Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έπληξε τον πυρήνα της πολιτικής στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν δικαστές και στην Αθήνα. Με την απόφαση να γίνουν παραδεκτές οι προσφυγές των τηλεοπτικών καναλιών δημιουργεί ανατροπή στα δεδομένα στο πεδίο της πολιτικής.
Το ΣτΕ συζητεί πλέον την ουσία του θέματος και θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, με τον οποίο προκηρύχθηκε και έγινε η διαγωνιστική διαδικασία για την πλειοδοσία επί τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών. Η ευρύτερη πλειοψηφία των 16 έναντι 9 του ανωτάτου δικαστηρίου δημιουργεί πλέον την αίσθηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά να χάσει την υπόθεση των τηλεοπτικών σταθμών. Αν όντως το ΣτΕ αποφανθεί ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός ανατρέπεται όλο το στρατήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Οπως πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν η ανατροπή στο ΣτΕ συνιστά την πρώτη ήττα του πρωθυπουργού προσωπικά. Το γεγονός δε ότι η κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου ελήφθη σε τοξικό περιβάλλον για τους δικαστές προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην απόφαση του. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δεν απέδωσαν το παραμικρό.
Η κυβέρνηση δέχθηκε την απόφαση του ΣτΕ με έκδηλη ανησυχία και εκνευρισμό. Ουδείς κυβερνητικός παράγοντας θέλησε να την σχολιάσει, προφασιζόμενος πως δεν έχει πλήρως ενημερωθεί. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι στην κυβέρνηση το έμαθαν από την τηλεόραση και άρχισαν μεταξύ τους τα τηλέφωνα. Εκείνο που είπαν ως πρώτη αντίδραση ήταν ότι το ΣτΕ θα προχωρήσει τώρα να εξετάσει την ουσία του θέματος εάν δηλαδή είναι αντισυνταγματικός ή όχι ο νόμος Παππάς, χωρίς όμως να επεισέλθουν σε σχολιασμό της απόφασης του ΣτΕ. Προφασίστηκαν ότι δεν έχουν ακόμα μελετήσει το θέμα. Πέραν τούτου ουδέν..
Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι ουδείς γνωρίζει εάν ο πρωθυπουργός θα προσέλθει την Τετάρτη στη Βουλή για να μιλήσει. Την Τρίτη το Μέγαρο Μαξίμου άφηνε να διαρρεύσει ότι ο κ. Τσίπρας προτού αναχωρήσει την Τετάρτη για τις Βρυξέλλες, θα πήγαινε στη Βουλή και θα μιλούσε για το νομοσχέδιο κοινωνικής οικονομίας που άρχισε να συζητείται στο Κοινοβούλιο και για τις διεργασίες που γίνονται για το χρέος. Βεβαίως δεν θα έχανε την ευκαιρία να καταγγείλει τη ΝΔ ότι δεν συναινεί στη σύνθεση του ΕΣΡ. Μάλιστα οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός θα είναι «πολύ σκληρός έναντι της ΝΔ». Την Τρίτη αργά το βράδυ όμως μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν επιβεβαίωναν εάν θα εμφανιστεί ή όχι στη Βουλή ο κ. Τσίπρας. Αφηναν το θέμα ανοιχτό, με τη σημείωση ότι θα αποφασίσει το πρωί της Τετάρτης.