Βόμβες κατά των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική συνέντευξη του, λίγη ώρα μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους: Βασιλική Θάνου (πρόεδρο του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νικόλαο Σακελλαρίου (πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας), Ξένη Δημητρίου (Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων). Οι δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα η άποψη ότι έχει υποχρέωση να αφουγκράζεται τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας, προκαλούν «θεσμικό τρόμο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Έχω μείνει άναυδος, διότι και μόνο η φράση ότι «υποχρέωση του δικαστηρίου είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία» προκαλεί θεσμικό τρόμο. Διότι η αποστολή της δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία, αποστολή της δικαιοσύνης είναι να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου, να προασπίζεται τα δικαιώματα ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και είναι αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη, διότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν κρίνονται πλειοψηφικά, δεν κρίνονται δημοκρατικά. Το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα υπάρχουν και για τους πολλούς, αλλά υπάρχουν και για τους λίγους και είναι πιο κρίσιμα όταν προστατεύουν τους λίγους», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Είναι αδιανόητο να λέγεται, πρόσθεσε, ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία και η ηρεμία του δικαστή όταν δικάζει, ως ολομέλεια, 31 δικαστές, την ουσία της υπόθεσης, άρα «απέχω να δικάσω γιατί υπάρχει κλίμα βαρύ, αλλά δικάζω τα ασφαλιστικά μέτρα, τις αιτήσεις αναστολής με πέντε δικαστές συνεχώς υπό πίεση. Επιτρέπω να γίνει ο διαγωνισμός, και φτάνω σε ένα τετελεσμένο γεγονός, με το δικαστήριο να δικάζει σε μικρή σύνθεση προσωρινή δικαστική προστασία, αλλά να αρνείται για λόγους «ηρεμίας» να δικάσει με μεγάλη σύνθεση το ουσιαστικό ζήτημα συνταγματικότητας».

Χαρακτήρισε ασυνήθιστη τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων και διευκρίνισε ότι δεν αποκλείεται να γίνει αλλά δεν μπορεί να αναμιγνύονται θέματα θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και θέματα αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. «Οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Γενικός Επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν είναι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών. Υπάρχουν οι δικαστικές ενώσεις για την αποστολή αυτή. Οι πρόεδροι των δικαστηρίων εκπροσωπούν το θεσμό και άρα το μόνο αντικείμενο συζήτησης που είναι θεμιτό είναι να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Όταν όμως έχει προηγηθεί συζήτηση, πολιτική καταγγελία, ότι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποπειράται να την υπονομεύσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του, είναι τουλάχιστον αντιφατικό, αυτός ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απειλή ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δηλαδή ο κ. Τσίπρας, να καλεί τους ανώτατους δικαστές για να εμφανιστεί ως εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος, πρόσθεσε ότι τον προβληματίζει και η στάση της ηγεσίας της δικαιοσύνης, «με διεγείρει, θα έλεγα, διότι εδώ υπάρχει ένα θεσμικό πρόβλημα τεράστιο. Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις του τύπου «διασφαλίσαμε τις αποδοχές μας», γιατί είναι σαν να γίνεται μία «συναλλαγή» εντός εισαγωγικών, ότι σας διασφαλίζω τις αποδοχές για να δείτε τί φιλική είναι η κυβέρνηση απέναντι στη δικαιοσύνη όταν εκκρεμούν πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του Συντάγματος». Για τα μισθολογικά των δικαστών, είπε, έπρεπε να είναι παρόντες οι ενώσεις, τα συνδικαλιστικά δηλαδή όργανα και ο Υπουργός Οικονομικών για να γίνει σοβαρή συζήτηση.

«Όλες αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης», σημείωσε, «συνιστούν πρόβλημα θεσμικό, πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, πρόβλημα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πρόβλημα εσωτερικής ανεξαρτησίας, διότι όταν οι κατώτεροι σε βαθμό δικαστές νιώθουν ότι τελούν υπό απειλή πειθαρχικών διώξεων ή άλλων πιέσεων, τελικά εκβιάζεται η δικανική τους συνείδηση και η δικανική τους κρίση. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Υπάρχουν κενές θέσεις Αντιπροέδρων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες». Ο υπαινιγμός αφέθηκε να αιωρείται.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό παρατήρησε ότι «η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν αδιανόητη. Δεν είπε την άποψή του, δεν είπε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι ο νόμος μας είναι συνταγματικός. Ωραία, αυτό το είπαν και στη Βουλή. Είπε ότι θεωρώ αδιανόητο να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικό ένα νόμο και άρα να κινηθεί εναντίον του δημοσίου συμφέροντος (…) Υπάρχει ένα θέμα λόγω της στάσης της κυβέρνησης, αυτός που προκαλεί το θέμα και είναι ο θύτης έρχεται να εμφανιστεί ως κριτής, ως ουδέτερος εγγυητής των θεσμών».

Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη ότι είναι παράνομη η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ότι «στα 43 χρόνια της μεταπολίτευσης δεν έχουν γίνει τέτοιου είδους θεσμικές αθλιότητες, δεν έχουν γίνει από καμία κυβέρνηση, από κανένα κόμμα, από κανέναν Πρωθυπουργό».

«Η κυβέρνηση», εξήγησε, «δεν έχει αρμοδιότητα στα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος. Τα θέματα αναθεώρησης του Συντάγματος ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής, δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος καθόλου. Η Βουλή οργανώνει τις διαδικασίες αυτές, οι διαδικασίες αυτές ορίζονται αυστηρά και αποκλειστικά από το άρθρο 110 του Συντάγματος. Δεν είναι κακό να ενημερώσεις την κοινή γνώμη, δεν είναι κακό να ακούσεις τις απόψεις των κοινωνικών φορέων ή των πολιτών, αλλά η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι δημοκρατικά εγγυημένη, κοινοβουλευτική, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η χούντα μόνο έκανε δύο φορές, το 1968 και το 1973, επιτροπές δήθεν κοινωνικού διαλόγου για να υποκαταστήσει τη φιμωμένη και κατηργημένη Βουλή και έκανε δημοψηφίσματα –και το 1968 και το 1973– ως επίφαση δημοκρατίας για να νομιμοποιήσει δήθεν το δικτατορικό καθεστώς».

Σε ότι αφορά την οικονομία και την έξοδο από την κρίση, απέρριψε την πρωθυπουργική θεωρία του ελατηρίου που θα εκτιναχθεί, προειδοποιώντας ότι «όσο η κυβέρνηση αυτή παραμένει και όσο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε είναι το ίδιο, η χώρα θα απειλείται με καταστροφή. Καταστροφή, επιμένω, οικονομική καταστροφή και θεσμική». Εκτίμησε ότι η χώρα άλλη κυβέρνηση, που θα προκύψει από εκλογές επειδή «η παρούσα Βουλή κυριαρχείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ» στην οποία «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κληθεί να μετάσχει στην εθνική προσπάθεια. Αν δε θέλει, είναι δικό του θέμα», αλλά δεν μπορεί «να αφεθεί να είναι αντιπολίτευση στα κεραμίδια και να παριστάνει ξανά το ριζοσπαστικό αντισυστημικό κόμμα». Και πρότεινε μια κυβέρνηση όλων των δυνάμεων, όχι μόνο πολιτικών δυνάμεων, «κανείς δεν μπορεί για λόγους μικροκομματικούς να την παρεμποδίσει, κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο, γιατί ούτε στο όνομα της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να παρεμποδιστεί η πορεία της χώρας, γιατί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι φενάκη, είναι αδιέξοδο».

Σε ερώτηση για τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος για τις δυο φορές που τον κάλεσε στο σπίτι του ο Χρήστος Καλογρίτσας, και παρουσία του κ. Βενιζέλου τη μία για να του ζητήσει να μπει στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη δεύτερη για να μη μπει στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε γελώντας: «Ναι, φταίει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και για τις άδειες και για την υπόθεση του κ. Καλογρίτσα τώρα, και για όλα όσα έχουν ειπωθεί σε σχέση με τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Παππά. Λοιπόν, νόμιζα ότι βασιζόμαστε στα παλιά ζώδια, όχι αυτά που άλλαξε η NASA προσφάτως, διότι ο κ. Καμμένος λέει ότι πριν γίνουν οι ΑΝΕΛ, το Φεβρουάριο του 2012, του ζητήθηκε από κάποιον να μπει στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που έγινε τον Ιούνιο του 2012 ως κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του κ. Κουβέλη. Αφήστε που θα ήταν και τελείως απίθανο το ΠαΣοΚ να ζητά να μπει ένα δεξιό κόμμα, υπερδεξιό, στο συσχετισμό δυνάμεων της κυβέρνησης για να μειωθεί το δικό του βάρος και ο δικός του ρόλος, ενώ εμείς θέλαμε να έχουμε σημαντικό ρόλο, ρόλο εγγυητικό για τη στρατηγική και βεβαίως αν δεν είσαι κρίσιμος αριθμητικά, δεν μπορείς να είσαι και κρίσιμος πολιτικά και στρατηγικά. Σκεφτείτε μόνοι σας. Σκεφτείτε τη σοβαρότητα αυτών που λέγονται. Τώρα, μη συνεχίσουμε σε ένα επίπεδο μαγκαζίνο, ας το πούμε ψυχαγωγικού».