Ανεβάζει υπέρμετρα τους τόνους της σύγκρουσης με την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, δείχνοντας ότι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης αποτελεί για την ίδια ζήτημα δημοκρατίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση προχθές προέβη σε δύο κινήσεις στρατηγικής σημασίας: από τη μια κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και από την άλλη απηύθυνε προειδοποίηση στον Νίκο Παππά να μη διανοηθεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να καλύψει ευθύνες που θα προκύψουν από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

«Στη συνείδηση των πολιτών ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά»
είναι το μήνυμα της ΝΔ, η οποία μιλάει για τις τεράστιες ευθύνες της τριανδρίας της κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά – Καμμένου.
«Καθώς διάφορες πληροφορίες διακινούνται γύρω από το θέμα, θέλουμε να προειδοποιήσουμε: Να μη διανοηθεί ο κ. Παππάς να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να καλύψει βαριές ευθύνες και σοβαρές παραλείψεις. Η Βουλή δεν θα γίνει πλυντήριο των ευθυνών τους» ήταν το μήνυμα της ηγεσίας της ΝΔ.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «μετωπική επίθεση» σε όλα τα πεδία και το συγκεκριμένο θέμα και ο βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της«προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου ή πάντως όχι ουσιωδώς τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Το ενδιαφέρον στοιχείο κατά τη ΝΔ, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν με non paper, είναι πως «η υπόθεση Καλογρίτσα και Σαββίδη αποδεικνύει ότι συμμετείχαν υποψήφιοι που είτε δεν είχαν τα αναγκαία οικονομικά μέσα είτε λειτούργησαν ως «λαγοί» αλλοιώνοντας τις συνθήκες του διαγωνισμού».
Κατά τη ΝΔ, στις τάξεις της οποίας αρκετοί βουλευτές μιλάνε για Ειδικό Δικαστήριο, η αρμοδιότητα ελέγχου θα μπορούσε να αποδοθεί στην καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, αλλά τονίζουν ότι η κυβέρνηση προφανώς προτίμησε την πολιτική χειραγώγηση αντί του ουσιαστικού οικονομικού ελέγχου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ