Πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Οκτώβριο του 2015, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην τοποθέτησή του σκιαγραφούσε το νέο τραπεζικό τοπίο που οραματίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Η ανακεφαλαιοποίηση» έλεγε «δεν είναι επαρκής από μόνη της. Απαιτείται η δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών το οποίο δεν θα τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Απ’ αυτή την άποψη έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής».
Η «μαύρη τρύπα» και η χρηματοδότηση
Η κυβέρνηση προσπάθησε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της, αρχικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Αττικής. Ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ως αρμόδια εποπτική αρχή, ζητούσε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, τη λειτουργία της τράπεζας με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια από διοίκηση στελεχωμένη από ανθρώπους της αγοράς, το Ταμείο των Μηχανικών, θέλοντας να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο, έριξε στη «μαύρη τρύπα» της Αττικής άλλα 400 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξαϋλωθεί από την κατάρρευση της μετοχής της. Μάλιστα για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ.κ. Δραγασάκης και Χρήστος Σπίρτζης θεωρείται ότι άσκησαν όλη την επιρροή τους.
Μόνο τυχαίο δεν κρίνεται το γεγονός ότι οργανισμοί που εποπτεύονται από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, όπως η ΕΥΔΑΠ και το Αεροδρόμιο Αθηνών, συμμετείχαν με 20 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, ενώ το ασφαλιστικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ έβαλε 55 εκατ. ευρώ έχοντας υποστεί σημαντική ζημιά. Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση δεν ολοκληρώθηκε καθώς συγκεντρώθηκαν 70 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα απαιτούμενα. Ταυτόχρονα η διοίκηση της τράπεζας παρέμεινε υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ και, παρά τις συστάσεις της ΤτΕ, η οργάνωση και η λειτουργία της απέχουν πολύ από τα προβλεπόμενα στάνταρντ.
Ολα αυτά προκάλεσαν τον έλεγχο στην Αττικής από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ και της ΤτΕ. Μπορεί η Αττικής να μην είναι συστημική τράπεζα αλλά ελέγχεται από την ΤτΕ με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια.Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε αλλαγή διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό που ανησυχεί τις εποπτικές αρχές είναι οι απαρχαιωμένες δομές έγκρισης και παρακολούθησης δανείων.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι «η Αττικής έχει προβλήματα στην αναγνώριση, στην τιμολόγηση και στη διαχείριση των κινδύνων». Μάλιστα στο πόρισμα επισημαίνεται ότι έχει δοθεί σημαντικός αριθμός δανείων κάτω από το μέσο κόστος διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας, που σημαίνει ότι η διοίκηση της Αττικής έδινε χαριστικά δάνεια σε «ημετέρους». Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που η ΤτΕ αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη με μια πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά χρονικά απόφαση να απαγορεύσει στην τράπεζα να δίνει νέα δάνεια.

«
Δεν θα αφήσουμε την Αττικής να γίνει Τράπεζα Κρήτης» λένε στην ΤτΕ βλέποντας την ευνοϊκή διάθεση με την οποία η τράπεζα αντιμετώπιζε τη χρηματοδότηση ορισμένων κατασκευαστικών, τεχνικών και εργολαβικών εταιρειών φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στα μεγάλα προβληματικά δάνεια της Αττικής είναι η χρηματοδότηση των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος πήρε τη μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες παρουσιάζοντας ως πηγή τραπεζικής χρηματοδότησης δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη, και του πολιτικού μηχανικού Σπύρου Ζαννιά, διακεκριμένου συνδικαλιστή στο ΤΕΕ με την παράταξη του ΠαΣοΚ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης «θαλασσοδάνεια» αναφέρεται ότι έχουν δοθεί σε τεχνικές εταιρείες και σε φωτοβολταϊκά πάρκα.
Το παρασκήνιο για τη νέα διοίκηση
Η απαγόρευση χορήγησης νέων δανείων ισχύει μέχρι να υπάρξει νέα διοίκηση στην Αττικής, η οποία να έχει την έγκριση των εποπτικών αρχών και μαζί να καταστρώσουν σχέδιο εξυγίανσης της τράπεζας. Την περασμένη Πέμπτη η ΤτΕ απέρριψε την πρόταση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικής.
Υστερα από πλούσιο παρασκήνιο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου προτάθηκε ο Τάκης Ρουμελιώτης, πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, για τη θέση του προέδρου ο Μάκης Σαπουντζόγλου, ηγετικό στέλεχος της πάλαι ποτέ Ιονικής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ της Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και για αντιπρόεδρος ο Κώστας Μακέδος, πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος, αν και προέρχεται από τη ΝΔ, έχει τη στήριξη του κ. Σπίρτζη.
Ωστόσο, αρχική επιλογή ήταν ο Θόδωρος Πανταλάκης, πρώην διοικητής της ΑΤΕ, ο οποίος είχε πάρει πράσινο φως τόσο από τον κ. Στουρνάρα όσο και από τον κ. Δραγασάκη. Σύμφωνα όμως με πληρφορίες, υπήρξε έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα από τους κ.κ. Σπίρτζη και Μακέδο, οι οποίοι τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου, επέβαλαν τις επιλογές τους. Ωστόσο η ΤτΕ η οποία αξιολόγησε τις υποψηφιότητες έκοψε τους κ.κ. Σαπουντζόγλου και Μακέδο και ενέκρινε μόνο τον κ. Ρουμελιώτη όχι όμως για διευθύνοντα σύμβουλο αλλά ως μη εκτελεστικό πρόεδρο, ο οποίος τελικά μαζί με τον κ. Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αποτελούν τη συμβιβαστική λύση.
Σόου και σκοπιμότητες
Τα ερωτηματικά για την έφοδοτων εισαγγελέων

Την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για την Αττικής, οι οικονομικοί εισαγγελείς έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας Mindwork Business Solutions της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του κ. Στουρνάρα, για υπόθεση που αφορά παλαιότερα προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη διαχείριση των οποίων συμμετείχε η εταιρεία της. Αυτό που προσάπτουν στη σύζυγο του κ. Στουρνάρα είναι ότι συμμετέχοντας σε κοινοπραξία πήρε μέρος και κέρδισε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για διαφημιστική εκστρατεία εναντίον της πολυφαρμακίας και πως δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής γιατί στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για εισφοροδιαφυγή.

Πρόκειται για γνωστή υπόθεση για την οποία έχουν καταθέσει στο παρελθόν επερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έχει συζητηθεί στη Βουλή. Οπως έχει υποστηρίξει ο κ. Στουρνάρας, οι διαγωνισμοί έγιναν προτού ο ίδιος αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και η καμπάνια έτρεξε στη συνέχεια, ενώ η υπόθεση της εισφορδιαφυγής είναι από το 1978, αφορά την οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα της κυρίας Νικολοπούλου και η υπόθεση εκδικάστηκε το 1984.

Βεβαίως, η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του κ. Στουρνάρα λίγες ώρες προτού δημοσιοποιηθεί η απόφαση της ΤτΕ για τη διοίκηση της Αττικής προκαλεί ερωτηματικά. Η κυρία Νικολοπούλου κάνει λόγο για «στοχευμένο και αδικαιολόγητο θόρυβο» τονίζοντας ότι «πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου». Μιλώντας στον Bήμα Fm ο Σπύρος Μουζακίτης, δικηγόρος της κυρίας Νικολοπούλου, είπε ότι «έγινε ένα σόου με σοβαρές δικονομικές αταξίες και το μυαλό πάει σε σκοπιμότητες».
Oπως εξήγησε, «για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη προ πολλού και υπάρχει εκκρεμής δικογραφία σε ειδικό ανακριτή. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει καμία άλλη ενέργεια από κανέναν παρά μόνο από τον ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. Αυτό που έγινε χθες δεν έγινε με παραγγελία του συγκεκριμένου ανακριτού, δεν επέδειξαν υπηρεσιακές ταυτότητες, ούτε το κλιμάκιο της Oικονομικής Αστυνομίας ούτε ο εισαγγελέας. Παρουσίασαν μόνο ένα ανεπικύρωτο φωτοτυπικό αντίγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ενώ την ώρα της εφόδου υπήρχε μια κουστωδία από δημοσιογράφους και κάμερες. Πρέπει να παραγγελθεί άμεσα προκαταρκτική εξέταση για να δούμε ποιος διέρρευσε αυτή την πληροφορία για μια πράξη η οποία διέπεται από την αρχή της απολύτου μυστικότητος» δήλωσε ο κ. Μουζακίτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ