«Κάτω τα χέρια από την Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς, πάνω στους οποίους θεμελιώνεται το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία», δήλωσε στην Βουλή ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος, εγείροντας μείζον θέμα «θεσμικής εκτροπής». Όπως τόνισε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, «το μείζον θέμα θεσμικής εκτροπής είναι αυτό που συμβαίνει στην Δικαιοσύνη με την συστηματική προσπάθεια άσκησης εκβιασμών και με την οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας με ευθύνη της κυβέρνησης και μικρού τμήματος της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που εσωτερικεύει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης».

Μιλώντας κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Ελληνικό Ίδρυμα και Καινοτομίας, στο οποίο είχε ενταχθεί η τροπολογία Παππά για το κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει «υπαρξιακό πρόβλημα» και καταβάλλει μια «γιγαντιαία απεγνωσμένη προσπάθεια υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης».

Όπως είπε, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχει μετατραπεί «σε πρόβλημα Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους, με στοχοποίηση δικαστών και παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που δεν γίνονται σε κανένα δημοκρατικό κράτος». Μάλιστα σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις αρχές και της αξίες της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης και κινδυνεύει η Ελλάδα να βρεθεί σε θέση ανάλογη με εκείνην της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για θέματα παρεμβάσεων στα πεδία της ελεύθερης πληροφόρησης και της Δικαιοσύνης.

Ενώ προειδοποίησε: «Κάτω τα χέρα από την Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς πάνω στους οποίους θεμελιώνεται το κράτος δικαίου και η Δημοκρατία». Αναφορικά με την τροπολογία Παππά, η οποία μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση αποσύρθηκε για να επανακατατεθεί μετά την Διάσκεψη των Προέδρων που θα εξετάσει το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «το αυτόματο κλείσιμο μη αδειοδοτημένων καναλιών, προσβάλει το ΣτΕ και συνιστά ομολογία ότι η αρμοδιότητα ανήκε στο ΕΣΡ και κακώς υπεξαιρέθηκε από τον υπουργό Επικρατείας».

Αναφορικά στις τροπολογίες που έχουν ενταχθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε στην ρύθμιση για τα υποβρύχια, λέγοντας ότι με αυτήν «στήνετε ένα ακόμα προσκυνητάρι που θα καταθέτετε στέφανα δίπλα στο προσκυνητάρι για το PSI».