«Η ελληνική κρίση έπρεπε να έχει διάρκεια 2,5 έως 3 χρόνια», δήλωσε στην Βουλή ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, επιρρίπτοντας διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις που την διαχειρίστηκαν. Όπως είπε, καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, δεν παρουσίασε ένα συγκεκριμένο business plan για έξοδο από την κρίση, με αποτέλεσμα να μας επιβάλλουν οι δανειστές τα δικά τους επώδυνα μέτρα.

Ο κ. Προβόπουλος βρέθηκε στην Βουλή για την ακρόασή του από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ. Όμως η συζήτηση με τους βουλευτές πήρε ευρύτερη διάσταση. Έτσι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στο έλλειμμα συνεννόησης στο εσωτερικό παρομοιάζοντάς το με το σύνδρομο του σκύλου με την γάτα μεταξύ της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, δεν κάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης για τη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «υπήρξε κάθετη διαίρεση σε πράσινους και βένετους και δεν έγινε παραγωγική συζήτηση να κάτσουμε κάτω μονιασμένοι να δούμε πώς όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και ούτε τώρα γίνεται αυτό». Ενώ επισήμανε ότι «σε άλλες χώρες έδειξαν δείγματα μεγαλύτερης συμφιλίωσης».

«Ούτε τώρα υπάρχει business plan. Αν είχαν γίνει όλα αυτά θα είχαμε υποστεί καθίζηση στην ανταγωνιστικότητα αλλά της τάξης του 15% του ΑΕΠ και τώρα θα είχε μειωθεί στο 10%. Αντ’ αυτού σερνόμαστε μέχρι σήμερα. Είχαμε προηγουμένως κι άλλες κρίσεις και σε άλλες χώρες που εφάρμοσαν Μνημόνια. Εκεί σταμάτησαν νωρίτερα και άνοιξαν λιγότερες μύτες. Σε εμάς τρέχουν ακόμα οι μύτες και μετά από 8 χρόνια από την Lehman Brothers είναι αβέβαιο το μέλλον και τι θα γίνει», τόνισε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς δε αν οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις, είπε πως «δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει και τέταρτη», όμως τόνισε ότι «δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη που έγινε». Υπογράμμισε ακόμα ότι «τα capital controls ήταν μεγάλο λάθος και θα τα πληρώνουμε επί δεκαετίες». «Και μη με βάζετε να πω περισσότερα γιατί δεν θα σας αρέσουν», πρόσθεσε με νόημα.