Με κεντρικό στόχο να κερδίσει το κεντρώο κοινό πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευελπιστώντας οι ρωγμές που προκλήθηκαν στα τείχη του φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού Κέντρου με την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ πριν από εννέα μήνες να κλείσουν οριστικά. Εχοντας καταφέρει η ΝΔ να έχει υψηλή συσπείρωση (μεταξύ 85%-90%), επικεντρώνεται στην εφαρμογή της στρατηγικής «πολιτικό Κέντρο», ώστε να πετύχει τον αρχικό στόχο του, δηλαδή να εκφράσει τους πολίτες που κινούνται στο χώρο του Κέντρου.
Η εμφάνισή του στη ΔΕΘ, τόσο στην ομιλία όσο και στη συνέντευξη Τύπου, απευθυνόταν στους κεντρώους, εκτός ΝΔ, στους ψηφοφόρους του Ποταμιού, του ΠαΣοΚ, της Ενωσης Κεντρώων, ακόμη και στους κεντρώους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Το πολιτικό πλαίσιο έχει τεθεί και από εδώ και πέρα, με μεγαλύτερη ένταση, θα βρίσκει και θα αναδεικνύει τα κοινά σημεία και τα πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει πολιτική επαφή (π.χ. στον χώρο της Παιδείας) με ένα κοινό που δεν είχε ποτέ σχέση με τη ΝΔ, αλλά θεωρείται αστικό, φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό.
Το μόνο πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη, που διαπιστώνει ότι αυξάνεται η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύεται όλο και περισσότερο η «γαλάζια» παράσταση νίκης, είναι στα δεξιά του κόμματος, ενώ πρέπει να πείσει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής του πρότασης.
Παράλληλα, όμως, πέρα από την παγίωση κλίματος νίκης στις εκλογές, το στοίχημα του αρχηγού της ΝΔ είναι η διαμόρφωση δυναμικού και θετικού ρεύματος στην κοινωνία, ώστε να συσπειρωθεί γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση ο βασικός αστικός ιστός της χώρας.
Ο ίδιος, στις συζητήσεις που έκανε στον απόηχο της εμφάνισής του στη ΔΕΘ, μίλησε για τα επόμενα στάδια της πορείας του. Εχοντας κλείσει όλα τα εσωκομματικά μέτωπα και με δεδομένο ότι ακόμη και όσοι έχουν ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του έχουν ησυχάσει λόγω των θετικών δημοσκοπήσεων, θέλει να βάλει τις βάσεις για την πολιτική κυριαρχία του.
Το θετικό για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα για τον ίδιο. Το πλάνο, όπως έχει καταρτιστεί από τον σύμβουλο στρατηγικής Τάκη Θεοδωρικάκο, εξελίσσεται ικανοποιητικά. Οι τόνοι έχουν πέσει από πολλές εσωκομματικές πλευρές και δεν ασκείται δημόσια κριτική, ούτε αφήνονται υπονοούμενα. Ακόμη και στο παρασκήνιο υπάρχει σιωπητήριο και όσοι κατά καιρούς είχαν διαφορετική άποψη πλέον εμφανίζονται θετικοί έναντι του κ. Μητσοτάκη.
Η κατάσταση στο κόμμα και στην ΚΟ είναι αρκετά καλή πλέον, αν και χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά. Οι ρυθμοί έχουν ανέβει, όπως και η αποδοτικότητα, καθώς η προσμονή της ανόδου στην εξουσία έχει ενεργοποιήσει τους πάντες. Η επικοινωνιακή στρατηγική έχει βελτιωθεί αισθητά με κινήσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου και το μόνο σημείο στο οποίο χωλαίνει ακόμη και σήμερα η ΝΔ είναι η εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ. Και αυτό διότι αρκετά από τα πρόσωπα που εμφανίζονται δεν καταφέρνουν, παρά την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση, να κερδίσουν επικοινωνιακές μάχες, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί βουλευτές να μην είναι διαβασμένοι.
Η ηγεσία του κόμματος έχει επιχειρήσει να διορθώσει πολλά από όσα συμβαίνουν και ήδη έχει ενεργοποιήσει και νέα πρόσωπα (όπως οι Μακάριος Λαζαρίδης, Στέλιος Πέτσας κ.ά.) από το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ώστε να καλύψει τις αδυναμίες των βουλευτών. Παράλληλα, έχουν αναλάβει πιο ενεργό ρόλο οι δύο αντιπρόεδροι, οι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, που μιλάνε και σε διαφορετικά κοινά, αλλά και οι συντονιστές, Ντόρα Μπακογιάννη (έχει και ειδικό πολιτικό βάρος), Ολγα Κεφαλογιάννη, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Φορτσάκης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκη Κεραμέως, Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης, ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και συντονιστές όπως ο Βασίλης Κικίλιας, που έχει αναβαθμισμένο ρόλο, και οι Κώστας Καραμανλής, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Σκρέκας, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Γκιουλέκας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΝΔ θα συνεχίσει την πολυεπίπεδη, εφ’ όλης της ύλης, επίθεση στην κυβέρνηση, όπως γίνεται με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών (κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά) και της Τράπεζας Αττικής. Η ηγεσία της ΝΔ, αν και επιμένει ότι οι πολίτες κρίνουν, συγκρίνουν και εμπιστεύονται τον κ. Μητσοτάκη, μετά και την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και τονίζουν πως «είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την ελληνική κοινωνία» και ο «επόμενος Πρωθυπουργός», συντηρεί το κλίμα πόλωσης. Και αυτό διότι βασίζεται σε περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης, επενδύοντας στην εκστρατεία αποδόμησης του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς.

Την Τετάρτη στη Βουλή
Επίθεση στον Αλ. Τσίπρα

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας (αποφεύγουν να αναφέρονται στο αξίωμα του Πρωθυπουργού συνειδητά εδώ και εβδομάδες) συνεχίσει τον κατήφορο, δείχνοντας το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό «των ψεμάτων και της αλαζονείας». Σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης την προσεχή Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, όπου αναμένεται να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό, που κατά τον ίδιο είναι σε αποδρομή και απεικονίζει την παρακμή. «Την Τετάρτη στη Βουλή θα φανεί ότι ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί τον ρεαλισμό, την ευθύνη, την αλήθεια, την ενότητα των Ελλήνων, την ελπίδα και την αισιοδοξία, και από την άλλη ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί το ψέμα, τον διχασμό, την αναξιοπιστία, την απογοήτευση και πλέον και τα σκάνδαλα» λένε στην Πειραιώς.

Με τη στήριξη των πρώην
Καραμανλής και Σαμαράς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης
Στο κλίμα ομόνοιας εντός της ΝΔ έχουν συνδράμει, ο καθένας με τον τρόπο του, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ με παραταξιακή διάθεση κινείται, παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις που έχει, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που όμως σπεύδει να τονίσει σε συζητήσεις του την ανάγκη εθνικής ενότητας, αν και δεν φείδεται σε κριτική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «καραμανλικοί», πιο θετικοί έναντι του κ. Μητσοτάκη, μετά και τη στάση του στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και τη στήριξή του στον πρώην πρωθυπουργό, στηρίζουν την προσπάθειά του. Κομβικό ρόλο στο παρασκήνιο έχει διαδραματίσει η άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ της οικογενείας και της Ντόρας Μπακογιάννη που έχει σβήσει πολλές φωτιές καθώς έχοντας άριστη γνώση του παρασκηνίου προλαμβάνει ενίοτε αρνητικές εξελίξεις και κινήσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι και ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, επέλεξε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, να υπερασπιστεί την πρωθυπουργία Καραμανλή και τον πόλεμο στην τότε διαπλοκή και να πει ότι η σημερινή κυβέρνηση στήνει νέα διαπλοκή.
Ο κ. Σαμαράς, που επέλεξε εκτός από την ομιλία να παραστεί και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, εμφανίζεται θετικός για τις κινήσεις του προέδρου της ΝΔ, αν και έχει ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του.
Ο ίδιος μιλάει συνεχώς για τη δικαίωσή του και την «κληρονομιά» που άφησε η διακυβέρνησή του και η οποία, κατά τους «σαμαρικούς», είναι το… «σημείο αφετηρίας» του κ. Μητσοτάκη. Και όπως ανέφερε στα ενδότερα του περιβάλλοντός του, «στηρίζει τον Κυριάκο όχι μόνο για να φύγει ο Τσίπρας το ταχύτερο αλλά και για να δει το έργο του να ολοκληρώνεται».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ