποφάσεις επί του θέματος αυτού.