Πιστεύει ότι «το πολιτικό σύστημα στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει δώσει τα ρέστα του να ρίξει την κυβέρνηση», διακηρύσσει όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Θεωρεί ότιη διαπλοκή δεν χτυπιέται με την αλλαγή φρουράς επιχειρηματιών στο τηλεοπτικό πεδίο ή με τον μαγικό αριθμό «4» των αδειών. όμως τον ικανοποιεί ότι η κυβέρνηση έκανε την αρχή και «τόλμησε αυτό που οι προκάτοχοί της έκαναν γαργάρα». Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από την «εμμονή της καθαρότητας» και να αποτελέσει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το επίκεντρο της δημιουργίας «μιας μεγάλης αριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής παράταξης». Οπως λέει, «ή με τη Δεξιά ή από ‘δώ…».
Σας ικανοποιεί ότι το «πορτοφόλι» έγινε σήμα κατατεθέν στο νέο τηλεοπτικό τοπίο;
«Με ικανοποιεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά ύστερα από 27 χρόνια επιχειρείται μια τέτοια διαδικασία. Ολοι δεσμεύονταν προεκλογικά καιτο ξεχνούσαν μετεκλογικά. Αυτή η κυβέρνηση τόλμησε αυτό που δεν τόλμησε κανένας από αυτούς τους λαλίστατους».
Ποιους λέτε λαλίστατους;
«Τα κόμματα. Πόσες φορές δεσμεύτηκαν τα κόμματα από το ’90 ως σήμερα;».

Χτυπιέται η διαπλοκή με την αλλαγή φρουράς επιχειρηματιών ή με τον μαγικό αριθμό «4» των αδειών;
«Οχι. Η διαπλοκή δεν είναι ένα απλό πράγμα που μπορεί να χτυπηθεί έτσι, αλλά είναι μια πρώτη πρωτοβουλία. Βλέπουμε, το πολιτικό σύστημα στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει δώσει τα ρέστα του για να ρίξει την κυβέρνηση. Αυτό έγινε και επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Καραμανλή. Αυτή όμως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω».
Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η διερεύνηση της υπόθεσης Attica Bank να εντοπίσει ευθύνες όχι μόνο προ αλλά και μετά τον Ιανουάριο του 2015;
«Ας περιμένουμε τα πορίσματα. Εκείνο που ξανατονίζω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση τόλμησε αυτό που έκαναν γαργάρα όλοι οι προκάτοχοί της –για να μιλήσω και πιο λαϊκά».
Πιστεύετε ότι ως το τέλος του χρόνου θα εξειδικευτούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ή, όπως είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, η διαδικασία θα τραβήξει πέρα από το 2018;
«Οχι, δεν είπε αυτό ο Δραγασάκης. Νομίζω ότι τον παρερμήνευσαν, όπως συνήθως. Ο Πρωθυπουργός συζητούσε στη Νέα Υόρκη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ το ζήτημα του χρέους, του Προσφυγικού και του Κυπριακού και εδώ έχουν πέσει όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, να ρίξουν την κυβέρνηση. Μουθυμίζει άλλες εποχές. Δεν θέλω να την ταυτίσω, αλλά όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος πάλευε το 1920 για τα συμφέροντα της Ελλάδας, εδώ όλοι οι υπόλοιποι υπονόμευαν την παρουσία του. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται».
Πάντως, η κριτική δεν μπορεί να θεωρείται πάντα υπονόμευση.
«Δεν είναι κριτική. Εδώ επιστρατεύονται θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Θεοί και δαίμονες επιστρατεύονται. Διότι χωρίς να έχουν πορίσματα στα χέρια τους βγήκαν να καταδικάσουν τους πάντες. Ηκυβέρνηση τόλμησε πολιτικά να συγκρουστεί με όλο αυτό το σύστημα».
Είναι πιθανή μια προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ μετά τη διαφαινόμενη μη ευόδωση της συνεργασίας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς;
«Κοιτάξτε, εγώ δεν έκρυψα ποτέ την πολιτική μου καταγωγή και κυρίως είμαι πάντα περήφανος για τον ιδρυτή και ηγέτη της μεγάλης αυτής δημοκρατικής παράταξης, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο δεν αρνήθηκα ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές από την εποχή τουαστερισμού του Σημίτη ως εδώ. Τώρα πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαλλαγεί από τη λογική της εσωστρέφειας και την εμμονή της καθαρότητας. Καθαροί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Θα τολμούσα να σας πω ότι και στη ΝΔ υπάρχουν και παντού. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της δημιουργίας μιας μεγάλης αριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής παράταξης. Διότι απέναντι συγκροτείται ένα μέτωπο νεοφιλελεύθερο, σκληρό, απρόσωπο. Απέναντι σε αυτό τον άγριο χειμώνα που απειλεί την κοινωνία και την κοινωνική δημοκρατία οφείλει ιστορικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού έτσι ήρθαν τα πράγματα, με αποφασιστικότητα και γενναιότητα να εργαστεί για τη συγκρότηση αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Και εκεί θα καθαρίσει η ήρα από το στάρι. Αυτό έγινε και το ’75. Πολλοί από την Ενωση Κέντρου πήγαν στη Δεξιά και πολλοί ήρθαν στο ΠαΣοΚ. Ετσι πάει η ιστορία».
Με έναν νέο δικομματισμό;
«Με ένα ευρύτερο μέτωπο, μια μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη. Το πώς θα αρθρώνεται θα το δούμε. Θα είναι συμμαχία; Θα είναι παράταξη; Θα το δούμε, αλλά δεν μπορεί να είμαστε και με τον παπά και με τον ζευγά. Ή με τη Δεξιά ή από ‘δώ…».
Επομένως με το ΠαΣοΚ, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχετε κοινούς τόπους.
«Βεβαίως, ο δημοκρατικός χώρος περιμένει. Είμαι σάρκα από τη σάρκα του και δεν μπορώ να μην αρθρώνω αυτόν τον λόγο».
Εχουν βάση οι απόψεις που θέλουν την κυβέρνησηνα φοβάται το ενδεχόμενο ανάληψης εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα ηγετικού ρόλου στην κεντρική πολιτική σκηνή;
«Ποιανού χώρου ηγέτης; Τα σχήματα αυτά είναι θνησιγενή. Οσοι διαβάζουν πολιτική ιστορία ξέρουν –το επιχείρησαν, και μάλιστα προσωπικότητες πολύ ισχυρές, αν θυμηθεί κανείς τον Αντώνη τον Τρίτση, τον μακαρίτη τον Αρσένη και πάρα πολλούς άλλους. Ως εκ τούτου δεν φοβάμαι τον κ. Στουρνάρα αν κάποια στιγμή επιλέξει να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Εγώ θεωρώ ότι ο παίκτης του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου ο καθοριστικός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Από αυτόν εξαρτώνται πολλά πράγματα, από το πώς θα τα διαχειριστεί, πώς θα τα αντιμετωπίσει και τι έμπνευση θα έχει στις πρωτοβουλίες που θα πάρει».


Οι συντάξεις, οι εκλογές και η κρίση του λαού
Διαχειριζόμαστε τη φτώχεια αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι ηκυβέρνηση έχεικάνει σημαία της την καλύτερησε σχέση με τη ΝΔ διαχείριση της φτώχειας;

«Η κυβέρνηση βρέθηκε μέσα σε έναν κυκεώνα. Το τι παραλάβαμε το γνωρίζει κι ο ελληνικός λαός. Διαχειριζόμαστε δυστυχώς τη φτώχεια, αλλά έχουμε στο DNA της πολιτικής μας το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε δύο χρόνια που θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια της τετραετίας, τότε ας μας κρίνει ο ελληνικός λαός με τον πιο αυστηρό τρόπο. Και αν πραγματικά δεν έχουμε δικαιώσει την εμπιστοσύνη του, να μας στείλει στα μαθητικά έδρανα της αντιπολίτευσης».
Πόσο «αριστερή» είναι η επίκληση ότι δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις, όταν ο συνταξιούχος βλέπει να μειώνεται η σύνταξή τουως σύνολο και παράλληλα εξουθενώνεται από την υπερφορολόγηση;
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε επιλέξει να πέσει και να αφήσει τη χώρα στο χάος. Επέλεξε να πάρει επάνω της όλη την ευθύνη. Θα κριθεί. Το δέχομαι ότι μειώθηκαν οι συντάξεις, τα επικουρικά, την ίδια στιγμή όμως όλοι οι άνθρωποι άνω των 65 που τους είχε κοπεί η σύνταξη, οι ανασφάλιστοι, από την 1η Οκτωβρίου παίρνουν τη σύνταξή τους. Αυτό γιατί δεν το λέτε;Κλαίγανε τα ΜΜΕ για τα νοσοκομεία. Τώρα υπάρχει βελτίωση και στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία, όπου σύντομα θα μπει και αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό. Λοιπόν είναι πολλά, μικρά μεν, που μπολιάζουν το αίσθημα ότι με την κοινωνική δικαιοσύνη προσπαθεί η κυβέρνηση».
Είστε από τους υπουργούς που εισηγούνται πρόωρες εκλογές;
«Το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας στην Ελλάδα ως πρωθυπουργός είναι να κάνει εκλογές. Το λέω με πολλή έμφαση. Γιατί; Γιατί σε μια περίμετρο γεωστρατηγικής αστάθειας η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει πολιτική και γεωστρατηγική σταθερότητα. Θα επιλέξει να πάει τώρα σε εκλογές; Να έρθει τι; Υπάρχει εναλλακτική;».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ