Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» και για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις άσκησης πίεσης σε δικαστές ενόψει της Διάσκεψης του ΣτΕ που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου». Παράλληλα απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά «μην διανοηθεί να επαναφέρει την πραξικοπηματική τροπολογία» με την οποία κλείνουν όσα κανάλια δεν αδειοδοτήθηκαν.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της συζήτησης στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν ιδιαιτέρως σκληρή, ενδεικτική του εκρηκτικού πολιτικού κλίματος που επικρατεί: «Στοχεύουν στην ηθική εξόντωση όποιου στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση», είπε ενώ διάβασε αποσπάσματα από την σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλλοντας «μια εξουσία που δεν έχει καμία αναστολή στην προσπάθειά της να υποσκάψει ό,τι της αντιστέκεται».

«Προειδοποιώ την Κυβέρνηση να μη συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει την απόφασή της ανεπηρέαστη. Και όχι υπό την απειλή κάποιας νέας νομοθετικής ρύθμισης, που θα ρίξει “μαύρο” στα Μ.Μ.Ε. και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, οδηγώντας χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία», ανέφερε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «η άμεση αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και η κατακραυγή της κοινωνίας των πολιτών, σε συνδυασμό με την απόφαση του Δικαστηρίου, έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τα σχέδια του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για κλείσιμο των καναλιών εντός 5 ημερών».

«Δεν φαντάζομαι, μέσα στα αδιέξοδά σας, να διανοηθείτε να επαναφέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία. Το μαύρο στην πολυφωνία και την ενημέρωση δεν θα περάσει», προειδοποίησε.

Όσον αφορά το ΕΣΡ τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για καμία συναίνεση, αλλά ζητά συνενόχους και ψάχνει για προθύμους που τη διευκολύνουν στον έλεγχο που θέλει να ασκεί στα Μέσα Ενημέρωσης». «Δεν βρίσκει, όμως, συμμάχους. Είναι απομονωμένη», σημείωσε θέτοντας ως προϋπόθεση για την συγκρότηση του ΕΣΡ την «ακύρωση του νόμου Παππά» και την «ανάκτηση των αρμοδιοτήτων που η κυβέρνηση υφάρπαξε από το ΕΣΡ». «Η σύνθεση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα», είπε διερωτώμενος «τι νόημα δηλαδή θα έχει ένα ΕΣΡ από το οποίο ο κ. Παππάς έχει αφαιρέσει τις αρμοδιότητες που του έχει αναθέσει ο συνταγματικός νομοθέτης;».

«Θα αναμένουμε, λοιπόν, την οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Και εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα έχει μια μόνο επιλογή: να επιστρέψει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στην ανεξάρτητη αρχή και να καταργήσει τον απαράδεκτο περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε «όλες τις Ελληνίδες και όλους του Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση», επισημαίνοντας ότι «η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών και δεν αντέχει άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες μια καλύτερη προοπτική και δεν μπορεί καν να διεκδικήσει αυτά που η χώρα χρειάζεται για να βγει από την κρίση». Ενώ επανέφερε το αίτημα της «πολιτικής αλλαγής»: «Κάθε μέρα που περνά, καθιστά πιο δύσκολη την ανάταξη της χώρας. Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ. Για να κάνουμε μία νέα αρχή. Για να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα της πρώτης φοράς ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

«Μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με σκληρή δουλειά, με δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ευκαιριών. Αλλά κυρίως με μια εύρωστη και δυνατή Δημοκρατία που θα σέβεται το κράτος δικαίου. Και για τη ΝΔ, σας προειδοποιούμε κύριοι της κυβέρνησης, αυτή η τελευταία προϋπόθεση είναι μη διαπραγματεύσιμη», κατέληξε.



Σημεία από την ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη

Η χώρα βιώνει ένα θεσμικό εκφυλισμό. Η κυβέρνηση ακολουθεί ακραίες μεθόδους. Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που παραπέμπουνπαρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου.

Διάβασε απόσπασμα από την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία δόθηκε την Τρίτη στην δημοσιότητα.

Ποτέ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίωση από τους εισαγγελείς και τους δικστές, γιατί ποτέ δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα μεθοδεύσεων. Προκαλεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Πρόκειται για ηθική εξόντωση που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε και στην Αυγή η οποία δημοσιοποίησε το όνομα του δικαστή του ΣτΕ. Είπε ακόμα ότι τα στοιχεία του αναδείχθηκαν στην Βουλή από τους «γνωστούς εργολάβους της λάσπης».

Είναι άλλο ένα δείγμα γραφής μια εξουσίας που δεν έχει καμία αναστολή που διορίζει νύχτα τους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου και στέλνει σπίτι τους όσους καταγγέλουν διαφθορά όπως η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η θέση της ΝΔ ότι πρέπει να κριθεί η ουσία του νομου Παππά. Προειδοποιώ και σήμερα την κυβέρνηση να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Η ΝΔ διαχρονικά υποστηρίζει την λειτουργία θεσμικών ανεξαρτητων αρχών αλλά ανεξάρτητες αρχές ισχυρές και όχι μαριονέτες. Εμείς κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν αρνούμαστε τα πάντα όπως εσείς που μπλοκάρατε τις ανεξάρτητες αρχές. Απαιτούμε είπε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του.

Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η συναίνεση… Από την πρώτη ομιλία βάλαμε μια και μόνη προϋπόθεση την ακύρωση του νομου Παππά. Η σύνθεση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα. Αναμένουμε την οριστική απόφαση του δικαστηρίου και αν κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μια και μόνο επιλογή να επιστρεψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση διχάζει του πολίτες και έχει μόνο μέλημα την παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος. Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών και καταράκωση της διεθνούς αξιοπιστίας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διεκδικήσει αυτά που χρειάζεται η χώρα για την κρίση. Η πολιτική αλλαγή είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε… Η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνο με εύρωστη Δημοκρατία.

Παρέμβαση Γ. Κατρούγκαλου – Τι απαντά σε Κυρ. Μητσοτάκη

Παρέμβαση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παίρνοντας το λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ για γενεσιουργό αιτία της Διαπλοκής «Εσείς είστε η αιτία της διαπλοκής. Διαβάσατε καλά την ανακοίνωση της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων. Πού τα αποδίδει τα όσα καταγγέλλει στη διαπλοκή. Ποιοι έφτιαξαν αυτό το σύστημα διαπλοκής; Πώς τολμάτε να μιλάτε για παρακράτος; Πότε έφτιαξε η Αριστερά παρακράτος και διαπλοκή;» ρώτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε: «Αλλά η βαθύτατη υποκρισία σας φαίνεται ακόμα και τώρα ενώ μιλάτε για Σύνταγμα δεν ανταποκρίνεστε να συγκροτήσετε το ΕΣΡ. Εμείς ήλθαμε για να διαλύσουμε το σύστημα διαπλοκής και να υπηρετήσουμε το κράτος δικαίου».

Επειδή μιλήσατε για ενότητα του λαού. Τώρα που ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είστε ως κόμμα υπέρ της επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή είστε με το ΔΝΤ; Το παρελθόν σας σάς χαρακτηρίζει», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε:
«Η κυβέρνησή μας και ο κ. Παππάς, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όχι σαν και εσάς τους παλαιοκομματικούς- εκεί πού είχατε φέρει στη χώρα και είναι ο λόγος που εσείς είστε στην αντιπολίτευση και εμείς εδώ».

Τοποθέτηση Ν. Παππά

«Η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, παίρνοντας το λόγο μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια.

«Υποστήκαμε ύβρεις, συκοφαντίες. Το θλιβερό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αντί η ΝΔ να έχει το δικό της πολιτικό στίγμα, επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Παππάς και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «η υποχρέωσή σας να συμβάλλετε στην νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ και στην λειτουργία του, δεν είναι υπό αίρεση κι ούτε μπορεί να μπαίνει υπό όρους».

«Έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός, έχετε ακόμη μια δυνατότητα ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια σύνθεση που εκφράζει τους πάντες» προσέθεσε, επισημαίνοντας σε υψηλούς τόνους: «Ο δικός μας νόμος είχε τις περισσότερες αρμοδιότητες για το ΕΣΡ, επιλέξατε συνειδητά να το υπονομεύσετε και τώρα πληρώνετε τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών».

«Άρα λοιπόν, να βγείτε για μια ακόμη φορά στον ελληνικό λαό και να πείτε να επιστραφούν τα λεφτά, που για πρώτη φορά πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών, τα λεφτά που ποτέ εσείς δεν τολμήσατε να τους βάλατε να εισπράξουν. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή σας», κατέληξε προς την ΝΔ, ο κ. Παππάς.

Απάντηση Ν. Παναγιωτόπουλου στο Γ. Κατρούγκαλο

«Είμαστε υπέρ του κράτους Δικαίου, στο οποίο ο αρμόδιος υπουργός, διώκει πρώτα τους κακούργους και δεν διώκει τους δικαστές» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος πήρε τον λόγο στην Ολομέλεια, μετά τον Κ. Μητσοτάκη.

Αναφορικά με το θέμα του ΕΣΡ, απευθύνθηκε προς την κυβερνητική πτέρυγα, λέγοντας πως η θέση της ΝΔ είναι πολύ καθαρή: «Αποκαταστήστε την συνταγματική υπόσταση του ΕΣΡ και εδώ είμαστε. Όσο δεν το κάνετε δεν έχουμε λόγο να συζητήσουμε για την στελέχωση ενός ΕΣΡ, που θα ασχολείται με την επιβολή προστίμων και με την παροχή αδειών στα περιφερειακά κανάλια, ενώ οι άδειες για τα κεντρικά κανάλια έχουν δοθεί από τον υπουργό – καναλάρχη. Αυτή την αρμοδιότητα θέλουμε να αποκαταστήσουμε».

Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία

Ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, το σχεδιασμό του οποίου είχε αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εισήχθη με ευρεία αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επί της αρχής, έρχεται να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου ο προηγούμενος νόμος του 2011 ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε στη χώρα για να διαμορφωθεί ένα νομικό-θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τη λειτουργία του τρίτου τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας, που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. «Με τις διαφοροποιήσεις που φέρνουμε στο νόμο»- διευκρίνισε -«ανοίγει ο χώρος σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πλέον το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων, που είναι συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερεται, «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ένα μέλος-μία ψήφος και ότι η διανομή των κερδών υπακούει στον κανόνα του 5% αποθεματικό, 35% αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων, 10% έως 30% πρέπει να επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να επανεπενδυθεί είτε σε προσλήψεις ανέργων που μεγιστοποιούν τη δραστηριότητα αυτής της επιχείρησης, είτε σε δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους».

Για την υποστήριξη των αλλαγών που εισάγονται με το νομοσχέδιο δημιουργείται η Ειδική Θεματική Γραμματεία μέσα στο υπουργείου, η οποία θα αναλάβει τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας. Επιπλέον, απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι η αύξηση της συμμετοχής των συνεταιριστικών οργανώσεων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θεωρώντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, που θα μπορεί να υποστηρίζει εμπράκτως την ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Ειδικότερα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, φορέας κοινωνικής οικονομίας είναι κάθε νομικό πρόσωπο που λειτουργεί με βάση τις εξής αρχές:
– Δημοκρατική λειτουργία: «Ένα μέλος μία ψήφος».
– Κανόνες στη διανομή κερδών: Το 35% μοιράζεται στους εργαζόμενους, εκτός αν τα 2/3 της γενικής συνέλευσης αποφασίσουν να κρατήσουν αυτό το ποσοστό για επανεπένδυση στην επιχείρηση ή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
– 10%-30% αποδίδεται για δράσεις κοινωνικής ωφέλειας.
– 5% αποθεματικό στην επιχείρηση.
– Το υπόλοιπο επενδύεται υποχρεωτικά, είτε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε για την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
– Ορίζονται κανόνες για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και δίνονται εργαλεία για την ανάπτυξή τους ως παραγωγικών μονάδων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αξιοπρεπή εργασία.
– Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη σύσταση φορέων, καθιστώντας το μητρώο φορέων υπηρεσία ΓΕΜΗ. Συνεπώς, μακροπρόθεσμα, θα συστήνονται, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μίας στάσης.