«Δεν θα εκπλαγώ αν η δεύτερη αξιολόγηση παραταθεί και τη νέα χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, αν η Ελλάδα τηρήσει τα προαπαιτούμενα, το ΔΝΤ θα πιεστεί να μπει στο πρόγραμμα πιθανόν με μια υπόσχεση των Ευρωπαίων για πιο δραστική αντιμετώπιση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές». Τη φόρμουλα που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα αναζητήσουν εντατικά τους επόμενους μήνες οι βασικοί «παίκτες» της ελληνικής υπόθεσης και το παραπάνω –απαισιόδοξο –σενάριο διατυπώνεται από διπλωματική πηγή με καλή γνώση όσων βρίσκονται στο τραπέζι στην Ουάσιγκτον. Εκεί όπου το τελευταίο τριήμερο γίνεται η μεγάλη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα. Το απώτατο όριο για την πορεία της Ελλάδας χωρίς νέες δόσεις είναι και πάλι ο ερχόμενος Ιούλιος, μήνας που ωριμάζουν υποχρεώσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.
Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η συμμετοχή του Ταμείου κινητοποιεί μια αλυσίδα οικονομικών εξελίξεων. Πηγές της ΕΚΤ λένε ότι η Ευρωτράπεζα αδυνατεί να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με βάση μια Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) που θα προέρχεται αποκλειστικά από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Πιο απλά, το άνοιγμα της κάνουλας από τον Μάριο Ντράγκι και σε επόμενη φάση η άρση των capital controls απαιτούν ανάλυση χρέους από το ΔΝΤ (DSA) που θα λέει ότι τα νούμερα βγαίνουν και θα επιτρέπει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με το δικό του μνημόνιο. Με τη σειρά του το άνοιγμα της κάνουλας θεωρείται απαραίτητο για να επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2017 (2,7% του ΑΕΠ) και για να πιαστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ).
Ο σκληρός του Ταμείου


Την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, επανέλαβε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου. Αναφορά έκανε εκ νέου στο αφορολόγητο και στις φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες υποστήριξε ότι πρέπει να περιοριστούν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι «μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5%» (τόσο εκτιμά ότι θα είναι τα επόμενα έτη). Ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους, πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα» Σημειώνεται ότι η ελληνική πρόταση του κ. Τσίπρα αναφερόταν σε μείωση πλεονασμάτων από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα σε 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και 2% του ΑΕΠ το 2020.
Ερωτηθείς για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο, όταν θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η ετήσια έκθεση.
Ως προς την αναγκαία, όπως τη χαρακτήρισε, ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα «κούρεμα», καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Οπως είπε, η συζήτηση αυτή θα γίνει τους προσεχείς μήνες.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Τόμσεν απάντησε: «Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες, σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές».
Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι ο κ. Τόμσεν ζητά ολική έξοδο του ΔΝΤ από την Ελλάδα την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα. Και ότι σε έγγραφό του χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία –όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα –«μη επιδιορθώσιμη» («beyond repair»).
Δοκιμασία για την Αθήνα


Μετά τις συζητήσεις της Ουάσιγκτον ο κ. Τσακαλώτος οδεύει στο Eurogroup της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο με στόχο να πείσει τους ομολόγους του ότι οι δράσεις που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ θα έχουν κλείσει ως το τέλος του μήνα και η δόση δεν θα χαθεί. Μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου) αναμένονται δύο επισκέψεις της τρόικας. Η πρώτη από τις 17 ως το τέλος Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Νοέμβριο, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα 40 προαπαιτούμενα-«κλειδιά» της δεύτερης αξιολόγησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ