Σχεδόν εννέα μήνες μετά την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), ο διάδοχος του Frontex, τέθηκε επίσημα σε λειτουργία με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνοριακό σταθμό ελέγχου Καπιτάν Αντρέεβο στη μεθόριο Βουλγαρίας –Τουρκίας.
«Η σημερινή ημέρα (σ.σ.Πέμπτη) αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από τώρα και στο εξής, τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους –μέλους θα είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων μας –τόσο από νομική όσο και από επιχειρησιακή άποψη», μία επισήμανση με ιδιαίτερη σημασία για τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο.
Από την πλευρά του ο Φαμπρίτσε Λετζέρι, Εκτελεστικός Διευθυντής του EBCG, τόνισε ότι «ο νέος οργανισμός είναι ισχυρότερος και καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο νέος οργανισμός θα μπορεί:
Πρώτον, να παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές και να κάνει ανάλυση κινδύνου,
Δεύτερον, να παρακολουθεί τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ,
Τρίτον, να παρέχει επιχειρησιακή και τεχνική βοήθεια στα κράτη –μέλη,
Τέταρτον, να υποστηρίζει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης,
Πέμπτον, να αναλαμβάνει ενισχυμένο ρόλο στις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών που δεν μπορούν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια,
Έκτον, να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ο νέος οργανισμός θα αποκτήσει μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων (με βάση τον σχεδιασμό η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει 50 συνοριοφύλακες). Την περίοδο Ιανουαρίου –Μαρτίου 2017 θα γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθούν οι αντοχές των εθνικών συστημάτων φύλαξης των συνόρων. Στη συνέχεια και εφόσον χρειάζεται θα απευθυνθούν συστάσεις σε όσα κράτη –μέλη εμφανίσουν ελλείψεις.
Αν μία χώρα δεν εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου οργανισμού θα ενημερώσει το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Το Συμβούλιο θα μπορεί μάλιστα, επί τη βάση πρότασης της Κομισιόν, να επεμβαίνει ώστε το κράτος να συνεργαστεί.