Υπέρμαχος της αξιοποίησης και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και όχι των απολύσεων στο δημόσιο τομέα τάχθηκε και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον κήπο της κατοικίας του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της σύγκρουσής του στη Βουλή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και προπαραμονή της επίσκεψής του στο Λαύριο _πρώτο σταθμό των περιοδειών του_ αναφέρθηκε στον δημόσιο τομέα για τον οποίο τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για γενναία περικοπή δαπανών, μην παραλείποντας βεβαίως να υπογραμμίσει πως το πρόβλημα δεν εστιάζεται στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά στην αδυναμία αξιοποίησης και αξιολόγησής τους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιστροφή επενδύσεων – ελληνικών και ξένων – αλλά και ικανού ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας και επομένως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη ελάφρυνσης της δυσβάσταχτης – για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – φορολογίας. Σε ένα σημείο υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή μιας ηπιότερης φορολογικής πολιτικής θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα σε επίπεδο εσόδων, κυρίως γιατί θα βελτιώσει τη συλλογική συνείδηση και θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ως βασική προϋπόθεση της εξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση, την άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς περιορισμούς ως προς το εύρος της, διαδικασία που αποτελεί τη μοναδική «θεραπεία» πολλών από τα κακώς κείμενα του πολιτικού μας συστήματος.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε πολλές ερωτήσεις και μια από αυτές αφορούσε το μεταναστευτικό, για το οποίο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείρισή του σε στενή συνεργασία με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης:«Η Ευρώπη θα πρέπει να φέρεται στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας αυτό που είναι. Δηλαδή, η χώρα σύνορο της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίστοιχα η Ελλάδα οφείλει να λειτουργεί ως χώρα σύνορο της Ευρώπης», είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στο έργο του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια για περαιτέρω εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενοποίησης Α.Δ.Τ., Α.Μ.Κ.Α. και Α.Φ.Μ. σε ένα αριθμό για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα πολίτη.