Εν μέσω μιας ιδιότυπης λευκής απεργίας εκ μέρους βουλευτών και υπουργών βρίσκεται η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία δεν φαίνεται να ελέγχει τις εξελίξεις σε κανένα από τα μέτωπα που η ίδια έχει ανοίξει, ενώ αρχίζουν να εκδηλώνονται οι πρώτες ανησυχίες για την πορεία και τις αντοχές της κυβέρνησης.
Η σώρευση παλινωδιών και η σταδιακή κατάρρευση όλων των πάλαι ποτέ «κόκκινων γραμμών», όπως και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, έχουν αρχίσει να επιδρούν διαβρωτικά στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια από τα πιο έμπειρα στελέχη, πρόσωπα με κομβικό ρόλο στην έως σήμερα πορεία, απευθύνουν προειδοποιήσεις προς την ηγετική ομάδα.
Προεξάρχων μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. Η αποστασιοποίησή του από την επικαιρότητα των ημερών είχε ερμηνευθεί από όσους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί ως ένδειξη της επιφυλακτικότητάς του για πολλούς από τους χειρισμούς των τελευταίων εβδομάδων.
Σήμερα και καθώς οι εκκρεμότητες πληθαίνουν όσο η κυβερνητική πλειοψηφία προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ακόμη μακρύτερα από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ο κ. Βούτσης δηλώνει στους συνομιλητές του ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί από το αν θα μπορέσει να διατηρήσει τη σχέση της με την κοινωνία».
Οπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι τα περιθώρια στενεύουν και ότι ο χρόνος από κάποια στιγμή κι έπειτα, πιθανώς σύντομα, θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Οι αναφορές αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου στις δημοσκοπήσεις, πέραν της παγίωσης ενός προβαδίσματος της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, αποτυπώνεται με συντριπτικά ποσοστά στα ποιοτικά στοιχεία η αποδοκιμασία της κυβέρνησης από τους πολίτες. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MARC για τον Alpha, όπου η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρίαρχη αίσθηση των πολιτών που απεικονίζεται είναι «ανησυχία για τα χειρότερα», με ποσοστό 83,1%.
Στο ερώτημα ποια λέξη απηχεί τη στάση των ερωτώμενων απέναντι στην κυβέρνηση, το 34% απαντά «οργή/θυμό» και το 37,7% «απογοήτευση». Ως προς την αξιολόγηση της κυβέρνησης, το 83,8% απαντά «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά».
Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα κυρίαρχα συναισθήματα που καταγράφονται είναι ο θυμός (42%), η αγωνία (25%) και ο φόβος (16%). Η ελπίδα, την οποία ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σε ποσοστό μόλις 12%.
Τα πρώτα κρούσματα αποστασιοποίησης


Υπό αυτό το πρίσμα, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι κάποιες ομάδες και πρόσωπα σπεύδουν να καταλάβουν θέσεις και να εκδηλώσουν την αποστασιοποίησή τους από τις επιλογές της ηγετικής ομάδας κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε (στον ΒΗΜΑ FΜ) για απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε όσους έσπευσαν να ανακηρύξουν επισήμως υπερθεματιστή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες τον Χρ. Καλογρίτσα. Στην ερώτηση αν έχουν ευθύνη αυτοί που τον ανακήρυξαν υπερθεματιστή (οι κκ. Παππάς και Κρέτσος) απάντησε: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές. Ο κ. Παππάς αυτή τη στιγμή δούλεψε, πήρε πάνω του όλη την ευθύνη. Το Δημόσιο θα κερδίσει 246 εκατ. ευρώ». Λίγο αργότερα έσπευσε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι άλλο εννοούσε…
Η στάση αυτή συμπίπτει με όσα σημειώνονται σε γραφεία υψηλόβαθμων κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών αξιωματούχων, οι οποίοι με τον τρόπο τους προειδοποιούν: «Αν υπάρξει θέμα συνταγματικότητας από το ΣτΕ ή προβλήματα στην υλοποίηση της οριστικής αδειοδότησης των καναλιών, θα εξεταστούν οι ευθύνες και θα χρεωθούν σε εκείνους που πρέπει». Στο στόχαστρο απειλείται να βρεθεί αργά ή γρήγορα ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και πάντως ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος.
Οι εξελίξεις των επομένων ημερών, ξεκινώντας από το ποιοι και πότε θα καταβάλλουν την πρώτη δόση για την αδειοδότηση (ο ΣΚΑΪ και ο κ. Μαρινάκης το έχουν κάνει ήδη) και καταλήγοντας στο ποια θα είναι η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, εκτιμάται από πολλούς –ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –ότι μπορεί να είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης, την αντοχή της ή/και τη σύνθεσή της.
Απόντες και απρόθυμοι υπουργοί


Στο πλαίσιο αυτό, έμπειρα στελέχη της Αριστεράς επισήμαναν την προηγούμενη εβδομάδα την εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, ειδικώς κατά τη συζήτηση για την παραχώρηση του Ελληνικού, του πάλαι ποτέ προπυργίου της αντίστασης που είχε κηρύξει το κόμμα κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Μεταξύ των συναρμοδίων, οι μόνοι που μίλησαν για το θέμα ήταν οι υπουργοί Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς. Ο μεν μίλησε για νίκη, ο δε για «ήττα στην πορεία προς τον σοσιαλισμό» και αυτό ενώπιον λιγοστών βουλευτών της συμπολίτευσης.
Αυτοί όμως που έλαμψαν διά της απουσίας τους ήταν οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι υπουργοί Π. Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Σταθάκης.
Οι στάσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως ενδεικτικές των διαθέσεων και της απροθυμίας συγκεκριμένων προσώπων να εμφανιστούν ως υποστηρικτές όσων κατήγγελλαν με σφοδρότητα μέχρι πρότινος –παρά τις απόπειρες του κ. Μπαλτά να προσδώσει θεωρητικό και ιδεολογικό μανδύα στην άτακτη πολιτική υποχώρηση.
Πρόκειται κατά πολλούς για προοίμιο των όσων θα επακολουθήσουν και της στάσης που συγκεκριμένα πρόσωπα θα υιοθετήσουν όσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα θα βυθίζονται βαθύτερα στο τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας το 2015.

Οι άγνωστοι Χ του Συνεδρίου
Η «προαναγγελία» Τσακαλώτου

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η στάση και η ρητορική που επέλεξε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια και απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωκομματικό ακροατήριο, πήρε αποστάσεις από την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης και τόνισε ότι «στο συνέδριό μας θα αναλύσουμε τα πάντα –και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάναμε σωστά –για παράδειγμα, θεωρώ επιτυχία τις 100 δόσεις και τον ανθρωπισμό στις φυλακές –και τα πράγματα που δεν πήγαν καλά, αλλά και την ήττα στη διαπραγμάτευση». Σημειώνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν ένας από τους λίγους που στην πορεία προς την εκλογική νίκη είχε αποστασιοποιηθεί σε κλειστές συζητήσεις από τη στρατηγική επιλογή της ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά, υποστηρίζοντας τη στάση αναμονής και τη λογική του ώριμου φρούτου.
Υπό το πρίσμα αυτής της «προαναγγελίας» Τσακαλώτου, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μην εξελιχθεί σε μια ανέφελη διαδικασία. Ουσιαστικό πολιτικό αντικείμενο προς διακύβευση μπορεί να μην υπάρχει, όμως η παντελής έλλειψη προετοιμασίας του κόμματος θεωρείται από κάποιους παράμετρος που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα για την ηγετική ομάδα. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, υπό αυτές τις συνθήκες και όσο η δυσφορία για τις πολιτικές της κυβέρνησης θα εντείνεται, το συνέδριο ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα ανοιχτό φόρουμ, όπου οι διάφορες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσουν να εκτονώσουν την απογοήτευσή τους –και να διαφυλάξουν φυσικά τις ζώνες επιρροής τους στο κομματικό πεδίο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ