«Κρινόμαστε από το έργο μας. Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

«Είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση όταν βρισκόμαστε μπροστά σ ένα κίνδυνο καταστροφολογίας, κινδυνολογίας και όταν η βασική προγραμματική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι αν ο λαός κάνει το καταστροφικό λάθος και τον φέρει στην Κυβέρνηση θα τα ακυρώσει όλα», σημείωσε.

«Φέτος τα στοιχεία είναι αδιάσειστα, τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που άνοιγαν με… φωτοτυπίες και με τεράστια κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ πολλά σχολεία συγχωνεύτηκαν με βιαιότητα» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Φίλης παρουσίασε τους τρεις άξονες όσον αφορά στην εκπαίδευση:

-10χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση σωρείας εξετάσεων στο Γυμνάσιο. «Στόχος μας να ενισχύουμε τη συνεργατική και βιωματική διδασκαλία» υπογράμμισε.

-Κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. «Ο ισχύον τρόπος έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει του γονείς» ανέφερε.

-Τρίτος άξονας η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οσον αφορά το προσφυγικό και τα προγράμματα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων ο υπουργός παιδείας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό το προσφυγικό. Η κοινωνία έχει ανταποκριθεί με ανθρωπιά. Δεν θέλει παιδιά σε γκέτο αλλά στα σχολεία. Με πόρους της ΕΕ αλλά και ελληνικούς πόρους ξεκινάμε πρόγραμμα για την εκπαίδευση 2000 προσφύγων».

Για το μάθημα των θρησκευτικών ο κ Φίλης τόνισε ότι «δεν πρόκειται για σύγκρουση πολιτείας-εκκλησίας. Κανείς δεν θα κερδίσει από μια τέτοια σύγκρουση. Τα νέα προγράμματα έχουν εκπονηθεί από επιτροπή με συμμετοχή διακεκριμένων θεολόγων και τη συμμετοχή της εκκλησίας. Διδάσκονται πιλοτικά. Θα εφαρμοστούν από φέτος και θα αξιολογηθούν ώστε του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία. Τα νέα θρησκευτικά εφαρμόζονται πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια…. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα. Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός τους. Το σχολείο είναι κοσμικό και ουδετερόθρησκο. Είναι μάθημα γνώσης όλων των θρησκειών. Ενα μάθημα που θα είναι ελκυστικό.

«Δεν κατάλαβα τι προτείνει ο κ. Μητσοτάκης;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας, ενώ όσον αφορά στην αντίδραση της Εκκλησίας σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, ωστόσο τόνισε ότι οι αλλαγές επειδή είναι ώριμες προχωρούν… Μπορεί να επιμένουν κάποιοι έξαλλοι, είπε ο κ. Φίλης.