«Να βάλει μερικά πράγματα στη θέση τους», όπως είπε επί λέξει, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με αντικείμενο την Παιδεία. Βασικό μέλημά του ήταν να αποτινάξει τις σκιές που βαραίνουν την κυβέρνηση μετά το φιάσκο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που εξελίχθηκε σε Καλογρίτσας-gate. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην συζήτηση αυτή με στόχο να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που περιβάλλει την κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την υπόθεση Καλογρίτσα, με βασικό «χαρτί» την έκπτωση του επιχειρηματία-υπερθεματιστή από την διαδικασία.

Παράλληλα κάλυψε πλήρως την διαδικασία που ακολουθήθηκε -παρέχοντας έτσι κάλυψη και στον στενό συνεργάτη του υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, παρά το δυσμενές κλίμα που υπάρχει εις βάρος του στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ενώ επιχείρησε να μετατοπίσει το επίκεντρο της αντιπαράθεσης προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε ότι «έχει βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστεί το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα». Απέδωσε δε τις αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας για τον διαγωνισμό στο «σκοτάδι της προπαγάνδας που απειλεί να καλύψει τα πάντα» και έκανε λόγο για «συκοφαντίες, ψεύδη και θεσμικές εκτροπές της αντιπολίτευσης».

Η στρατηγική Μητσοτάκη

Παρά την επιθετική γραμμή άμυνας που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας, ο αντίπαλός του Κυρ. Μητσοτάκης, δεν επέλεξε την στρατηγική της τυφλής σύγκρουσης δίνοντας αρχικά έναν άλλο τόνο στην συζήτηση, η οποία αναμενόταν να αγγίξει το «κόκκινο» της αντιπαράθεσης με επίκεντρο, φυσικά, το Καλογρίτσας – gate. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξάφνιασε, επιλέγοντας να μην κινηθεί στο πεδίο αυτό, επιλέγοντας μια άλλη στρατηγική και όχι αυτήν της πόλωσης και της όξυνσης του ήδη νοσηρού πολιτικού κλίματος, με στόχο να αναδείξει το «contrast» (αντίθεση) ανάμεσα στους δυο.

Όπως έλεγαν παράγοντες της ΝΔ «ο κόσμος έχει κουραστεί από την όξυνση και τις αντιπαραθέσεις». «Ο κ. Τσίπρας ας απολογηθεί για τα πεπραγμένα του για τα οποία βοά η ελληνική κοινωνία. Η ΝΔ θα αναδείξει τα προγραμματικά πλεονεκτήματά της για την διακυβέρνηση της χώρας και τις προτάσεις της για έξοδο από την γενικευμένη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία», έλεγαν χαρακτηριστικά. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης από την αρχή της ομιλίας του έδωσε το στίγμα του λέγοντας ότι «η κοινωνία που μας ακούει σήμερα ενδιαφέρεται για το πως θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία και όχι για το πώς θα ελέγξετε την ενημέρωση». «Και για αυτό δεν θα μπω στον πειρασμό να αποπροσανατολίσω την συζήτηση», είπε, «στοχοποιώντας» παράλληλα τον κ. Τσίπρα: «Δεν έρχεστε ως κατήγορος, απολογούμενος είστε για τα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής», του είπε, προκαλώντας τον να έρθει να συζητήσουν περί διαπλοκής σε μια άλλη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

Ραντεβού στη νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

Ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του σήκωσε το γάντι που του έριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Προσπάθησε δε να εκμεταλλευθεί την στρατηγική που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει για τις άδειες, γιατί εδώ και ένα μήνα η χώρα βρίσκεται στον ρυθμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού και ενός ορυμαγδού από μέσα ενημέρωσης που δεν πήραν άδεια, που λένε ότι η χώρα καταρρέει». «Του έδωσα την ευκαιρία να τοποθετηθεί. Αποφάσισε να αποδράσει και να σιωπήσει. Ενδεχομένως να τον συμβούλεψαν να μην μιλάει για τα θέματα αυτά. Ενδεχομένως να μην θέλει να βάλει τα χέρια του να τα λερώσει διότι κάνουν άλλοι την βρώμικη δουλειά -καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης. «Μην νομίζετε ότι θα αποδράσετε. Θα ρθείτε να μιλήσετε εδώ ανοιχτά, δεν θα αφήσουμε την λάσπη στον ανεμιστήρα, με ονόματα και διευθύνσεις», του είπε.

Ο «Εγκέλαδος»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι και τον περασμένο Μάρτιο είχε προκαλέσει ο ίδιος προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την διαπλοκή «και υποστήκατε πανωλεθρία», όπως του είπε για να του επισημάνει: «Επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος και χαίρομαι ότι σύρεστε στην πρότασή μας». Βεβαίως έκτοτε έχουν μεσολαβήσει πολλά, με αποκορύφωμα την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. «Με πολλή μεγάλη χαρά θα έρθουμε να τα συζητήσουμε όλα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έδωσε μια πρόγευση των διαθέσεών του. «Δηλώσατε υπερήφανος για την συμμετοχή σας στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, το οποίο όμως συχνά παρεκτράπη σε εκδηλώσεις ακραίας βίας. Θυμάστε πώς ήταν το όνομα της φοιτητικής παράταξης που ήταν επικεφαλής στα φοιτητικά του χρόνια; Εγκέλαδος. Ε, αυτό τον εγκέλαδο φέρατε στη χώρα», του είπε, ενώ απαντώντας στην μομφή του κ. Τσίπρα ότι δεν έχει περάσει ούτε έξω από δημόσιο σχολείο, ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι σπούδασε σε ξένο μη κρατικό πανεπιστήμιο, όμως του υπενθύμισε ότι και ο ίδιος τα παιδιά του τα έχει στείλει σε ιδιωτικό σχολείο. «Εσείς ο ίδιος δεν αναγνωρίζετε το δημόσιο σχολείο και επιλέγετε τα προνόμια του ιδιωτικού», του επισήμανε.

Τακτική «επιθετικής άμυνας»

Ο πρωθυπουργός από την αρχή «επένδυσε» στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την ότι επιδιώκει για τρίτη φορά την «αριστερή παρένθεση»: «Επιχειρείτε μια ακόμα φορά το ίδιο στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη», είπε, τονίζοντας ότι «δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο και να μιλάτε για ηθικό πλεονέκτημα». Επίσης, επανέλαβε το επιχείρημα της ταύτισης ΝΔ – καναλαρχών εγκαλώντας την ότι «από το πρώτο λεπτό κάνατε ό,τι μπορούσατε να διαλύσετε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» και ότι «σπεύσατε να τάξετε στους καναλάρχες που ανακηρύχθηκαν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά σε περίοδο κρίσης που τα έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός». «Όχι μόνο δεν πήρατε δεκάρα από αυτούς αλλά τους δίνατε αφειδώς και δάνεια με αέρα», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι «δεν είμαστε ίδιοι» και ότι «θα βάλουμε τέλος στις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ και έχουν αυτουργούς αυτούς που μας κυβέρνησαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης και συγκυβέρνησαν την πενταετία της καταστροφής 2009-2015».

«Τώρα που ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ότι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε. Μας κατηγορούσατε ότι κάνουμε διαγωνισμό για να μην πάρει ο κ. Αλαφούζος άδεια. Σε ένα κρεσέντο αυτογελοιοποίησης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωνε ότι ότι ο ΣΚΑΙ δεν θα πάρει άδεια και πήρε πρώτος. Μετά μας είπατε ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει ο Καλογρίτσας άδεια για το ΣΥΡΙΖΑ channel. Και όταν ζήτησε διευκόλυνση έφυγε το επόμενο λεπτό. Τι έχετε να πείτε τώρα;», είπε σχετικά με το φιάσκο Καλογρίτσα. Ενώ διερωτήθηκε: «Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαβίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ;».

Προεξόφλησε το πόρισμα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες για την Τράπεζα Αττικής: «Μιλήσατε για δήθεν μεγάλο σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι «όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από δάνεια -τους εαυτούς σας θα βρείτε και μάλιστα για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις».

Μάλιστα προανήγγειλε το αποτέλεσμα του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ: «Σύντομα έρχεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν», είπε.