Πιο κοντά στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου κινείται η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα στη Βουλή για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων.
Την Παρασκευή το βράδυ με επιστολή του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «κλείδωσε» το πλέον ακανθώδες ζήτημα, που ήταν η σύνθεση των μελών του πανίσχυρου εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, παρά τις αρχικές αντιδράσεις των θεσμών, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το συμβούλιο έγιναν δεκτές. Πρόκειται για τους Γιώργο Σταμπουλή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Ολγα Χαρίτου, ειδική στα χρηματοοικονομικά, και το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Ταβλά, η υποψηφιότητα του οποίου δεν συνάντησε αντιρρήσεις ευθύς εξαρχής.
Ο συνεργάτης της Λαγκάρντ


Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε φέρνει στη θέση του επικεφαλής του Υπερταμείου τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, επί χρόνια συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ το έτερο μέλος του εποπτικού συμβουλίου από την πλευρά των θεσμών θα είναι ο Πορτογάλος Ντέιβιντ Κασπάρ.
Με βάση το Μνημόνιο 3 το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα έχει πενταμελές εποπτικό συμβούλιο με παρουσία δύο Ευρωπαίων που θα ορίζονται από την ευρωπαϊκή πλευρά και θα ελέγχουν επί της ουσίας τα πάντα. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων και μία από τις πρώτες και πολύ σημαντικές είναι ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική αυτή εξέλιξη.
Οπως τονίζουν κύκλοι του υπουργού Οικονομίας, το Ταμείο σε λίγους μήνες θα αποτελεί ζωντανό οργανισμό στην ελληνική πραγματικότητα καθώς μπορεί να συμβάλει στην κινητοποίηση κεφαλαίων που θα διατεθούν για τη μείωση του χρέους αλλά και για την αξιοποίηση – ανάπτυξη κρατικής περιουσίας.
Η κυβέρνηση θεωρεί ακόμη ότι το Ταμείο αποτελεί σημαντική διαρθρωτική αλλαγή καθώς απελευθερώνονται οι ΔΕΚΟ από τον κρατικό και κομματικό εναγκαλισμό. Η πολιτική για τις ΔΕΚΟ αποσκοπεί να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα. Αλλά στον βαθμό που οι πόροι είναι περιορισμένοι θα πρέπει να αλλάξουν, να γίνουν πιο διαφανείς, πιο λειτουργικές, πιο κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων που εξυπηρετούν.
Η κατεύθυνση που δίνεται πλέον στις διοικήσεις είναι η σχέση τους με τα υπουργεία να είναι στενή, αλλά παύει να είναι σχέση εξάρτησης καθώς το Ταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο.
Αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ


Από τον νόμο 4336/2016 δεν φαίνεται να προκύπτουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ που περνούν στο Υπερταμείο, παρά τις μεγάλες αλλαγές που θα γίνουν στο επίπεδο της διοίκησης.
Ο νόμος προβλέπει ότι το Ταμείο θα διέπεται από διεθνείς αρχές διαφάνειας και ευθύνης, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, με σκοπό να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους. Προβλέπονται λοιπόν τυποποιημένες διαδικασίες και υποχρεώσεις δημοσιότητας και διαφάνειας, η τήρηση των οποίων θα ελέγχεται από το εποπτικό συμβούλιο.
Ανοίγει ο δρόμος για τα 2,8 δισ.


Με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ήρθε την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή έκλεισαν τα 13 από τα 15 προαπαιτούμενα και εκκρεμεί ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι απαραίτητος για τη μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον νικητή του διαγωνισμού. Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα.
Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Στο Υπερταμείο περνούν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακών Υποδομών, Αττικού Μετρό και ΕΛΒΟ, όχι όμως και της ΕΑΒ, που προβλέπεται να διαχωριστεί σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος.
Στη ΔΕΗ το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 51% και το υπόλοιπο 49% είναι μετοχοποιημένο. Από το 51% του Δημοσίου το 17% έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθεί το υπόλοιπο 34%.
Στην ΕΥΑΘ το ποσοστό του Δημοσίου φτάνει το 74% ενώ το 21% είναι μετοχές στην ελεύθερη αγορά και 5% κατέχεται από τη γαλλική Suez. Από το ποσοστό του Δημοσίου ποσοστό 54% εκχωρείται στην ΕΔΗΣ και 23% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.
Στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 61%, ποσοστό 10% κατέχεται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, νυν Τράπεζα Πειραιώς και 29% είναι μετοχοποιημένο. Με τη δημιουργία του Υπερταμείου από το ποσοστό του Δημοσίου το 11% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 50% στην ΕΔΗΣ ΑΕ.
Η ΕΛΒΟ ΑΕ βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2014. Ο στόχος της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών είναι να επιχειρήσει μια διάσωση εταιρείας α λα ελληνικά.
Το Αττικό Μετρό είναι 100% κρατική εταιρεία η οποία από το 2013 είναι ελλειμματική για πολλούς και διάφορους λόγους. Η προσπάθεια και εδώ είναι η εταιρεία να περάσει σε κερδοφορία.
Η επαγγελματική διοίκηση


Καθησυχαστικός για το θέμα της εκποίησης εταιρειών δημοσίου συμφέροντος όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, που δηλώνει πως «το γεγονός ότι μία ΔΕΚΟ πάει στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι πάει για να ιδιωτικοποιηθεί».
Πηγές της Κομισιόν συμπλέουν με αυτή την αντίληψη λέγοντας ότι στόχος είναι η επαγγελματική διοίκηση και η αποφυγή ελλειμμάτων που παραδοσιακά δημιουργούν οι κομματικές διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
  • Στον ΟΑΕΕ εντάσσονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες που δεν είναι ταυτόχρονα αγρότες και δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. Από 1.1.2017 θα πρέπει να καταβάλλουν το 20% του δηλωτέου εισοδήματός τους για κύρια ασφάλιση (και όχι το 14% όπως ισχύει για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) αλλά και εισφορά 6,9% υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα μεταβεί σταδιακά στον συντελεστή 6,9% όπως οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για την περίοδο 2017-2019.
  • Καταργούνται οι εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κ.ά.) που διαθέτουν ως πέντε χρόνια ασφάλισης χάρη στις οποίες μετέβαιναν σταδιακά στον συντελεστή 6,9% της εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ το 2019. Μετά τις αλλαγές η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μεταβαίνει απευθείας στο 6,9% από 1.1.2017. Παράλληλα θεσπίζει έκπτωση μόλις 2% κατ’ έτος αντί για 15% για την αναγνώριση πλασματικών ετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ