Έως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, ενώ έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν καθοριστεί τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε στην Wall Street Journal ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η συμμετοχή στο QE θα είναι το κλειδί για να προσελκύσει επενδυτές. Όλοι θα καταλάβουν ότι το Grexit έχει περάσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε: «Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι στο δικό μας «γήπεδο»». Όπως είπε, «το δίλημμα είναι για τη Γερμανία και για άλλες χώρες που θέλουν το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα».

Σημείωσε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να αποφασίσουν: «Είτε θα έχουν το ΔΝΤ στο «πλοίο» και θα καθορίσουν συγκεκριμένα μέτρα, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι επάνω στο «πλοίο» και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους, πώς θα συνεχίσουν χωρίς αυτό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η απόφαση για την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης πέρυσι το καλοκαίρι, μετά από μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές, ήταν ένα δύσκολο δίλημμα για αυτόν.

«Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματά μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια, ήταν επαρκώς δίκαια, αλλά επειδή οι συσχετισμοί εξουσίας ήταν κακοί για εμάς», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο αγώνας αυτός ήταν χρήσιμος επειδή άλλαξε τον τρόπο που άλλες χώρες βλέπουν τους Έλληνες.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την κρίση αυτή, παρά το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεχώρισε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο του για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και σημείωσε: «Η Ανγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος της γενναίας απόφασης που πήρε το περασμένο έτος […] αλλά η Μέρκελ πήρε την απόφασή της ως Ευρωπαία ηγέτης. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν διχασμένη».