Ενας (νεοδιορισμένος) γενικός γραμματέας υπουργείου παρ’ ολίγον να δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα. Πρόκειται για τον κ. Μαχαιρίδη (πρώην περιφερειάρχη Δωδεκανήσου), ο οποίος τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου. Μόλις ο κ. Γραμματέας ανέλαβε κάλεσε υπαλλήλους και δημοσιογράφους και τους ανακοίνωσε ότι «ως τώρα τίποτα δεν έγινε στο υπουργείο Αιγαίου» και ότι θα κάνει και κάποιες έρευνες για να διαπιστώσει γιατί «υπήρξε τέτοια απραξία». Αποτέλεσμα; Να ξεσηκωθούν οι πάντες και κυρίως ο σύλλογος υπαλλήλων του υπουργείου, βουλευτές, αλλά και η υπουργός κυρία Ελισάβετ Παπαζώη. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και οργίλες και ο κ. Μαχαιρίδης άρχισε να τηλεφωνεί σε διαφόρους (και βεβαίως στον προηγούμενο υπουργό) και να ζητά… συγγνώμη, επιμένοντας ότι οι «δηλώσεις περί απραξίας κλπ. του… ξέφυγαν»! Το ισοδύναμο τετελεσμένο


«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι το νέο δόγμα που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας


Ενα νέο δόγμα κάνει την εμφάνισή του, προς το παρόν όμως περιορίζεται σε… ομιλίες και σε δηλώσεις. Πρόκειται για το δόγμα του «ισοδύναμου τετελεσμένου», που επανειλημμένως χρησιμοποιήθηκε προσφάτως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τι σημαίνει αυτό το δόγμα; Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα ανταποδίδουν την οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση στην ίδια έκταση και ένταση και, αν είναι δυνατόν, με την ίδια μορφή. Με δύο λόγια, «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι το νέο δόγμα διαμορφώνεται χωρίς ως σήμερα την τυπική έγκριση του ΚΥΣΕΑ ή έστω του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξή του. Ορισμένοι διπλωμάτες επιμένουν ωστόσο ότι αν εφαρμοστεί ένα τέτοιο δόγμα, τότε μοιραίως ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να καταλήξει και σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, κάτι που η Αθήνα επιθυμεί να αποφύγει.


Τη θεωρία του δόγματος του «ισοδύναμου τετελεσμένου» ανέπτυξε πρώτος ο σημερινός υφυπουργός Εθνικής Αμυνας (επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ) κ. Δ. Αποστολάκης, σε ένα άρθρο του προ εξαμήνου στα «Νέα» και προσφάτως επανέλαβε (στη Θεσσαλονίκη) και ο υπουργός Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Η άποψη του υφυπουργού Αμυνας βασίζεται ουσιαστικά στη λεγόμενη «ισορροπία του τρόμου», που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και σημαίνει ότι όταν ο αντίπαλος (εν προκειμένω η Τουρκία) γνωρίζει ότι θα απαντήσεις σε πρόκλησή της, μόνο τότε αποθαρρύνεται. «Αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής», τονίζει ο κ. Αποστολάκης, που βεβαιώνει ότι το δόγμα αυτό προς το παρόν είναι μόνο σκέψεις του υπουργείου, δηλαδή δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Αυτή τη Γραμματεία ποιος θα την πάρει;


Ποιες είναι οι κενές θέσεις στην κυβέρνηση Αλλαγές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες


Αρκετές θέσεις στην κυβέρνηση παραμένουν ακόμη κενές, παρά την πληθώρα υποψηφίων για την πλήρωσή τους. Συγκεκριμένα παραμένουν κενές δύο θέσεις γενικών γραμματέων στο υπουργείο Γεωργίας (η μία με αρμοδιότητα τα δάση ­ θέση που κατείχε ο κ. Σμπώκος ­ και η άλλη έχει σχέση με τις φυτικές παραγωγές).


Επίσης παραμένει κενή η θέση της Γραμματείας Ισότητας, θέση για την οποία έδειξαν ενδιαφέρον οι κυρίες Αννα Καραμάνου και Σου Λαΐου, αλλά βεβαίως την απόφαση θα πάρει ο Πρωθυπουργός με πρόταση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης κ. Α. Παπαδόπουλου.


Η θέση του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού μόλις πρόσφατα πληρώθηκε από τον κ. Στ. Λαμπριανίδη, μετά από συμφωνία των κκ. Γ. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλου. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει και για την αντικατάσταση διοικητών ΔΕΚΟ, τραπεζών κλπ. Συζητήσεις – αστραπή


Μόλις 11 ή το πολύ 12 ημέρες νομοθετικού έργου έχει η Βουλή πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού και αμέσως μετά θα διακόψει για τις εορτές των Χριστουγέννων. Χρόνος δηλαδή νομοθετικού έργου ελάχιστος.


Και όμως, σε αυτόν τον (ελάχιστο) χρόνο έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν πάση θυσία τα εξής νομοσχέδια: μισθολόγιο αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, η τροποποίηση του Τελωνειακού Κώδικα και βεβαίως η μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης.


Πέραν τούτου ουδέν. Και να σκεφθείτε ότι ήδη η Βουλή συζήτησε δύο άλλα νομοσχέδια ως σήμερα. Το πρώτο έχει σχέση με τον ειδικό φόρο στα πετρελαιοειδή και το δεύτερο με κύρωση κάποιας διεθνούς σύμβασης. Νέος διευθυντής


Το ΠαΣοΚ απέκτησε νέο διευθυντή, αλλά μάλλον ελάχιστοι τον γνωρίζουν. Το όνομά του είναι Σπύρος Αυγερινός (απλή συνωνυμία με τον ευρωβουλευτή κ. Π. Αυγερινό) και είναι προσωπική επιλογή του κ. Κ. Σημίτη.


Ο κ. Αυγερινός ήταν μέχρι πρότινος σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας με τον πολίτη, είναι μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών. Στόχος του νέου διευθυντή του ΠαΣοΚ είναι η λειτουργικότητα των γραφείων ως ενιαίου μηχανισμού με βάση τα νέα πολιτικά – οργανωτικά δεδομένα. Ο κ. Αυγερινός είναι ο τρίτος διευθυντής που αποκτά το ΠαΣοΚ. Οι δύο προηγούμενοι ήταν ο κ. Μάκης Παπασταύρου, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Α. Παπανδρέου, και για ένα διάστημα ο στρατηγός ε.α. Π. Αναγνωστόπουλος.