Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίχθηκε η συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την «Έξαρση Εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αδρανεί με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας – υποκύπτοντας σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί σχέσεις με αντεξουσιαστές και «μπαχαλάκηδες» – ενώ ο αρμόδιος υπουργός, αντιγύρισε τα «πυρά» για «αδράνεια», στην προηγούμενη κυβέρνηση, που αντιμετώπισε την Αστυνομία σαν κομματικό ακροατήριο και παρέλειψε τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.
Ο Νίκος Τόσκας τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που προσπαθεί να κινηθεί στη λογική της εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών στον τομέα της αστυνόμευσης και υπεραμύνθηκε του έργου του, τόσο ως προς το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, λέγοντας μάλιστα πως κατέστη επιτακτική ανάγκη λόγω της αδράνειας που είχε επιδειχθεί τόσα χρόνια, όσο και ως προς την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέκρουσε τις σχετικές αναφορές των βουλευτών της ΝΔ περί του «άβατου» των Εξαρχείων και για εκτίναξη της εγκληματικότητας εκεί, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, κατηγόρησε την ΝΔ ότι «θωπεύει ακροδεξιά αυτιά».
Ο κ. Τόσκας τόνισε πως με βάση τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών, καταγράφεται μείωση στα ποσοστά του «μεγάλου» εγκλήματος και αφού αναφέρθηκε στην αστυνομική επιχείρηση κατά της μαφίας των ναρκωτικών στα Εξάρχεια, απηύθυνε το ερώτημα για το πότε έγινε παρόμοια επιχείρηση επί των ημερών της Ν.Δ. Ακόμη είπε πως έγιναν 86 συλλήψεις «μπαχαλάκηδων» εντός του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως παραμένει το πρόβλημα με τα «μικρά» εγκλήματα (π.χ. κλοπές) γι’ αυτό, εξήγησε ότι το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας επικεντρώνεται στο να κατέβουν περισσότεροι αστυνομικοί στο πεζοδρόμιο, κοντά στον πολίτη, και να αφαιρεθούν από την προστασία υψηλών προσώπων. Στο σημείο αυτό, είπε πως ο αριθμός των αστυνομικών που απασχολούνται σε πρόσωπα είναι πολύ υψηλός και σημείωσε ότι υφίστανται πιέσεις προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να μην αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Αναφερόμενος στην Ειδομένη, είπε πως έφυγαν από εκεί μέσα σε λίγες ημέρες 13.000 άνθρωποι και αντιπαρέβαλε με την κατάσταση στο Καλαί, που υπάρχουν 3.500 πρόσφυγες επί επτά χρόνια και «μάλιστα οι γαλλικές αρχές προβληματίζονται και θέλουν να πάρουν μαθήματα, να δουν με ποιον τρόπο ενεργήσαμε εμείς».


ΝΔ: Αναρχικοί δρουν ανενόχλητοι
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι αυτή τη στιγμή η αίσθηση των πολλών είναι ότι δεν υπάρχει το κράτος ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, ότι υπάρχει μία υπόγεια συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ατόμων που δημιουργούν επεισόδια («μπαχαλάκηδες) «οι οποίοι περιέργως πως κατά διαστήματα επιτίθενται και άλλες φορές κάθονται στο καβούκι τους και δεν κάνουν απολύτως τίποτα».

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ευχήθηκε να είναι η ανασυγκρότηση που επιχειρεί ο κ. Τόσκας προς το καλό της αστυνομίας και να δώσει ένα σωστό μήνυμα στην κοινωνία, όμως είπε πως αν δεν προχωρήσει αποφασιστικά και δεν συγκρουστεί με την πτέρυγα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητεί να κάθεται αδρανής, δεν θα γίνει τίποτα σε αυτή τη χώρα.

«Ένα χρόνο μετά, τελείωσαν οι ευχές και πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Κι η πραγματικότητα είναι ότι κάθε δεύτερη μέρα έχουμε επεισόδια στα Εξάρχεια, καταλήψεις κτιρίων και εμπρησμούς», είπε ο Μάκης Βορίδης προσθέτοντας πως έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πραγματικότητα της ανασυγκρότησης του αναρχικού χώρου στη βάση ακριβώς των επεισοδίων, το πρωτοφανές των ένοπλων περιπολιών.

«Έχουμε ένοπλη πολιτοφυλακή των αναρχικών, η οποία μάλιστα τραβάει και την ευγενή δράση της και κυκλοφορούν επιδεικνύοντας τον οπλισμό τους. Άραγε, για να πουν τι; Ότι είμαστε εκεί, είμαστε έτοιμοι, έχουμε καταργήσει το κράτος» ανέφερε.

«Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι επανειλημμένως σε εσάς και τον προκάτοχό σας δημιουργούν αναχώματα και δεν αφήνουν την Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της;», ρώτησε τον Νίκο Τόσκα, ο πρώην υπουργός, Βασίλης Κικίλιας.
«Αντί τα Εξάρχεια να αναδειχθούν σε μια σύγχρονη Μονμάρτη, κατάντησε άβατο» είπε η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία διερωτήθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό «αν έχει γίνει κάποια συμφωνία».
Η Νίκη Κεραμέως, έκανε αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για την περιοχή της Αττικής για τα έτη 2014- 2015, για να πει ότι αναδεικνύουν την αύξηση της εγκληματικότητας μεταξύ των δύο αυτών ετών, η οποία «οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι έκλεισε το μάτι στην ατιμωρησία και πέρασε το μήνυμα ότι θα ανεχτεί την ανομία». Η πρωτεύουσά μας πολιορκείται και μαζί με αυτήν ενδεχομένως στο μέλλον και η Δημοκρατία μας.
Ο επίτιμος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, περιέγραψε μια κατάσταση με τους αναρχικούς και τους εξτρεμιστές να δρουν ανενόχλητοι στις γειτονιές της πρωτεύουσας, «σπέρνοντας τον τρόμο στους πολίτες». Στελέχη της Αστυνομίας έχουν μπει στο στόχαστρο και δέρνονται δημόσια, την ώρα που προστατεύουν την πατρίδα, υπενθύμισε τον ξυλοδαρμό του διοικητή της Τροχαίας και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση «σταθερή στις ιδεοληψίες της, έχει επιλέξει στρατόπεδο, αυτό του απλού παρατηρητή, έχει απονευρώσει την Αστυνομία, έχει καταργήσει τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης, όπως την Ομάδα ΔΕΛΤΑ, κάνοντας τα χατίρια, ενώ έχει απομακρύνει και τις Δυνάμεις της Ασφάλειας και Αποκατάστασης της Τάξης από το κέντρο της Αθήνας, όσο θα έπρεπε».

«Γιατί επιλέγετε συνειδητά να ανέχεστε όλα αυτά τα οποία καθημερινά τα αντιλαμβάνεστε, τα βλέπουμε, τα πληροφορούμαστε. Αυτή είναι η ηθική και το ιδεολογικό στίγμα που δίνετε έναντι όλων αυτών που παρανομούν;» απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό, ο Δημήτρης Κυριαζίδης.

«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ιδεοληπτικής εμμονής της ΝΔ στο «αλήστου μνήμης σχήμα της θεωρίας των δύο άκρων», γέννημα θρέμμα τηλεαστέρων που υπηρέτησαν με απαράμιλλο ζήλο την προπαγάνδα και τα αφεντικά τους, τους καναλάρχες που χαϊδεύετε», απάντησε προς τους βουλευτές της ΝΔ, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Παπαθεωδόρου, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι στέλνει «το μήνυμα μιας παρατεταμένης αδράνειας, μιας δειλής αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας».

Από το Ποτάμι, ο Ιάσων Φωτήλας, έκανε λόγο για τις σοβαρές ανησυχίες των αστυνομικών ενώσεων για την πολιτική της ήπιας διαχείρισης που εφαρμόζει το υπουργείο. Ο Κ. Κατσίκης (ΑΝ.ΕΛ.) είπε ότι επί των ημερών της ΝΔ, έγιναν μεγάλα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ρώτησε «σε πόσους έβγαλε τις κουκούλες ο κ. Σαμαράς;». Με τις συγχωνεύσεις των αστυνομικών τμημάτων, διαφώνησε ο Γεώργιος Καρράς, εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων.

«Έγινε έργο χωρίς προτεραιότητες» υπογράμμισε ο κ. Τόσκας επισημαίνοντας πως δεν υπήρχε σύνδεση με την κοινωνία, «η κοινωνία έβλεπε απέναντι την αστυνομία» και σημείωσε ότι αυτό πλέον αλλάζει γι αυτό και παρατηρούνται επιτυχίες της Αστυνομίας «δίνεται πρωτοβουλία στον αστυνομικό». Σχετικά με την Ομάδα Δέλτα, αιτιολόγησε πως έγινε μια ομάδα «δημιουργίας επεισοδίων και όχι πρόληψης και καταστολής».
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έκανε επιχειρήσεις εντυπώσεων στα Εξάρχεια «με κάμερες τοποθετημένες και άλλα τέτοια αστεία πράγματα». «Πότε κάηκε η Αθήνα, πότε πέταγαν τα ψυγεία, πότε έγιναν τα μεγάλα επεισόδια του Πολυτεχνείου, πότε τόλμησε η Αστυνομία να μπει τα Εξάρχεια συστηματικά με πληροφορίες; Πότε συλλάβατε κάποιον που χτύπησε αστυνομικό;» ρώτησε και κατέληξε λέγοντας πως «Αναγκαστήκαμε να στήνουμε επιχειρήσεις και συστήματα πληροφοριών από την αρχή».