«Η πολιτική που ακολουθείται στο προσφυγικό με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και άλλων κομμάτων, έφτασε στο σημείο να εγκλωβίσει πρόσφυγες στην πατρίδα μας, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κεντρική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί στοιχειωδώς ακόμα, ούτε συνθήκες φιλοξενίας, ούτε η απαραίτητη χρηματοδότηση και οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται, κυρίως από τις περιφέρειες και τους δήμους».

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για το προσφυγικό είναι έτσι όπως ξεκίνησε από την αρχή, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, που δεν κάνει τίποτε άλλο από να εγκλωβίζει αυτούς τους ξεριζωμένους στη χώρα μας και να δημιουργεί προβλήματα και στους ίδιους που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες και στον κόσμο και, βεβαίως, προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες, στους εργαζόμενους της δικής μας χώρας», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι πάνω από το 50% των προσφύγων βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία και ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι φτάσαμε στο τέλος Σεπτεμβρίου και ακόμα δεν έγινε πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία τον κ. Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε έργα που αφορούν τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και την εξασφάλιση όλων των ανθρώπων που επλήγησαν πρόσφατα από τις πλημμύρες στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στα έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπυρικής προστασίας, που, όπως είπε, μπορούν να δώσουν και θέσεις εργασίας για τη μείωση της ανεργίας.
Επίσης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί δίνει αρμοδιότητες στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότησή τους.

Σήμερα και αύριο ο κ. Κουτσούμπας θα περιοδεύσει στη Θάσο, η οποία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τη μεγάλη πυρκαγιά.