Την Τρίτη θα προχωρήσουν οι αλλαγές στην Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και συμφωνήθηκε στην 90 λεπτών συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας, παρόντος και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη.

Ο κ. Στουρνάρας είπε στον πρωθυπουργό ότι το πόρισμα για την Αττική Τράπεζα θα το στείλει πολύ σύντομα στον εισαγγελέα ώστε να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για όσα έγιναν με τη συριζαϊκη αυτή τράπεζα. Η μετάβαση του κ. Στουρνάρα στο Μαξίμου έγινε στο απόηχο της εφόδου που έκαναν η οικονομική αστυνομία και ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου την Πέμπτη, για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κύριο όμως θέμα συζήτησης ήταν η Τράπεζα Αττικής και μάλιστα ο κ. Στουρνάρας ενημερώνοντας τον κ. Τσίπρα για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα του είπε ότι όλες οι τράπεζες πάνε σχετικά καλά πλην της Αττικής: «Πρέπει να εξυγιάνουμε την Τράπεζα Αττικής», είπε συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας, αρχίζοντας με τις αλλαγές στη διοίκησή της, αλλά και την αποστολή του πορίσματος (με τα χορηγούμενα δάνεια και τον τρόπο χορήγησής τους και γενικά όλες τις τραπεζικές και μη ενέργειες που έκανε η διοίκηση της τράπεζας το τελευταίο διάστημα) στον εισαγγελέα. Ο κ. Δραγασάκης, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο τραπεζικός τομέας, άκουγε χωρίς να ομιλεί, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε θορυβοποιημένη (ίσως ακόμα και πανικοβλημένη) από τη έκταση που πήρε το θέμα της Τράπεζας Αττικής και για τον τρόπο που χορηγούσε τα δάνεια, ειδικά για τον Χρ. Καλογρίτσα και για άλλους «συντρόφους» και δέχτηκε να περάσουν οι αλλαγές στη διοίκηση και μάλιστα ταχύτατα σύμφωνα με τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με το «καλησπέρα» και προτού ακόμα έρθει ο φρέσκος χυμός που παρήγγειλε ο κ. Τσίπρας στον κεντρικό τραπεζίτη έγινε αναφορά στην Τράπεζα Αττικής. Με το γνωστό του ύφος ο κ. Στουρνάρας είπε στους κκ. Τσίπρα και Δραγασάκη ότι ένας τραπεζίτης (ανέφερε και το όνομα) έλεγε την περασμένη Τρίτη σε μια κοινωνική εκδήλωση ότι «ο Στουρνάρας δεν θα τολμήσει να αλλάξει από τη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής τον Τάκη και τον Μάκη», εννοώντας τον Τάκη Ρουμελιώτη και τον Μάκη Σαπουντζόγλου.

Και όμως με τις αλλαγές που θα προχωρήσουν την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος επέβαλε την άποψή της.

Για να σπάσει ο πάγος ο κ. Στουρνάρας «παραπονέθηκε» στον πρωθυπουργό ότι δεν πολυμιλούν τελευταίως: «Εδώ μιλάς με τον Ταγίπ Ερντογάν κάθε λίγο και λιγάκι και με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας δεν έχεις επαφή; Γίνεται να συμβαίνει αυτό;» , είπε στον πρωθυπουργό αστειευόμενος ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Τσίπρας έκπληκτος του είπε «μα, με τον Ερντογάν δεν έχω και πολλά να πω, ενώ με σένα…».

Συμφώνησαν λοιπόν σε πυκνότερες επαφές, ένα είδος κόκκινου τηλεφώνου ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ως εξής τη συνάντηση με τη σημείωση ότι ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Στουρνάρα πως δεν είναι πολιτικός και ότι ο ρόλος του ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος: «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της, κανένας δεν μπορεί και δεν δικαιούται να παρέμβει στο έργο της. Οπως δήλωσε και ο Διοικητής καμία σκιά δεν υπάρχει ούτε υπήρξε στη θεσμική σχέση της κυβέρνησης με την ΤτΕ. Εργαζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος σε μια φάση που αρχίζουν να εμφανίζονταν θετικά σημάδια όπως μείωση κόκκινων δανείων, σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και σαφής ένδειξης ανάκαμψης της οικονομίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση που είχε με τον κ. Στουρνάρα του υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο ανεξάρτητο του ρόλου του διοικητή της ΤτΕ καθώς και στο ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται σκιές στη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα δυο μέρη.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας έκανε δηλώσεις στα τηλεοπτικά συνεργεία λέγοντας ότι η υπόθεση του ελέγχου στην εταιρεία της συζύγου του, «δεν μπορεί να βάλει σκιές μεταξύ της ΤτΕ και της Κυβέρνησης». Είπα ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση πως δεν υπάρχει σχέδιο εκπαραθύρωσής του από την Τράπεζα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχέσεις της ΤτΕ με την κυβέρνηση δεν χάλασαν ποτέ και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σκιές. Είπε ακόμη ότι είχε μια συζήτηση σε καλό κλίμα με τον Πρωθυπουργό, ενώ ερωτηθείς αν είναι καλές οι σχέσεις με το Μαξίμου είπε «δεν είχαν χαλάσει ποτέ».

Αναφερόμενος στην σύζυγό του, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η σύζυγος μου, με την οποία ζω εδώ και 40 χρόνια, είναι το πιο έντιμο, στοργικό και ειλικρινές άτομο στον πλανήτη. Έχει σπιλωθεί και παλεύει μόνη της, υπερασπίζεται τον εαυτό της με τον συνήγορο της» και πρόσθεσε ότι έχει την αμέριστη συμπαράστασή του.

Ακόμη, ο επικεφαλής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το επίκεντρο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό ήταν η πορεία της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα και όχι η υπόθεση έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα γραφεία της συζύγου του.

Τα περί παραίτησης υπουργού

Ως «γελοία και ανάξια σχολιασμού σκευωρία που δείχνει την απελπισία όλων αυτών που εξυφαίνουν τέτοια σενάρια» θεωρεί, ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας τις οποίες άφησαν να διαρρεύσουν οι «γνωστοί κύκλοι» ότι δήθεν ο πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ Αντρέας Λυκουρέντζος αναγκάστηκε από τον κ. Στουρνάρα να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η σκευωρία αυτή φαίνεται να καταπίπτει όταν ο κ. Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε ότι όχι μόνον δεν είχε στην αρμοδιότητά του το ΚΕΕΛΠΝΟ (ήταν Φωτεινή Σκοπούλη, συνεπώς τι είδους πιέσεις να δεχτεί;), διαψεύδοντας επίσης κατηγορηματικά ότι ο λόγος της παραίτησής του ήταν οι πιέσεις που του ασκήθηκαν. Επιπλέον ο γαλάζιος πρώην υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι «στην επί ενός έτους θητείας μου στο υπουργείο, ουδέποτε και ουδένα ετέθη ανάλογο θέμα».

Ο κ. Στουρνάρας είχε επικοινωνήσει με δική του πρωτοβουλία με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της εφόδου της οικονομικής αστυνομίας και του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, την περασμένη Πέμπτη στην Κηφισιά και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν.