Σκληραίνει τη στάση της η Νέα Δημοκρατία για το σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει, του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και λίγη ώρα μετά την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Βουλή, κατέθεσε με εντολή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της αυτή, συντηρεί στην πρώτη γραμμή το θέμα και ουσιαστικά θέλει να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης, καθώς η ηγετική ομάδα, εκτιμά ότι η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς είναι η αφετηρία και το έναυσμα, προκειμένου αυτή η υπόθεση, με απόλυτη διαφάνεια, με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί ποινικά».

Παράλληλα, η Ν.Δ. προειδοποιεί τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να μην διανοηθεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για να καλύψει ευθύνες που θα προκύψουν από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει, πως «οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά – Καμμένου στο θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ολοφάνερες στα μάτια των πολιτών» και στέλνει το εξής μήνυμα στον κ. Παππά: «Καθώς διάφορες πληροφορίες διακινούνται γύρω από το θέμα, θέλουμε να προειδοποιήσουμε: Να μη διανοηθεί ο κ. Παππάς να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να καλύψει βαριές ευθύνες και σοβαρές παραλείψεις. Η Βουλή δεν θα γίνει πλυντήριο των ευθυνών τους».



Στη μηνυτήρια αναφορά, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ., μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιωάννης Τραγάκης,Κωνσταντίνος Τζαβάραςκαι Χαράλαμπος Αθανασίου, επισημαίνεται ότι η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της«προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Επίσης, στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, σημειώνεται ότι«η ανωτέρω Επιτροπή ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης, αφού είναι σαφές ότι δεν ενήργησε τέτοιο έλεγχο».

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. οι δηλώσεις ενός εκ των υποψηφίων ότι η στρατηγική του ήταν να ανεβάσει το τίμημα, αλλά και όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον μη, επί της ουσίας έλεγχο πόθεν έσχες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, αλλά και στην σχετική προκήρυξη, έχουν ήδη τινάξει το διαγωνισμό στον αέρα. «Συνολικά η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι προβληματική, όπως και η μηχανική του ελέγχου πόθεν έσχες» αναφέρουν κεντρικά στελέχη του κόμματος και συμπληρώνουν ότι στη συνείδηση των πολιτών ο διαγωνισμός έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά.

«Κάποια στιγμή, οι αυταπάτες τελειώνουν και τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Η Νέα Δημοκρατία, ορκισμένη να υποστηρίζει τη διαφάνεια, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά δια των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου ένας έωλος διαγωνισμός να τύχει μεγαλύτερης διερεύνησης» τόνισε μετά την επίσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο γραμματέας της Κ.Ο. Κώστας Τσιάρας και συμπλήρωσε: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να βρεθούν στο φως. Είναι υποχρέωσή μας, είναι υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία, είναι υποχρέωση απέναντι στη Δημοκρατία».

Ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάκης Βορίδης που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε για σκάνδαλο στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και είπε: «Ζητάμε να ελεγχθούν οι τυχόν τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις της Επιτροπής, του Γραμματέα, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου για όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία και τα οποία ξεκάθαρα μαρτυρούν ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες είναι από ανύπαρκτος, έως εντελώς πλημμελής».