Μια δύσκολη εβδομάδα περνά η κυβέρνηση. Aναμένει μια κρίσιμη συνεδρίαση την Παρασκευή του Euroworking group για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και θα πρέπει να ψηφίσει και μια τροπολογία την Πέμπτη που αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Αν λοιπόν κατά τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου περάσουν και αυτό τον κάβο και οι δανειστές συμφωνήσουν σ΄αυτά που συζητούνται με τη διαδικασία του επέιγοντος αυτές τις ημέρες στη Βουλή και δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης, θα μπορέσουν, όπως αναφέρουν, να καλύψουν όλη την τρέχουσα κατάσταση. Απηλλάγησαν από τον Χρ. Καλογρίτσα και ετοιμάζονται να επιτεθούν κατά κράτος στον Κυρ. Μητσοτάκη την Τετάρτη στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την Παιδεία. Σχεδιάζουν συγκεκριμένα να «στήσουν στον τοίχο», όπως λένε, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σηματοδοτώντας έτσι και την περιβόητη αντεπίθεση της κυβέρνησης.
Εν συνεχεία συγκαλείται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου, για το οποίο οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα είναι συγκρουσιακό τη στιγμή που οι πάντες συνειδητοποίησαν ότι η εξουσία ενώνει. Και μετά το Συνέδριο, στο μεσοδιάστημα έως τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό.
Δεν πρόκειται να θίξει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης παραμένουν, όπως επιμένουν οι πληροφορίες, στη θέση τους, όπως παραμένει στη θέση του και ο Ν. Παππάς παρά τη θρυλούμενη μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το επικοινωνιακό επιτελείο παραμένει σταθερό με την Ολγα Γεροβασίλη στη θέση της αν και η ίδια, όπως λέει στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις της, κρίνει ότι έκλεισε ο κύκλος της στο πόστο της κυβερνητικής εκπροσώπου. Ο Χρ. Σπίρτζης παραμένει επίσης στη θέση του ως «κολλητός» του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Οι κύριοι χαμένοι του ανασχηματισμού, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι ο Γ. Σταθάκης τον οποίο οι «αξιολογητές» του Μαξίμου τον έκριναν ότι δεν αποδίδει τα αναμενόμενα στο νευραλγικό υπουργείο Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι τον στηρίζουν «ικανοί» υφυπουργοί και γενικοί γραμματείες. Ενας άλλος που προορίζεται για καρατόμηση είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας καθώς και ορισμένοι «διακοσμητικοί» υφυπουργοί που δεν εμφανίζονται να προσφέρουν έργο. Ενα θέμα φαίνεται πως υπάρχει με τον Π. Σκουρλέτη, για τον οποίο πολλά λέγονται για τον τρόπο που κινείται κυρίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι ικανοποιημένος με τον συνένωση των υπουργείων που ο ίδιος έκανε, αφού στην πράξη αποδείχθηκε ότι μπερδεύονται οι αρμοδιότητες . Θα επιδιώξει να αποκεντρώσει τις αρμοδιότητας υπουργών, καταργώντας τα υπερυπουργεία και επαναφέροντας τη παλαιά δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει υπουργείο για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης.