«Καλώ όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, παρεμβαίνοντας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ να κάνει δεκτές τις προσφυγές των καναλιών «επί του παραδεκτού» και να εισέλθει στην ουσία της συζήτησης εάν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα, στο πλαίσιο του ανοίγματος του κόμματός του, σε ευρύτερες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλησε να δείξει με την παρουσία του, ότι μέλημά του είναι η δημιουργία μιας, «πολιτικής σταυροφορίας» κατά του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «οι μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας δεν θα αμφισβητηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση, της οποίας το μόνο μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος».

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να λάβει το λόγο στη Βουλή, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του, καθώς από εδώ και πέρα, ο ίδιος όπως λένε από το επιτελείο του θα εστιάζει σε τρία κυρίως ζητήματα: α) στην ελπίδα της αλήθειας, β) ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θα δουλέψουν για τα συμφέροντα των πολλών και γ) ότι θα υπάρχει αισιόδοξος και ενωτικός λόγος.

Αυτό το τρίτο ζήτημα αναδείχθηκε και με την ομιλία του στη Βουλή, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές περί ένωσης δυνάμεων με όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στην προσπάθεια που θα γίνει για να δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευκαιριών, αλλά κυρίως με μια εύρωστη και δυνατή δημοκρατία που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου.

Η ηγεσία της Ν.Δ. θα συνεχίσει με ένταση να προβάλλει το επιχείρημα ότι η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, με ακραίες μεθόδους και μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση, που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και παραπέμπουν σε κράτος ανομίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά με όσα συμβαίνουν εσχάτως στη Δικαιοσύνη, υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συγκλίσεων με ευρύτερες δυνάμεις, πέρα από το χώρο της κεντροδεξιάς, καθώς θεωρεί πως υφίσταται ταύτιση απόψεων περί μεθοδεύσεων από την παρούσα κυβέρνηση που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε Κράτος Δικαίου, όπως είπε στη Βουλή.

Ως εκ τούτου η ρητορική του θα είναι άκρως επιθετική κατά της κυβέρνησης και η κριτική που θα ασκείται σε όλα τα πεδία της κυβερνητικής πολιτικής, ειδικά σε ότι αφορά το θεσμικό πεδίο, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Με δεδομένη και αυτονόητη για τη συντριπτική πλειοψηφία της Κ.Ο. τη σκλήρυνση της γραμμής έναντι της κυβέρνησης, διατυπώνονται προτάσεις για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, ώστε να αναδειχθούν με τον πιο έντονο τρόπο όσα συμβαίνουν στη χώρα και πλήττουν το Κράτος Δικαίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» υπάρχει μια ομάδα βουλευτών που γυρίζει το ρολόι του χρόνου πίσω στο 1987, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τότε πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε σε μια πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση και υπό βροχή στην πλατεία Συντάγματος, ζητώντας άμεσα εκλογές.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι βουλευτές θεωρούν ότι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία που θα ενώσει δυνάμεις ευρύτερες στα πλαίσια της «πολιτικής σταυροφορίας» για να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα ήταν η διοργάνωση μιας μεγάλης συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Σε μια συγκέντρωση, όπου απηύθυνε σύντονο χαιρετισμό και ο Ευάγγελος Αβέρωφ (είπε ότι «η συγκέντρωση γίνεται για να σωθεί το έθνος και η αληθινή δημοκρατία»), ο κ. Μητσοτάκης, υπό το σύνθημα «ο λαός ζητά άμεσα εκλογές» και εν μέσω της σκανδαλολογίας της εποχής λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών και του Κοσκωτά, προβάλλει το επιχείρημα για παραβίαση του πολιτεύματος.

«Σέβομαι και εγώ όπως και το κόμμα μας ολόκληρο το δημοκρατικό μας πολίτευμα και γι’ αυτό και προσφεύγω σήμερα στον ανώτατο ρυθμιστή του στην πηγή της κάθε εξουσίας που είναι στις δημοκρατίες μας ο κυρίαρχος λαός. Έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο λαός ζητά άμεσες εκλογές» είπε τότε ο κ. Μητσοτάκης, μετέπειτα Πρωθυπουργός.

Μέσα στο σημερινό κλίμα της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που παραπέμπει σε άλλες, αλήστου μνήμης, εποχές, υπάρχει μια ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. με μακρά κοινοβουλευτική πορεία και κομματική διαδρομή που θεωρούν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να πράξει ακριβώς το ίδιο, δηλ. να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση με βασικό αίτημα τις εκλογές.

Αυτή η πρόταση δεν έχει καν συζητηθεί στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το μείζον κατά τον κ. Μητσοτάκη, που είναι ο πρωτοφανής θεσμικός εκφυλισμός.