Μια κομματική διαδικασία που πιθανολογείται ότι θα επιβεβαιώσει το χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της όποιας κοινωνικής του βάσης αναμένεται να είναι το 2ο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί το τετραήμερο 13-16 Οκτωβρίου. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες ήταν χλιαρές και αδιάφορες, η προσέλκυση νέων μελών έμεινε ένα όνειρο άπιαστο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών επιφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις για μερικά από τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη.
Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν ο Πειραιάς, όπου στην ψηφοφορία για την ανάδειξη συνέδρων προσήλθαν μόλις 61 μέλη του κόμματος και εξέλεξαν 8 συνέδρους. Μεταξύ αυτών, μόλις έκτος ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο οποίος θα συμμετάσχει στο συνέδριο έχοντας λάβει 12 ψήφους, ενώ δεν εκλέχτηκαν δύο βουλευτές…
Παρά τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις της ηγεσίας του κόμματος, το συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να λύσει ιδεολογικά ζητήματα ή να καλύψει τις υπαρξιακές ανησυχίες και αναζητήσεις όσων αγωνιούν για την πορεία της Αριστεράς.
Οπως προμηνύεται και όπως εκτιμούν στελέχη και βουλευτές του κόμματος, η διαδικασία θα εξελιχθεί μάλλον σε μια προσπάθεια εσωκομματικών διευθετήσεων και σε έναν αγώνα επικράτησης ομάδων και προσώπων, υπό το βάρος των νέων δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη μνημονιακή διακυβέρνηση και τον στενό πολιτικό εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ.
Υπό αυτή την έννοια, πρόσωπα και ομάδες ετοιμάζονται να υποδυθούν τους ρόλους τους και να διεκδικήσουν την επιρροή τους.
Ο Τσακαλώτος και οι 53+


Κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου φαίνεται πως θα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Είναι το πρόσωπο που εμφανίζεται ως άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53+ και εκείνος που εξακολουθεί να επιχειρεί ιδεολογικού τύπου συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής. Εχει προαναγγείλει τη συζήτηση για την απόδοση ευθυνών στη φάση της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και σε αυτό το πλαίσιο πολλοί αναμένουν να δουν αν θα διατυπώσει κριτική (έστω έμμεση) και στην ηγεσία ή αν θα περιοριστεί στον εύκολο στόχο, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Για τον κ. Τσακαλώτο υπάρχει και ένα στοίχημα που θα καθορίσει την ισχύ του στο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό πεδίο. Το 2013 είχε εκλεγεί δεύτερος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή, έχοντας λάβει 1.352 σταυρούς, 100 λιγότερους από τον Γιάννη Δραγασάκη. Μια ενδεχόμενη αναρρίχησή του στην πρώτη θέση θα έχει τη σημασία της, κατά την εκτίμηση κομματικών παραγόντων.
Ο Τσίπρας με τους… «σοσιαλδημοκράτες»
Εν όψει του συνεδρίου, ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ανοιχτά ότι συμμαχεί με τη συνιστώσα «Πλατφόρμα 2010» των Δ. Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Ι. Μπαλάφα, Τρ. Μηταφίδη κ.ά. Πέραν του συμβολισμού, που θέλει τη συγκεκριμένη ομάδα να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τον κ. Τσίπρα να θέλει να χτίσει ένα τέτοιο προφίλ, η κίνηση έχει σημασία και για τους εσωκομματικούς συσχετισμούς.
Εκτιμάται ότι με τη διάσπαση και την απόσχιση του πάλαι ποτέ Αριστερού Ρεύματος, η συγκεκριμένη ομάδα θα δώσει σκληρή μάχη για τη διεύρυνση της εσωκομματικής επιρροής.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η Ρένα Δούρου στο συνέδριο. Η περιφερειάρχης Αττικής θεωρείται ένα από τα πρόσωπα που έχουν βλέψεις για την επόμενη ημέρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και έχει επισημανθεί από πολλούς ότι τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από την ηγετική ομάδα και την πολιτική που ασκείται.
Παππάς – Σπίρτζης


Ενα μεγάλο ερωτηματικό εν όψει του συνεδρίου αιωρείται πάνω από τους Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη. Για το κομματικό κοινό το συγκεκριμένο δίδυμο έχει πολλά αδύνατα σημεία και πολλοί είναι αυτοί που τους καταλογίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση και την αποτύπωσή της στις δημοσκοπήσεις –με το βλέμμα στραμμένο και στις πρόσφατες υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών και των επαφών τους με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.
Κατά μία εκδοχή, το περιβάλλον του υπουργού Μεταφορών έχει καταβάλει προσπάθειες ώστε να προσεταιριστεί τις ομάδες του πάλαι ποτέ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου, κυρίως δε εκείνες που προέρχονταν από τον χώρο του ΠαΣοΚ.
Παρά ταύτα, οργανωμένες τέτοιες ομάδες δεν υφίστανται πλέον και τα μεμονωμένα στελέχη (π.χ. Π. Κουρουμπλής, Νίνα Κασιμάτη κ.ά.) αναμένεται ότι θα κινηθούν με γνώμονα την ένταξή τους σε μία ομάδα επιρροής. Μια ειδική περίπτωση αποτελεί ο προερχόμενος από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος, ο οποίος προσφάτως άσκησε έντονη κριτική με αφορμή το κείμενο του κόμματος στον προσυνεδριακό διάλογο, ενώ στις Βρυξέλλες περισσότερο εμφανίζεται να συνομιλεί με τους συναδέλφους του τού σοσιαλιστικού χώρου, παρά με τους συντρόφους του από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η «ομάδα Μπανιά»


Μάχη για τη διατήρηση ή τη διεύρυνση της κομματικής της επιρροής προβλέπεται ότι θα δώσει η ομάδα στελεχών που έχει ως σημείο αναφοράς τον Γιάννη Μπανιά και δεν έχει ενταχθεί στην ομάδα των 53+. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υπουργοί όπως ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Ν. Φίλης και ο Π. Σκουρλέτης αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Θεωρείται ότι είναι μία από τις ομάδες με τους ισχυρότερους δεσμούς στην κομματική οργάνωση και κάποιοι συναρτούν την ίδια την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις δραστηριότητες και την επιρροή της συγκεκριμένης ομάδας στελεχών.
Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζουν πολλοί και το αν θα υπάρξει τελικά κίνηση για αλλαγή του γραμματέα της ΚΕ. Σύμφωνα με κάποια φημολογία των προηγούμενων εβδομάδων, υπήρχε σκέψη αντικατάστασης του σημερινού γραμματέα Π. Ρήγα (που πρόσκειται στους 53) με τον Π. Σκουρλέτη, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Ρόλοι και επιρροές
Πρόσωπο αναφοράς ο Γιάννης Δραγασάκης

Πρόσωπο αναφοράς στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ένας από τους ελάχιστους, πλέον, προερχόμενους από το Αριστερό Ρεύμα.
Το 2013 εκλέχτηκε πρώτος σε ψήφους στην ΚΕ, όμως η κυβερνητική θητεία του κόμματος έχει αλλάξει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στα υψηλά κλιμάκια. Οι σχέσεις του κ. Δραγασάκη με την ομάδα Παππά δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, αν και κάποια πρόσωπα-κλειδιά, όπως ο Χρ. Σπίρτζης, λέγεται ότι ήταν επιλογές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κομματικά στελέχη, η πρόσβαση του κ. Δραγασάκη στον στενό πυρήνα λήψης αποφάσεων δεν είναι αυτή που ήταν και το συνέδριο θα καταδείξει ποιος είναι ο ρόλος του ιστορικού στελέχους και ποια η επιρροή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ